Cele mai noi tendințe în sectorul tehnologiei auto au fost aduse timișorenilor de una dintre cele mai cunoscute companii din Timișoara, din domeniul automotive. Hella Technology Day 2023 a făcut sală plină la eveniment, cei prezenți savurând din plin prezentările realizate de Daniel David, profesor de psihologie și scriiitor, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, dar mai ales cea realizată de Prateek Hosmani, expert în domeniul conducerii autonome, smulgând aplauze din plin din sală.
Evenimentul de la Timișoara a dorit să prezinte cele mai noi tendințe din domeniul automotive, cel al conducerii autonome și la ce nivel tehnologic a ajuns acest sector. Cât de mult va prelua tehnologia din ceea ce înseamnă condusul unui vehicul, s-a explicat la acest eveniment.
Acțiunea a cuprins două părți distincte, una în care au avut loc cele două prezentări generale amintite, iar cea de a doua s-a desfășurat sub forma a două panel-uri distincte, conducerea autonomă și mașina electrică, fiecare dintre participanți alegând la care să participe. Au vorbit Marcus Olbrich, director programe dezvoltare conducere autonomă, HELLA GmbH, respctiv Felix Schmauch, vicepreșdinte al deprtamentului Battery Electronics, HELLA
Prateek Hosmani, expert în cadrul companiei Mercedes-Benz în domeniul conducerii autonome, a ținut participanții atenți timp de o oră, perioadă în care a prezentat dotările de siguranță pasivă și activă, dar și tehnologiile din sectorul autonomous driving care și-au făcut deja loc în cele mai noi modele ale companiei germane. Radare de diferite feluri, senzor, camere amplasate pe toată mașina, toate acestea contribuie la existența unui automobil cu adevărat inteligent, dar mai ales sigur pentru ocupanți. Tehnologia e în plină evoluție, iar nivelul 5, considerat cel mai evoluat, va fi atins, cel mai probabil, în 2035. acesta va permite conducerea complet autonomă a vehiculului, șoferii nu vor mai fi… șoferi, ci simpli pasageri.
E periculoasă această tehnologie? Cum va influența la nivel psihologic oamenii un astfel mod de conducere al vehiculului? A răspuns Daniel David.
„Tehnologia în sine nu este bună sau rea, dar poate să devină bună sau rea, în funcție de cum o folosim. Dezvoltările tehnologice sunt inevitabile, iar științele socio-umane devin foarte importante, fiindcă ele trebuie să definească constrângerile etice. Nu doar că trebuie să avem grijă ca mereu tehnologia să se adapteze și să fie acceptată de oameni. La un moment dat, va trebui să înțelegem că oamenii se vor transforma și se vor adapta tehnologiei. (…) Se fac niște studii psiho-sociologice, să vadă care sunt așteptările, nevoile oamenilor. Dacă simt că noutatea poate fi percepută ca un pericol, există niște strategii de marketing și uneori medierea este făcută direct de specialiști în științele psiho-sociale. Eu cred că așa este normal”, spune apreciatul profesor clujean.
HELLA este prezentă în România din 2005. Are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași. Peste 5000 de angajați lucrează azi în HELLA România. În calitate de furnizor de top la nivel mondial, operațional sub brand-ul umbrelă FORVIA, HELLA dezvoltă tehnologii inovatoare, contribuind la creșterea a trei tendințe majore din industrie: electrificarea și managementul energiei, conducerea autonomă în siguranță, precum și experiența unui habitaclu digitalizat și sustenabil.
Comentarii prin facebook