Județul Timiș e din nou afectat de pesta porcină africană. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat că în data de 18 mai au fost confirmate și declarate două focare de pestă porcină africană, unul exploatația comercială de porcine aparținând societății Smithfield România,la Ferma Cenei localitatea Cenei și respectiv într-o exploatație nonprofesională de porcine din localitatea Opătița, județul Timiș.
În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială de suine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Cenei, județul Timiș, rezultatul fiind pozitiv, au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane.
După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fot declarat focarul de Pesta Porcină Africană .
După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârilor de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comercială a societății Smithfield de la Cenei. În total, ar urma să fie sacrificate 17.900 de porcine încercându-se evitarea sacrificării pentru alte câteva mii de animale, situate în altă hală.
Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele două zone și anume:
Zona de protecție (0-3 km) cu următoarele localități – Cenei, Bobda
Zona de supraveghere(3-10 km) Beregsaul Mare, Beregsaul Mic, Cărpiniș, Uivar, Sânmartinul Maghiar, Răuți, Diniaș, Sânmihaiul German Și Pustiniș
Ferme ale SC Smithfield România Fermele Checea l, Checea 2 si Checea 3
Pentru focarul din localitatea Opătița, probele recoltate de la porcinele din exploatație nonprofesională examinate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, în urma investigațiilor efectuate rezultatele au fost pozitive și drept urmare a fost confirmată boala și declarat focarul de pestă porcină africană
Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului pestei porcine africane privind focarul din localitatea Opătița, s-au stabilit cele două zone și anume: Zona de protecție (0-3 km) cu următoarea localitatea- Opătiția, Zona de supraveghere (3-10 km) în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Deta, Banloc, Soca, Ofsenița, Voiteg, Folea, Birda, Berecuța, Mănăstire, Sângeorge, Rovinița Mare, Rovinița Mică, Breștea Și Denta.
SRL
În cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.
Comentarii prin facebook