OUG în domeniul cadastrului, cu dedicaţie şi mari probleme de legalitate, pe ultima turnantă a Guvernului Ciucă. Printre beneficiari, un consilier al fostului premier

Cu două zile înainte de termenul iniţial la care trebuia ca premierul Nicolae Ciucă să-şi dea demisia, Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă în domeniul cadastrului cu mari probleme de legalitate. Printre beneficiarii OUG se numără firme controlate de Laurenţiu Alexandru Blaga, unul din consilierii personali ai deja fostului premier. Ordonanţa ar putea lăsa România fără banii europeni destinaţi cadastrării.

Scurt istoric al cadastrării

Cadastrarea unui teren sau a unei case e necesară pentru intabulare, moment în care este eliberată o carte funciară. Aceasta îl ajută pe proprietar să dovedească faptul că deține casa sau terenul, care sunt dimensiunile proprietății și unde află. Fără intabulare, proprietatea nu poate fi vândută. Iar la terenurile agricole mai apare o problemă: nu pot fi înscrise pentru fonduri europene sau credite.

La 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România continuă să fie singurul stat european fără cadastru. În 2015 a început un program național de cadastrare, lansat de Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcția de ministru al Dezvoltării. Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară prevedea până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale. Programul avea un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro, cea mai mare parte din fonduri fiind acoperită cu bani europeni

După opt ani, în 2023, anul când trebuia să se finalizeze programul, din totalul de 3.181 UAT-uri din România, au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 189 UAT-uri (din care în 171 UAT-uri în integralitate și în 18 UAT-uri parțial). Ceea ce înseamnă că doar 5,3% dintre localitățile din România au cadastrul finalizat în totalitate. Cu cele 18 care încă mai au ceva de lucru, s-ar apropia de 6 la sută.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), între 2005 și 2015 au fost finalizate lucrări de cadastrare în doar 7 unități administrativ-teritoriale. Mai puțin de una pe an. În ultimii 8 ani, numărul a crescut la 189, adică la aproape 23 pe an. În acest ritm, progarmul s-ar termina în 500 de ani, iar fondurile europene ar putea fi pierdute.

OUG, pe ultima sută de metri

Folosind ca pretext aceste întârzieri, Guvernul a dat Ordonanţa de Urgenţă nr. 44 din 24 mai 2023 “pentru stabilirea unor măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri externe nerambursabile, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Atenţie la dată, este vorba cu două zile înainte de 26 mai, data iniţială la care premierul Nicolae Ciucă trebuia să-şi dea demisia. Articolul XII al OUG se referă la posibilitatea prelungirii cu un an a termenelor de predare a lucrărilor de cadastrare. Reprezentanţi ai unor firme de cadastru afirmă că întreaga ordonanţă s-a făcut special pentru acest articol. Un articol care avantajează firmele neserioase din domeniu şi le dezavantajează pe cele de bună credinţă.

Mai mult, OUG are mari probleme de legalitate şi ar putea intra în coliziune cu normele europene în domeniu, ceea ce ar duce la pierderea fondurilor europene. Contractele de cadastrare, potrivit unei Directive UE, stipulau că la penalităţi de întârziere mai mari de 10% contractele sunt reziliate. Lucru ce nu se întâmplă potrivit OUG.

Dar problemele OUG 44 sunt de fond, pornind chiar de la încălcarea Constituţiei, care la Art 15 arat că “Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”. Ceea ce nu e cazul. Mai mult, ministerele şi-au dat avizul pentru o anumită formă, dar a ieşit cu totul altceva din guvern.

“Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat această ordonanță de urgență, iar în Nota de fundamentare și proiectul de OUG publicate de către SGG, nu era menționat în vreun fel ceea ce s-a aprobat de Guvernul României în privința Art. XII care face referire la Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996. Astfel, forma publicată de către SGG și asupra căreia a primit avizele din partea ministerelor nu coincide cu forma transmisă spre publicare pentru proiectele de acte normative incluse în ședința Guvernului din 25.05.2023. Mai mult, Nota de fundamentare nu justifică în vreun fel situații extraordinară și motivată în cazul acestui articol pentru modificare Legii cadastrului și publicității imobiliare, invocând doar o simplă posibilă întârziere în implementarea proiectului de finanțare de către ANCPI.”, se arată într-o “Expunere de motive” formulată de mai mulşi jurişti, prin care unele firme de cadastru vor să conteste OUG 44.

De asemenea, OUG este total discriminatorie.

“În motivarea expusă prin Ordonanța de Guvern aprobată se justifică modificarea legii prin asimilarea situației cu cea prevăzută de art. 221 din Legea achizițiilor publice, ceea ce ne pune în situația în care avem unele contracte care au fost reziliate datorită atingerii plafonului maxim de penalități de întârziere de 10%, iar altele care poate încă nu au fost reziliate încă deși au atins acest plafon, dar acest lucru nu se menționează expres în Nota de fundamentare, au posibilitatea de a încheia act adițional de prelungire”, se mai arată în documentul aminitit. Cu alte cuvinte, contractele cu unele firme care au depăşit plafonul maxim de penalităţi de întârziere au fost reziliate, altele nu, fără să fiue anunţate criteriile.

De asemenea, OUG 44 încalcă mai multe prevederi ale Legii 98/2006 a achiziţiilor publice.

Ținând cont de faptul că prin această modificare se dorește modificarea duratei contractului cu maxim un an, iar contractele încheiate inițial au o durată medie de doi ani, prelungirea acestora cu jumătate din durata inițială a contractului ar fi atras cu siguranță alte societăți la această procedură. Ori firmele serioase au contractat doar ceea ce credeau că pot finaliza.

Laurentiu Blaga

Laurentiu Blaga

Ceea ce nu e cazul firmelor SC LARRY VERMESSUNGEN și SC LARRY & CORY VERMESSUNGEN, controlate de Laurenţiu Alexanmdru Blaga, consilier al deja fostului premier Nicolae Ciucă. Blaga a fost chiar şi preşedinte al ANCPI deşi avea afaceri personale în domeniu. Cele două firme au şi acum contracte pentru cadrastrare cu mari întârzieri, astfel că beneficiază de Ordonanţa dată de Guvernul Ciucă, pe al cărui premier îl consilia Blaga. Fiindcă trăim în România…

 

 

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

S-a salvat în ultima clipă! Altfel, am fi crezut c-am avut ca prim-ministru un papă-lapte, care nici să fure nu știa. Ufffff! Ne-a trecut glonțul rușinii pe la ureche.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar

Timișoara a ales ca Dominic Fritz să continue pe scaunul de primar al orașului. Votul din această vară s-a concretizat marți seara, atunci când el a depus jurământul. Și-a prezentat programul, unul ambițios, anunțând ceea ce a denumit ”autonomie strategică”. Primăria trebuie să aibă inițiativă spune vechiul și noul primar, trebuie să devină un jucător...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița găzduiește Cupa României pentru tineret și seniori la tenis de masă

Iubitorii tenisului de masă din Dumbrăvița vor avea parte de un adevărat regal în această săptămână. Sala Polivalentă găzduiește Cupa României, la categoriile tineret și seniori, iar clubul bănățean va fi reprezentat, acasă, de cinci sportivi. Marți, 12 noiembrie, va avea loc întrecerea la categoria tineret. Grupele preliminare se vor desfășura în reuniunea de dimineață,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița găzduiește Cupa României pentru tineret și seniori la tenis de masă
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație

Performanţă premiată. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, care recompensează cadrele didactice universitare care inovează în procesul de predare, doi dintre laureați fiind din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Anul acesta, un număr record de 67 de proiecte au fost înscrise la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează cea de a treia ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei – Expo Mobila Timișoara. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 24 noiembrie 2024, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara. Evenimentul se adresează atât celor care doresc să-și achiziționeze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara a ales ca Dominic Fritz să continue pe scaunul de primar al orașului. Votul din această vară s-a concretizat marți seara, atunci când el a depus jurământul. Și-a prezentat programul, unul ambițios, anunțând ceea ce a denumit ”autonomie strategică”. Primăria trebuie să aibă inițiativă spune vechiul și noul primar, trebuie să devină un jucător...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar
Alegerile locale din această vară au desemnat persoanele care vor ocupa în următorul mandat de patru ani un loc de consilier local. Cu o singură excepție, cei aleși de popor au depus, marți seara, jurământul pe funcție. La doar o săptămână de la momentul festiv vom avea și prima ședință a consiliului local în actuala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are de marți un nou consiliu local
Performanţă premiată. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, care recompensează cadrele didactice universitare care inovează în procesul de predare, doi dintre laureați fiind din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Anul acesta, un număr record de 67 de proiecte au fost înscrise la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație
În dotarea ISU Timiș a întrat, de marți, un nou utilaj performant, care va ajuta la realizarea intervențiilor efectuate. Este vorba de un cap tractor și o cisternă de mare capacitate. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a recepționat echipamentul, vital pentru siguranța timișenilor: un cap tractor performant, care va fi utilizat împreună cu o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ISU Timiș are acum o cisternă de 30.000 de litri, în urma unui proiect finanțat de Consiliul Judeţean
La noul Campus Lenau se trage tare pentru recuperarea decalajelor, afirmă viceprimarul Ruben Laţcău, care a anunţat că s-a ajuns la 75% din totalul lucrările necesare. Investiția Primăriei include o clădire cu 48 de săli de clasă, 5 laboratoare, o sală de sport de mari dimensiuni, precum și spații administrative și tehnice. Investiția Primăriei Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările la Campusul Lenau în baza noului contract. S-a ajuns la 75% din total
Printr-o sentinţă definitivă, Tribunalul Timiş l-a validat pe Sorin Zbăgan în calitatea de consilier local la Buziaş. Acesta, deşi a fost pe lista AUR pe locul II, nu a fost validat de conducerea partidului, fiind în schimb validat cel aflat pe locul III, un fost antrenor de lupte, dovedit ca bătăuş de copii. Cazul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AUR pierde în justiţie la Buziaş. Bătăuşul de copii nu ajunge consilier local. Un scenariu aproape identic la Sânnicolau Mare
În această după-amiază, Dominic Fritz va prelua, oficial, cel de-al doilea mandat de primar al Timişorei. În cadrul aceleeaşi şedinţe festive se va constitui şi noul Consiliu Local, rezultat în urma alegerilor locale din iunie. Peste exact o săptămână va fi ales şi primul viceprimar, Ruben Laţcău, în timp ce la doilea viceprimar va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz, la un nou început de drum. Astăzi va fi constituit şi noul Consiliu Local. Ruben Laţcău va fi ales viceprimar peste exact o săptămână
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează cea de a treia ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei – Expo Mobila Timișoara. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 24 noiembrie 2024, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara. Evenimentul se adresează atât celor care doresc să-și achiziționeze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila
Top