Consilierii județeni timișeni nu s-au pus de acord asupra prețului propus pe metrul pătrat pentru închirierea spațiilor comerciale din cadrul părții județului din Bastionul Theresia. Valoarea propusă a fost de 37 de lei, fără TVA, iar consilierii PSD și cei ai USR au considerat suma prea mică.
Se pare că locația respectivă beneficiază de o ”legendă”, conform căreia afacerile derulate acolo nu au succes, acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care interesul pentru închirierea spațiilor rămâne scăzut.
Pe tema acestor spații și a prețului propus, aleșii județeni au stat aproape o oră să se certe și să se gratuleze cu apelative și ”împunsături” care mai de care. Până la urmă, proiectul a picat la vot.
Ioan Sorincău, reprezentantul PSD, a considerat că tariful propus este mult prea mic, mai mic chiar decât prețul din Parcul Industrial, chiar dacă e vorba de zona zero a Timișoarei.
„Mi se pare absolut aberant ca tariful stabilit pentru zona Bastion, care e în zona zero a municipiului, să fie mult mai mic decât tariful stabilit pentru parcul industrial. Pot să sesizez, și dacă va trece proiectul cu 37 de lei la Bastion și 51 de lei la parcul industrial, voi sesiza conducerea ANEVAR în privința evaluatorului. Deci nu se poate. Arătați-mi unde se închiriază cu șapte euro în zona zero a municipiului. Nu induc în eroare și voi sesiza conducerea ANEVAR în privința acestui evaluator. Arătați-mi unde se închiriază cu 7 euro în zona zero a municipiului. Am rașchetat Biblioteca Județeană ca să facem niște restaurante pe un tarif unde să ne putem ține reuniunile de familie și de partid. Cunosc foarte bine ce vă spun acum. Există vad comercial care și ăla se evaluează”, a spus Ioan Sorincău în plen.
Răspunsul vicepreședintelui CJ Timiș, Alexandru Proteasa, a fost unul categoric și a vorbit despre minciuni sau dezinformare.
„Să știți că sunt rapoarte de evaluare și contestări, alte rapoarte de evaluare, care anulează sau au diferențe colosale față rapoartele inițiale. Sunt vicii profesionale, interpretpări, raționamente în baze de Nu doar că puteți să contestați la ANEVAR, ci putem solicita în plen o nouă expertiză de evaluare să vedem dacă sunt diferențe foarte mari.”, a spus și Raul Olajos, consilierul care a părăsit de curând USR.
Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT, a explicat că diferența constă în faptul că în vecinătatea Parcului Industrial și Tehnologic se află Vama, iar în Bastion, fiind monument istoric, nu se pot face prea multe intervenții. În plus, și zidurile ar fi groase, ceea ce ar scădea spațiul disponibil pentru activitate,
„Sunt doar câteva spații care nu sunt închiriate, acelea care nu au fost încă scoase la licitație. Noi acum am făcut un raport de evaluare pentru acele spații pentru a putea demara licitațiile. Un spațiu este pentru domeniul HORECA și altul este pentru Centrul infoturistic pe care l-am dezvoltat la Bastion, la intrarea în centru va fi un punct pentru vânzarea de suveniruri și produse locale din Timiș. S-a creat ideea printre oamenii de afaceri că business-urile nu funcționează la Bastion, dar a fost o politică greșită a Consiliului Județean în anii precedenți pentru că nu au fost proiecte de revitalizare a activității, nu au fost proiecte culturale, dar acest lucru s-a schimbat și Bastionul devine din ce în ce mai atractiv. Noi am alocat bani și am înfrumusețat toate spațiile. Din punctul meu de vedere, prețul este unul corect, nu este foarte mic, am avut licitații și anul trecut la care nu s-a participat. Dacă era un preț foarte mic cu siguranță ar fi fost companii la licitații”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.
Proiectul nu a trecut, consilierii mai au timp să analizeze situația și, ulterior, să voteze din nou.
Comentarii prin facebook