Dominic Fritz se ia la trântă cu ”interlopii care au furat domeniul public”. Primarul cere demolarea construcțiilor de pe faleza Begăi

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că municipalitatea va demara acțiuni de demolare și eliberare de construcții, majoritatea ilegale, de pe terenuri în valoare de 22 de milioane de euro aparținând domeniului public din oraș, terenuri care odată valorificate ar fi adus peste un milion de euro pentru bugetul local. Vorbim despre construcții realizate la mai multe baze aflate pe malul Begăi, dar și în alte locații.

Dominic Fritz pornește saga cu proprietarii de diferite afaceri existente pe mai multe baze sportive din oraș. Oficialul a făcut un inventar al construcțiilor care sunt amplasate ilegal pe terenuri din domeniul public. Sunt construcții fără autorizații de construire, fără autorizare PSI, adevărate cazuri Colectiv care sunt pe cale să se producă. În concluzie, Fritz a emis o serie de dispoziții de demolare, dar e greu de crezut că acestea vor deveni efective, este de așteptat ca proprietarii afacerilor să conteste în instanță aceste decizii, deci vor urma procese, posibil cu durate de ani de zile.

Principala zonă vizată este faleza de pe malul Begăi, începând de la Podul Mihai Viteazul.

Suntem pe malul Begăi, în zona zero a orașului, și în spatele meu începe un lanț de clădiri, unde vedem peste 5 hectare de teren al municipiului Timișoara, unde patrimoniul orașului a fost furat bucată cu bucată. Astăzi am emis mai multe dispoziții de primar pentru demolarea tuturor clădirilor care ocupă ilegal domeniul public din Timișoara. Este o situație care persistă de zeci de ani, unde toate administrațiile de până acum au închis ochii și s-au făcut complice cu un sistem interlop care a acaparat orașul. Vorbim de terenuri ale orașului, care au fost ocupate, în valoare de peste 22 de milioane de euro”, a anunțat primarul, într-o conferință de presă organizată chiar pe faleza amintită.

Dar, probleme nu sunt doar cu bazele sportive transformate în afaceri, restaurante și baruri, de pe malul apei, dar și din alte zone din oraș. Unele chiar cazuri in trecut, binecunoscute.

Primarul Dominic Fritz a menționat care sunt locurile vizate: Terasa Boss, restaurantul Gatsby, fosta bază sportivă Electrometal, ștrandul termal ZHH, terasa și ștrandul No Name, ștrandul Lemon și Heaven. Cum acestea nu au autorizații de construire, de funcționare, sau avize ISU, o tragedie se poate întâmpla oricând. De altfel, Dominic Fritz a spus că, deși situația de față nu îi face plăcere, nu vrea să fie responsabil de un nou Colectiv.

Începem aici, cu Terasa Boss, unde este o mică clădire galbenă, care aparține Primăriei Timișoara, și în jurul căreia s-au dezvoltat tot felul de construcții și chiar și o parcare ilegală. Aici avem un teren din domeniul public de 6.425 mp, cu o valoare estimată de 2,5 milioane de euro, ocupat ilegal. Nu există contract de concesiune, nu există autorizație de construire pentru clădiri noi, nu are autorizație de funcționare, nici aviz de la ISU, și există și această parcare ilegală de 2.000 mp. Apoi vine restaurantul Gatsby, domeniu public ocupat ilegal: 5.800 mp, valoare estimată de 2,3 milioane de euro. Nu există contract de concesiune, nu are autorizație de construire, nu are autorizație de funcționare sau aviz ISU. Urmează fosta bază sportivă Electrometal, unde avem domeniu public ocupat ilegal de peste 2.000 mp, cu o valoare estimată de 900.000 de euro. AIci există drept de folosință pentru activități sportive și de agrement, dar nu există contract de concesiune, nu există autorizație de construire pentru construcțiile noi și nici autorizație de funcționare. Avem ștrandul Termal ZHH, unde există și un litigiu pentru chiriile neplătite, dar mai este și un teren aparținând domeniului public, de 14.000 mp, cu o valoare estimată de aproape 6 milioane de euro. Mergem și aici mai departe cu dispoziția de demolare. Apoi avem terasa și ștrandul No Name – un teren de peste 6.500 mp, cu o valoare estimată de 2,6 milioane euro; nu există contract de concesiune sau închiriere, nu are autorizație de construire și nici aviz ISU. Ștrandul Lemon are 5.500 mp, valoare estimată de peste 3 milioane de euro, unde nu există niciun contract sau document.

Și nu în ultimul rând, vorbim despre Heaven, unde există deja un proces pentru chiria unei clădiri, dar și aici există în jurul clădiri un teren de peste 12.000 mp, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro, unde nu există autorizație de construire, contract de concesiune, autorizație de funcționare etc. În acest caz, legat de Heaven, vreau să spun un lucru foarte clar. Un fost director de patrimoniu din primărie a făcut pușcărie pentru că a făcut pe vremuri un contract de concesiune pe acest teren mic pentru clădire și nu pe întregimea terenului. Dacă cineva a făcut pușcărie pentru abuz în serviciu pentru un contract prea mic, este evident că ne aflăm într-o situație penală care persistă de prea mulți ani și nu voi continua cu această abordare ilegală”, a mai spus Dominic Fritz.

Când se referă la cei care operează aceste afaceri, primarul vorbește despre ”interlopi care au luat cu japca domeniul public”.

Noi aici ne luptăm cu niște interlopi care au luat «cu japca» domeniul public al municipiului, lucru tolerat și poate chiar sprijinit de anumite instituții locale în ultimii ani. Nu ducem un război cu antreprenorii cinstiți din Timișoara care au construit cinstit, care plătesc taxe și impozite. Tocmai în favoarea lor luăm aceste măsuri. Cum ai putea concura cu șmecheri care nu au dat vreun ban pe terenuri sau clădiri, care nu fac investiții legale și, în unele cazuri, mai fac și bani la negru. Este și o problemă de siguranță aici. Se fac evenimente în aceste clădiri care nu sunt avizate ISU. După ce s-a întâmplat la Colectiv, toate aceste construcții sunt câte un Colectiv care așteaptă să se întâmple și eu nu voi fi responsabil pentru așa ceva pe domeniul public al Timișoarei”, conform edilului șef.

El are și planuri de viitor pentru zonele vizate, dar probabil planurile vor mai avea de așteptat, pentru că rezolvarea situației nu se va face de la o zi la alta. Important este că Fritz e conștient de această realitate.

Viziunea noastră este să recâștigăm acest spațiu pentru timișoreni și vizitatorii orașului și să avem un coridor de agrement pe malul Begăi, mai ales spații pentru copii. Este un proces care va dura, dar scopul nostru este să deschidem cât mai repede spațiile pentru public. Nu o să intrăm de mâine cu buldozere. Peste ani, copiii Timișoarei se vor bucura de un mal al Begăi eliberat, un mal al tuturor, se vor uita înapoi cu mirare și se vor întreba cum a fost posibilă acestă situație. Dar de azi se termină și sunt ferm hotărât, împreună cu colegii de la Urbanism și Poliția Locală, de la Direcția de Patrimoniu, să redăm acest spațiu timișorenilor”, a mai declarat Dominic Fritz.

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

Andrei a spus: (aprilie 26th, 2023 at 14:42 )

Hopa, asta este o măsura pentru un primar adevarat, dacă chiar face curat in mandatul actual … mai are șanse la unul.

Smintitul a spus: (aprilie 26th, 2023 at 15:30 )

Am zis ca e incompetent. Dar daca face asta….promit pe onoarea Peluzei Sud ca il votez la anu

Eu a spus: (aprilie 26th, 2023 at 15:45 )

Hei, domnu prefect, cum isi permite asta sa faca asa ceva? Acum e nevoie de toata lumea, de PSD, de Robu, de Tabara, de AUR, de Nica, de drapelul Rosu, etc. Toti sa ia pozitie si sa apere inverstitorii locali.

Andreiadelaff a spus: (aprilie 26th, 2023 at 15:51 )

Foarte bine. Nu inteleg cum s-a ajuns aici ( in centrul Timisoarei sa construiesti ceva fara autorizatie inseamna ca ai pile adevarate )… Sper sa si poata face treaba asta. Cu PSDNL la putere sigur intervine cineva ( o sa vedeti ).

Jack a spus: (aprilie 26th, 2023 at 15:56 )

Neamtu, inteleg asta cu demolarile. Dar adu-ti aminte ca ai fost ales sa construiesti. Ai promis Pasajul Solventul, pauza, poduri noi -nimic, parcari noi -zero, caldura iarna si ne-ai tinut in frig. Sa demolezi e simplu papagalule, dar sa construiesti pe cand?? Ca au trecut doi ani jumate.

Eu a spus: (aprilie 26th, 2023 at 16:09 )

@Jack, iti multumesc ca ai raspuns apelului meu 😉

George a spus: (aprilie 26th, 2023 at 16:31 )

@ Cactus Jack, vezi că toate ălea la care faci referire ți le-a promis robu. Plus fântâni cântătoare pe Bega…

Ionut B a spus: (aprilie 26th, 2023 at 16:54 )

Daca am avea asa primari dedicati in toata tara, mai ales in Bucuresti care este capitala acestei tari, cred ca tara asta ar fi complet altceva.

@Jack a spus: (aprilie 26th, 2023 at 18:32 )

Probabil din cauza frigului în care ai stat ți-a suferit cutia craniană ,minte scurtă boală grea.

Wanda89 a spus: (aprilie 26th, 2023 at 19:30 )

Way to go! Atenție, însă, la răzbunare mafiei… Când e vorba de pierdut bani grei…

Alex a spus: (aprilie 26th, 2023 at 19:47 )

Bine, demolm, dar ce facem în schimb ? Începe acuși sezonul de vara. Unde mergem la ștrand dacă demolam toate bazele ? Totuși, Heaven, ZHH, No Name, L emon, erau civilizate, curate. Domnule Primar, Timisoara este singurul oras din România care nu are bazin de înot olimpic acoperit. Cum pot sa aibă Reșița, Arad, Oradea (are 2), Clujul (2), Brașov (2), Baia Mare, Bacău, Târgoviște, București (mai multe). Numai Timisoara nu are. Păcat. Toți primarii au promis și nu au făcut nimic.

@Wanda89 a spus: (aprilie 26th, 2023 at 22:09 )

magistrații imparțiali arondați USL abia așteaptă să ducă un eventual proces intentat mafiei după o răzbunare. Să-l ducă spre prescriere, cu celeritate, bineînțeles!

victor a spus: (aprilie 26th, 2023 at 22:51 )

inteleg trecerea in legalitate. inteleg si o reconfigurare a zonei. nu pricep pentru ce se arunca cu sume, atat timp cat acele terenuri nu se vor vinde sau nu se vor da in chirie pentru a produce venituri. nu as distruge strandurile, as cere niste masuri pentru a corespunde cu cerintele legale si estetice.

@Alex a spus: (aprilie 27th, 2023 at 07:00 )

Raspunsul tau la intrebarea de ce nu avem bazin olimpic este simpla. Fiindca fondurile pentru aceste obiective vin de la Bucuresti. Romania este un stat in care majoritatea taxelor si impozitelor se duc la centru. Nici macar celor mai dezvoltate orase ale tarii nu le mai raman bani ca sa construiasca o sala, stadion etc. De sosea de centura ce sa mai vorbim. Asa ca singurul lucru pe care il poate promite un primar in acest sens este ca va merge la Bucuresti cu caciula in mana, smerit, va sta capra etc.

Velc escu Gheorghe a spus: (aprilie 27th, 2023 at 08:59 )

Ca să le demolezi,trebuie facut ceva in loc. Asta costă timp si bani. Mult timp,mulți bani. Cum ar fi dacă le plătiți așa zisilor proprietari o sumă modică spațiilor care corespund atât arhitectural, estetic, etc… (Chiciurile trebuie să dispară! ) Deveniți proprietari, apoi le închiriati sau le administrati. sau,de nu ,puneti preturi de închiriere de sute de euro mp/an. Solutii sunt. Trebuie si ceva minte.

Socrate a spus: (aprilie 28th, 2023 at 13:09 )

Noncetateanul roman ajuns primar prin incalcarea prevederilor constitutionale s-a gasit sa faca ordine… Hm… Foarte tare. Timisoreni va meritati alesul. Doar l-ati votat. Sau desi nu l-ati votat a iesit.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Robi Mikloş revine în poarta Dumbrăviţei

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa anunţă revenirea portarului Robert Mikloș, care a semnat un contract cu CSC Dumbrăvița valabil pentru sezonul 2024/2025. Născut la 22 septembrie 1999, Robi se confundă cu fotbalul din Dumbrăvița, unde a debutat la nivel de seniori, în Liga a IV-a, când avea doar 14 ani. Și-a petrecut cea mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robi Mikloş revine în poarta Dumbrăviţei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ea a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare, primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi, au ajuns, în sfârșit, la etapa în care vor semna protocolul de colaborare prin care vor achiziționa un autobuz electric și două stații de încărcare, una normală, una rapidă. Întreaga investiție, adică un autobuz de 18 metri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Timișoara, Becicherecu Mic și Dudeștii Noi pun la cale un parteneriat ce are finanțare asigurată deja de doi ani
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost vizitată de Dubițkaia Tatiana Anatol, viceprimar al Primăriei Municipiului Bălți din Republica Moldova, și purtător al mesajului președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ea a fost însoțită de Consulul Republicii Moldova la Timișoara. Silviu Șofronie. Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oamenii de afaceri din Timiș, invitați în Moldova
Mai e un singur pas până când indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea complexului sportiv Dacia vor ajunge la Comisia de specialitate, iar ulterior aceștia vor fi supuși votului consilierilor locali. ”Dintr-un bazin de înot și o sală de gimnastică, am gândit să avem două bazine de înot, la parter, și două săli de gimnastică, la etaj....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul de modernizare al complexului Dacia e aproape de aprobarea în plenul Consiliului Local
Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara a reluat în această săptămână, pentru prima dată după pandemie, tradiția expozițiilor de final de an, de această dată într-un spațiu nou -ARChA, dar și alături de un partener alături de care construiește cu succes deja de peste un an de zile o nouă identitate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziţie specială dedicată studenților-arhitecți de la UPT: munca de un an, reunită în Future Days
Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa anunţă revenirea portarului Robert Mikloș, care a semnat un contract cu CSC Dumbrăvița valabil pentru sezonul 2024/2025. Născut la 22 septembrie 1999, Robi se confundă cu fotbalul din Dumbrăvița, unde a debutat la nivel de seniori, în Liga a IV-a, când avea doar 14 ani. Și-a petrecut cea mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robi Mikloş revine în poarta Dumbrăviţei
Mai multe străzi din oraș vor avea circulația închisă, sâmbătă, pentru desfășurarea marșului Pride TM. Comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat instituirea câtorva restricții rutiere, în data de 6 iulie, între orele 16:25 – 17:35, în vederea desfășurării evenimentului „Pride TM”. Restricțiile se aplică pe următorul traseu avizat: punct de plecare –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pride TM blochează sâmbătă circulația pe mai multe străzi din Timișoara, dar și sub pasajul Michelangelo
Top