La Universitatea de Vest Timișoara a fost realizat Atlasul Geografic General Tactil al României

Studenții și profesorii Departamentului de Geografie al Universității de Vest Timișoara au reușit realizarea Atlasul Geografic General Tactil al României. Acesta va ajuta enorm în procesul didactic al elevilor cu probleme de vedere și va fi prezentat în premieră la Timișoara, cu ocazia deschiderii Concursului Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători.

Atlasul Geografic General Tactil al României este o colecție de planșe tactile realizate pe hârtie cu microcapsule de tip ZyTex A3, modelate în relief utilizând termoforma ZyFuse. El conține mai multe hărți așezate într-o construcție logică, care urmărește să ofere o înțelegere de ansamblu a poziției țării noastre în lume și să prezinte spațial informațiile relevante despre elementele fizico-geografice și de geografie umană specifice României.

Reprezentarea cartografică a fost făcută ținând cont permanent de principiile specifice realizării hărților tactile pentru nevăzători. S-a acordat o mare atenție selecției elementelor din hartă, generalizării și economiei tactile, astfel încât harta să poată spune o poveste fără dificultate și fără confuzii. S-a lucrat foarte mult în colaborare cu elevii și profesorul Constantin Cristache de la Liceul Tehnologic Special Iris din Timișoara, unde au fost testate pe parcurs toate materialele.

Nevăzătorii sunt persoanele cel mai greu de înțeles… dar voi ați reușit să faceți asta destul de bine (râde complice)… cu fiecare hartă nouă pe care o faceți, lumea mea e mai mare”, spune Constantin, nevăzător

În studiul geografiei, cel mai important material didactic este harta. Hărțile tactile sunt un tip specific de grafice tangibile, dispozitive folosite în mod practic pentru orientarea persoanelor nevăzătoare în spațiu. În predarea-învățarea geografiei, harta contribuie foarte mult la înțelegerea configurației unui spațiu geografic prin repartiția elementelor sale, precum și la înțelegerea relațiilor dintre aceste elemente, cauză a fenomenelor și proceselor de pe Terra. Deși există resursele tehnologice pentru realizarea de materiale didactice tactile pentru geografie, producerea lor se lovește de multe ori de o barieră conceptuală: 80% din ceea ce percepem este pe cale vizuală și 80% din ceea ce vedem este culoare.

De aceea, conceperea unei hărți tactile presupune o întreagă strategie de eliminare a detaliilor, de substituire a culorii prin tipuri de linii și texturi, de sinteză și generalizare. Designul unei hărți tactile trebuie să găsească mereu un echilibru între a transmite cât mai multă informație prin cât mai puține mijloace, deoarece simțul tactil are o acuratețe mult mai mică decât cel vizual.

Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, o hartă face cât o mie de povești, pentru că ea depășește mereu scopul pentru care a fost realizată. Harta nu este un stop-cadru, ea spune povestea proceselor care au creat un spațiu și care continuă să îl creeze. Însă, într-o lume în care 80% din ceea ce percepem este prin văz și 80% din ceea ce vedem este culoare, cartografia tactilă reprezintă o provocare, un proces complex de înțelegere a unor perspective diferite, de descompunere și recompunere a elementelor acestei lumi pentru a avea sens într-o hartă care nu trebuie să fie văzută pentru a-și spune povestea.

Studiile recente arată că deficiențele grave de vedere sau lipsa totală a văzului pot avea un efect sever în performanța școlară, dar și în integrarea profesională și socială ulterioară3. De aceea, adaptarea conținuturilor de învățare la Cerințele Educaționale Speciale (CES) este unul dintre obiectivele incluziunii sociale la nivel global. Dar, din păcate, CES este o problemă care reflectă disparitățile economice dintre țările lumii, deoarece implică alocarea de resurse suplimentare publice și/sau private pentru a veni în sprijinul educației speciale.

În România funcționează șapte școli pentru învățământ special, care acoperă parțial sau total cele trei cicluri de educație tradiționale: grădiniță, școală generală, liceu. În aceste școli învață tineri cu diverse nevoi speciale. Atingerea obiectivelor educației incluzive se face printr-un efort susținut de investigare a tehnologiilor care pot accesibiliza conținuturile educaționale, formarea continuă a specialiștilor în educația CES și dezvoltarea bibliotecilor de conținut accesibil din toate domeniile. Dar, pentru că nevoile sunt foarte diferite în funcție de dizabilitate, iar disciplinele studiate în școală au și ele profil distinct, soluții care funcționează foarte bine într-un domeniu sunt ineficiente în altul.

Atlasul a fost realizat sub îndrumarea lui Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie al Universității de Vest, specialist în cartografie și geovizualizare, coordonator al mai multor proiecte recente de accesibilizare cu și pentru nevăzători. Cartografia a fost realizată de Nicoleta Ivăniș și Ionela Barbu, amândouă studente în anul 3 la Specializarea Cartografie, iar elementele de desen digital au fost create de Ioana Satmari, elevă a Colegiului Național CD Loga din Timișoara.

În anul 2020, la nivel global, 1,1 miliarde de oameni sufereau de probleme de vedere și, fără măsuri globale semnificative, numărul se preconizează că va crește la 1,7 miliarde până în 2050. Aproximativ 90 de milioane de persoane, de cinci ori cât populația României de azi, sunt copii și adolescenți cu dizabilități de vedere.

Atlasul va fi prezentat în 26 aprilie 2023, în cadrul ceremoniei de deschidere a Concursului Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, de la ora 17, la Universitatea de Vest din Timișoara, Autorii vor oferi reprezentanților tuturor școlilor de nevăzători participante câte un exemplar pentru testare și feed-back.

 

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top