Cândva aici trebuia să fie un Hilton. Povestea neromanţată a fostei „vile a lui Ceauşescu” şi a tunului imobiliar dat de Grupul Tender Consiliului Judeţean

Pe Bulevardul C.D. Loga, la o aruncătură de băţ de Palatul Administrativ, tronează de ani buni de zile o clădire cel puţin ciudată, aducând mai degrabă a ruină. În jurul clădirii e o oază verde cu o suprafaţă de peste un hectar. Tot din timpuri imemoriale, un panou de pe clădire aminteşte că ar fi vorba de un „şantier în lucru”. Un şantier fără muncitori însă de două decenii. Orice trecător se întreabă cum poate sta în zona zero a oraşului un teren atât de mare şi o clădire nefolosite. Aici trebuia să fie un hotel Hilton de cinci stele, din care au rămas doar nişte dărăpănături şi un prejudiciu adus judeţului Timiş de peste 3 milioane de euro.

Sunt de fapt vestigiile unuia dintre cele mai mari tunuri ale administraţiei locale, mai exact a Consiliului Judeţean, din ultimele decenii. Partener al acestui tun este celebrul om de afaceri timişorean Ovidiu Tender. Cum ar spune Marcel Ciolacu aici avem de-a face cu un exemplu de „patriotism economic”, din care a pierdut doar administraţia judeţeană şi, implicit, locuitorii Timişului.

Finalizată în 1968, înainte de 1989, acestei clădiri i se spunea “Hotelul partidului”, dar şi “Vila lui Ceauşescu”. După 1990, a devenit Hotel Internaţional, având patru stele, 26 de camere, un restaurant şi alte dependinţe, şi a intrat în proprietatea CJ Timiş.  Împreună cu SIRA (secţia de întreţinere şi reparaţii auto) cunoscută şi ca “garajul partidului” s-a constituit, în 1999, în societatea Intercenter. Povestea ruinei a început în 2003, când Consiliul Judeţean Timiş aproba majorarea capitalului social al Intercenter prin asocierea cu patru societăţi comerciale din grupul Tender SA controlat de Ovidiu Tender. Scopul declarat era  construirea primului complex hotelier de cinci stele din Timişoara, “prin construirea unui nou corp de clădire şi modernizarea întregului ansamblu”. Firava opoziţie de la acea vreme a criticat demersul, mai ales că, la finele anului 2002, conform bilanţului contabil al firmelor lui Tender, acestea datorau statului peste 1.500 miliarde de lei. Potrivit legii, la astfel de datorii, Tender nu avea cum să se aproprie de acest proiect. Da nu numai că s-a apropiat, da l-a şi câştigat fără nicio licitaţie.

Preşedinte al CJ Timiş era pe atunci PSD-istul Dan Ioan Şipoş. Nu era un secret, Tender era un apropiat al PSD, având loc în faţă în avioanele cu care Ion Iliescu făcea deplasări în străinătate însoţit de oameni de afaceri. Şipoş a fost secondat în afacere de unul dintre vicepreşedinţi,  Constantin Ostaficiuc (PDL), care ulterior va deveni preşedinte al instituţiei timp de două mandate, între 2004 şi 2012. Prin asociere firmele lui Tender primeau 54,4% din acţiuni, iar CJ restul de 45,6%. Aşadar, fiind majoritar, Tender putea lua orice decizie. CJ contribuia la asociere cu clădirea hotelui, dar şi 8.314 mp de teren la SIRA, în zona Şagului. Firmele lui Tender trebuiau să contribuie cu 60 de miliarde de lei (vechi evident), dintre care 20 de miliarde la data subscrierii, restul plătibili în trei ani. Terenul, în suprafaţă de 10.944, aflat în domeniul public al judeţului Timiş, a fost dat în concesiune către Intercenter pe 49 de ani, cu o chirie modică de 900 de euro pe lună. În 2011, un raport de evaluare a terenului arăta că acesta area o valoare de piaţă de 1.000 de euro/m,p. De menţionat că, fiind în domeniul public al judeţului, terenul nu putea fii înstrăinat, ceea ce foarte probabil s-ar fi întâmplat dacă era în domeniul privat.

Banii din conturile Intercenter ajung la firmele lui Tender

Până în 2006, firmele lui Tender varsă cele 6 milioane de lei cu care se obligase. Numai că, aşa cum va arăta ulterior un raport al Curţii de Conturi, “sumele au fost scoase gradual din societate în baza unor acorduri de finanţare”, fiind transferate către Esparom SA şi alte firme din Grupul Tender. (Esparom SA face parte dinm Grupul Tender şi e acţionar infim la Inter Center.) De asemenea, Intercenter comandă şi plăteşte la alte firme ale Grupului Tender tot felul de studii pentru a da o aparenţă de legalitate. Era prima parte a “tunului” pe care Tender îl dădea Consiliului Judeţean, care nu mai avea nicio putere de decizie la Intercenter.

Astfel, în 2010, Intercenter vinde la Lidl o bucată de 6.414 mp din terenul de la SIRA, contra sumei de 1.900.000 de euro plus TVA, tranzacţia finală fiind în 2012. În 2014, vinde tot la Lidl restul de 1.900 mp cu 350.000 de euro plus TVA. Niciun ban nu intră în contul CJ Timiş. Mai mult, dispar şi din contul Intercenter. “Deşi vânzarea terenurilor către Lidl România s-a făcut cu scopul obţineriii de bani în vederea investirii la Hotelul Internaţioanl pentru modernizarea şi dezvoltarea acestuia, în fapt acest obiectiv nu a fost îndeplinit de către SC Intercenter. Mai mult decât atât din documentele existente reiese că sumele de bani încasate de la cumpărător au fost folosite într-un scop contrar intereselor societăţii. Astfel, s-a constatat că din sumele de bani încasate au fost pe de-o parte acordate de către SC Intercenter finanţând atât acţionarul majoritar, cât şi alte societăţi din Grupul Tender”, se arăta într-un report al Curţii de Conturi. Cu alte cuvinte, cele peste 2 milioane de euro încasate pe terenul aparţinând iniţial Consiliului Judeţean au intrat în conturile firmelor lui Tender.

Despre hotel, în această perioadă doar promisiuni. La un moment dat, prin 2007, pe lângă hotel apare şi promisiunea înfiinţării unei grădini japoneze în locaţia respectivă. În 2010, Tender plusează şi anunţă că aduce un hotel Hilton de cinci stele pe amplasamentul respectiv. Evident că se rămâne tot la stadiul de promisiune.

Ovidiu Tender

Ovidiu Tender

Dosar în justiţie

În urma unui control al Curţii de Conturi, în anul 2018 CJ Timiş face o plângere penală la DNA, acuzând abuz în serviciu în formă continuată, spălare de bani şi alte fapte penale. Prejudiciul calculat ca fiind adus judeţului Timiş este de 5.034.000 lei plus 2.197.000 euro. DNA începe urmărirea penală pe numele lui Dan Ioan Şipoş, Sorin Ciucă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Intercenter, SC Intercenter şi SC Tender SA. Este pus şi sechestru asiguratoriu pe mai multe imobile ale celor acuzaţi. Doi ani mai târziu, cauza este însă clasată pe motiv de prescrierea faptelor. Curtea de Conturi nu se lasă şi solicită Consiliului Judeţean să atace decizia procurorilor, ceea ce se întâmplă în iunie 2019.  În ianuarie 2021 Camera preliminară a Tribunalului Timiş admite plângerea şi dispune redeschiderea dosarului penal. Ca atare doasrul a fost redeschis, iar procurorii DNA continuă să cerceteze acest caz.

Vom reveni cu alte amănunte despre acest caz, printre care legătura între Interecenter şi clubul de fotbal FC Politehnica Timişoara al lui Marian Inacu.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Vasile a spus: (iunie 16th, 2023 at 09:31 )

Paradox românesc (România țara cea mai multi-servicii): cu cât e paza mai deasă, cu atât se fură mai mult.
Ar trebui să examinăm și ipoteza următoare: poate că paznicii……?

Gelu a spus: (iunie 16th, 2023 at 09:32 )

D-le Ino, nimic nou sub soare…..toate-s vechi si asa vor ramane.
desigur pacat de pozitie, teren…lumea buna mai stie ca mai venea la cate o conferinta de presa pe-acolo pe vremuri si mai cate o paranghelie mai intima pe vremea lui Sipos.
constructia cladirii nu e nimic deosebita, dar era clar mult mai bine sa existe acolo ceva…terminat decat ruine.
Traiasca specialii (semper Justicia) si mafia, vorba marelui tribun Vaccin T. mafia e peste tot.
Sa traim cu speranta ca vedem soare ziua, luna noaptea si verdeata vara. Cam atat, in rest poluare ca romanii au bani de masini, administratia locala nu are de investit in sistematizarea cat mai buna a transportului local, etc. asa ca, nimic deosebit.

Nu ne vindem țara! O furăm! a spus: (iunie 17th, 2023 at 00:45 )

În patriotismul lor economic infinit, niciunui ales nu-i trece prin cap să propună o lege prin care astfel de învârteli să nu se mai prescrie? Spre exemplu.
Că m-am săturat să tot aud că „eu personal” (Ciolacu, Grindeanu etc.) „nu sunt de acrod cu pensiile speciale”. Că dacă o ducem tot așa ca acum, justiția noastră o să ajungă să vândă mai multe prescrieri și NUP-uri decât a vândut indulgențe biserica catolică într-un mileniu pe trei continente! Parcă-s popi la spovedanie, nu judecători, așa iartă ăștia!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în „Oradea Arena”, jocul urmând să fie televizat pe Digisport. Înaintea acestei partide din etapa a 14-a, bihorenii sunt lideri cu victorii pe linie – 13, în timp ce bănăţenii sunt pe 9, cu 6 victorii şi 7 înfrângeri. Cele două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Zeci de persoane salvate de pe munte! Intervenţii şi la Muntele Mic

Un număr de 78 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, iar dintre acestea 29 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital, a informat sâmbătă dimineaţa Dispeceratul Naţional Salvamont. Conform sursei citate, în ultimele 24 de ore s-au primit 73 de apeluri prin care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane salvate de pe munte! Intervenţii şi la Muntele Mic
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center SRL partener, anunță începerea proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest”!. Proiectul e cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritatea P9. Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul ”galben”, vopsit diferit față de precedentele violete, etapă marcată astfel de actuala conducere a primăriei. În total, la Timișoara au ajuns în cele trei etape, 40 de noi tramvaie. În ciuda problemelor legate de implementarea proiectului cu fonduri europene nerambursabile,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center SRL partener, anunță începerea proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest”!. Proiectul e cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritatea P9. Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi suprafețe de joc la Sala Olimpia nu se realizează până pe 31 decembrie, cel puțin două luni de acum nu se va mai putea face nimic în acest sens, avertizează fostul viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără. Proiectul este gata din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fostul viceprimar Tabără cere conducerii Primăriei să înceapă licitația pentru parchetul de la Sala Olimpia
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul întâi al alegerilor prezidentiale a fost una proastă, arată un sondaj IRES. Aceeaşi decizie este considerată de cei mai mulți dintre respondenți (28%) drept evenimentul anului în România. Intrarea completă a României în Schengen de la 1 ianuarie 2025 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj IRES. 62% dintre români consideră că anularea alegerilor de către CCR a fost o decizie proastă
Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat vineri fără a se ajunge la un acord asupra ordonanței austerității, cunoscută și ca “ordonanța trenuleț”. Liderii coaliției se vor reuni sâmbătă pentru a conveni asupra formei finale a actului, cunoscut și sub numele de “ordonanța trenuleț”. Cea mai recentă formă a ordonanței austerității prevede limitări substanțiale ale cheltuielilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Ordonanţa trenuleţ” îşi tot amână plecarea din „gara” guvernului. Ce prevede ultima formă a ei
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara, lansat de Primăria Timișoara, împreună cu asociațiile Micaela și Banat IT, a adus voluntarii care se ocupă de proiect în 2.476 de gospodării, situate pe 68 der străzi din oraș. Informațiile culese arată că au fost recenzați 610 câini, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării
Top