Acum cinci ani, în România apărea un proiect interesant, dar privit de mulți cu circumspecție. Un timișorean cu activitate în domeniul auto, plecat peste hotare de ani buni, Dan Boboescu, pornea pe drumurile României și promova utilizarea automobilului electric. S-a născut proiectul ”Electromobilitate”, care acum a ajuns la cinci ani de activitate și sâmbătă va fi alături de timișoreni.
Pentru a marca trecerea primilor cinci ani de activitate, echipa proiectului Electromobilitate și mașinile lor minunate din întreaga țară își dau întâlnire în acest weekend, chiar în orașul din care a plecat acest proiect, Timișoara, unde așteaptă să li se alăture studenții și profesorii de la Politehnică, la fel ca în 2019. Cu această ocazie sunt programate mai multe evenimente și acțiuni de informare despre progresul realizat în domeniul mobilității electrice, din 2018 până în prezent. Toate acestea au îndeplinit standardele solicitate de organizația mondială care se ocupă de manifestările Earth Day și evenimentul nostru a fost inclus în programul ediției 2023. Așadar, suntem deosebit de mândri de faptul că Timisoara Verde – cum am denumit evenimentul nostru pentru Earth Day – a pus Timisoara pe harta lumii, în contextul mișcărilor ecologiste.
Sâmbătă, 22 aprilie 2023, între orele 10,00 și 13,00, echipa Electromobilitate va fi prezentă în Piața Victoriei, pentru o întâlnire cu publicul timișorean. De la ora 17,00, până la ora 18,00, echipa va fi tot în zona centrală, cu un circuit demonstrativ cu automobilele electrice.
Joi, cei care utilizează deja deplasarea electrică s-au întâlnit cu studenții Univeristății Politehnica. Tinerii au aflat ce înseamnă acest mijloc de deplasare eco, ei au văzut și mai multe automobile electrice, expuse în curtea de la Electro.
De la inițiativă la confirmare
În februarie 2018, la Timișoara demara proiectul Electromobilitate, la început prin publicarea unor articole online, dedicate mobilității electrice. În timpul scurs de atunci, acestui demers i s-au alăturat zeci de utilizatori ai automobilului electric, care și-au adus contribuția benevol, prin monitorizarea deplasărilor, publicarea de statistici, informații și articole.
După doar un an, activitatea s-a extins la prezentări cu studenții de la Politehnică și test drive-uri cu primele două mașini parcate în garajul virtual, ”Ionică” (Hyundai Ioniq, model 2018) și ”TM 3” (Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, model 2018)
Apoi s-a născut ideea unui blog dedicat utilizatorilor de vehicule electrice – www.electromobilitate.com. Acesta urma să devină spațiul în care proprietarii să își descrie experiențele la volan, cu bune și mai puțin bune, așa cum este în prezent noul univers electric, aflat la început de drum.
Următorii patru ani au zburat, din păcate cu multe griji și necazuri, cauzate de pandemie și conflictul din țara vecină. Privind în retrovizor, rămân însă câteva statistici, care confirmă ascensiunea rapidă a mobilității electrice în lume, în Europa și în România.
La sfârșitul anului 2022, înmatriculările de automobile 100% electrice din totalul celor noi reprezentau 9,1% în România, 14% în Europa și 10% pe plan global..
Pentru ca această creștere rapidă să fie cât mai bine documentată, inițiatorii proiectului Electromobilitate au ales varianta comunicării directe dintre cei ce utilizează în prezent automobile electrice și cei interesați de achiziția unui model în viitor.
Experiența reală la volan, împărtășită tuturor
Competența celor 77 autori, care au publicat peste 2.200 articole pe blog, provine din experiența acumulată la volan, în condiții de trafic real, pe buzunarul propriu, din care peste două milioane km (de 5,2 ori distanța de la Pământ la Lună) au fost monitorizați săptămânal în cadrul proiectului.
Creșterea rapidă a parcului auto electric se reflectă și în creșterea echipei ce colaborează la proiect. In primul trimestru din 2023 parcursul monitorizat este mai mare decât cel din întregul an 2020.
Pe măsură ce unii colegi, trecuți de pragul celor 12 luni de colaborare convenite inițial cu fiecare participant, se retrag din activitatea săptămânală, proprietari noi de automobile electrice decid să-și investească timpul pentru colectarea de informații din viața de zi cu zi și să le pună la dispoziția celor interesați de achiziția unei „electrice”.
Comentarii prin facebook