Faptul că suporterii Druckeria s-au implicat în unele retușuri ale proiectului „stadionului Lego”, în zona lor de interes și chiar dincolo de ea, face cât mai logică așteptarea ca acest stadion să fie principala arenă a Timișoarei pentru mulți ani de acum înainte, dacă nu cumva se supără Alfred Simonis și-l șantajează cu ceva pe Ciolacu pentru o finanțare de 150 milioane de euro la „Dan Păltinișanu” în ani de plină austeritate. Dar nu se va supăra dl. Simonis și nici Marcel Ciolacu n-ar avea cu ce să fie șantajat, că e om ca lumea, așa că noi ar cam trebui să ne obișnuim cu niște obiceiuri schimbate: că nu mai mergem spre locul actualei arene, ci să căutăm Calea Buziașului cu ochii pe alte tramvaie.
Vorbim generic de acest „stadion Lego”. A apărut acea machetă dinspre viceprimarul Cosmin Tabără, edil pentru care noua arenă municipală ar cam fi singurul obiectiv de care să-și lege numele în debutul carierei sale politice și administrative. Ceea ce nu e un lucru rău. Dar stadionul nu se va numi „Lego”, firește. Nu se va numi nici „Continental” sau „Hella”, pentru că semnele venite din privat au fost că nu există interes pentru cumpărarea numelui arenei prin participarea cu sume mari la dezvoltarea proiectului. Pe machetă a apărut numele „Eroii revoluției”. Frumos, dar parcă prea sobru.
Se pare că numele va începe cu „Eroii”, dar se va termina nu cu „revoluției”. Poate va fi ceva cu „Eroii Banatului”, „Eroii luptei anticomuniste”, dar mă tem să nu se meargă mult mai spre istorie, decât spre sport. Apropo de istorie, o statuie cu un personaj secular va fi montată pe platoul din fața arenei, iar fiecare sector al stadionului va fi botezat cu un an important din istoria Timișoarei. Ideea asta nu a venit din capul unui om, ci din mai multe, inclusiv din cel al suporterilor. Despre asta a fost vorba când ni s-a comunicat că tematica va fi una legată de Timișoara.
Modelul stadionului va fi unul tipic britanic, dar văzut și pe la Ploiești. În colțurile formate de laturile arenei ar putea apărea construcții din sticlă care să ofere și spații comerciale cu tentă de mall, cu funcționalitate între meciuri sau alte evenimente. Pentru asta însă trebuie să existe cumpărători. Dar cum bănățeanul nu aruncă ușor cu banul, e posibil să vedem la inaugurare varianta simplă, cum o vedem acum și în simularea video.
Primul nou stadion al Timișoarei ar trebui să fie gata în următorii doi ani de după începerea lucrărilor, dacă totul merge rapid cu autorizările din primărie și, mai ales, la Mediu, acolo unde s-au mai blocat proiecte ale Timișoarei. Și mai ales dacă constructorul arădean nu ne lasă cu ochii în soare. Finanțatorii și beneficiarii acestui proiect ar vrea ca piatra de temelie să fie sfințită cu sobor de preoți la începutul anului 2024, iar prin vara lui 2026 să mergem la un meci al lui Poli.
Oare în ce ligă? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie pornit alt proiect, unul sportiv pentru care ar mai trebui să-și bată capul și administrația municipală, mediul universitar politehnic și cel de afaceri din Timișoara, însă despre asta am tot scris și vom mai scrie cine știe câtă vreme de acum înainte.
Comentarii prin facebook