Agitaţie mare în zona politică, zilele trecute, după ce un sondaj a revelat un lucru previzibil, poate nu chiar atât de grabnic, dar în mod cert de aşteptat pentru alegerile europarlamentare, dacă nu se schimbă nimic acolo. Şi mă refer la faptul că PNL a ajuns pe locul 4 în preferinţele electorale ale românilor, după PSD, AUR şi USR. Mulţi au respins acest sondaj, alţii l-au considerat ca fiind foarte surprinzător. Sigur, liderii PNL au contraatacat cu un sondaj marca Buble – CURS (plăteşti, exişti!), scoţând partidul pe locul 2. Poziţie total himerică, PNL fiind întrecut de AUR de mai bine de o jumătate de an.
Dar de ce ar fi o mare surpriză datele acestui sondaj? Pe cine mai reprezintă actualul PNL, condus de magica troică Iohannis – Ciucă – Bode? Teoretic, PNL ar trebui să reprezinte interesele antreprenorilor şi investitorilor mari şi mici, români sau străini, precum şi ale celor care practică profesiuni liberale Ori aşa-zisa reformă a Guvernului Ciolacu loveşte cumplit în toate aceste sectoare. Coloană vertebrală în orice economie, segmentul IMM-uri este pus la pământ, iar mulţi economişti profeţesc o adevărată apocalipsă, cu mii de firme băgate în faliment şi zeci de mii de oameni luând calea şomajului. Nu va fi chiar aşa. Dar nici bine nu va fi. Dar toţi aceşti antreprenori şi angajaţii lor afectaţi de “reformă” mai au vreun motiv să pună ştampila pe PNL?
Pe bună dreptate, unii lideri PNL au cerut o reformă pe bune, respectiv scăderea cheltuielilor statului, inclusiv renunţarea la miile de atârnători din instituţiile bugetare. Au fost aplaudaţi de mediul privat pentru acest lucru, dar nimic din toate acestea nu se întâmplă. Dezmăţul bugetar în instituţiile statului continuă. Rămân în viaţă sute de instituţii care nu au obiectul muncii, zeci de mii de sinecurişti care taie frunze la câini. Se desfiinţează doar posturile neocupate (sic!) Dar chiar şi acelea au fost ocupate cu mii de sinecurişti de când se vorbeşte despre desfiinţarea lor.
Nici ideologic PNL nu mai reprezintă nimic. Sau cel puţin în niciun caz liberalismul. Uitaţi-vă la feţele şi discursurile inteligente ale lui Ciucă şi Bode şi spuneţi unde descoperiţi un grăunte de liberalism! Ciucă e un militar care nu gândeşte, el execută, o curea de transmisie între comandant şi subalterni, iar Bode un veşnic purtător de valize, doar stăpânii acestora s-au schimbat. În schimb, Iohannis e pe persoană fizică, urmărind doar propriul confort. Confort pentru care PNL se autodistruge.
Cândva un partid al modernizării României, cu ochii pe avântul AUR, PNL alunecă acum spre păşunism. Mulţi lideri au adoptat limbajul lui Simion şi al ciracilor acestuia, începând cu Rareş Bogdan. Ori de ce să votezi copia (PNL), când poţi vota originalul (AUR)? Gruparea neoprotestantă este trumpistă, dar între liberalism şi trumpism este exact aceeaşi legătură ca între democraţie şi fascism. Şi totuşi cine mai votează PNL? O parte a “farmazonilor” cuplaţi la bugetul de stat, dar şi aici cei mai mulţi sunt la PSD. De asemenea, sinecuriştii puşi în funcţii de partid. Sigur, partea cea mai grea vine de la localităţile conduse de primari PNL-işti, acolo unde se votează mult din inerţie. De aceea – am exagerat puţin în titlu – PNL a rămas doar partidul primarilor pe care îi (mai) are. Dar dacă şi aceşti primari trec la PSD… Una peste alta, sub Ciucă şi Bode, PNL nu este altceva decât un partid aflat în sclavia PSD. Iar la urma urmei, de ce să votezi slugile, când poţi vota direct stăpânii?
În schimb, cei din PSD au ştiut să se mişte. PSD era considerat partidul vârstnicilor, motiv pentru care se considera că electoratul social-democrat este în extincţie din motive biologice. O altă parte consistentă a electoratului PSD era formată din cei care abandonau şcoala încă dinainte de-a o începe. Aceştia s-au cam mutat la AUR. Dar nu, PSD nu rămâîne fără electorat. Are de partea sa mai toţi bugetarii din România, în care guvernările social-democrate au pompat la greu. Astfel că România a ajuns şi din acest punct de vedere ciudata Europei, în care salariile la stat sunt mult, mult mai consistente decât la privat. (Nu mai discut de falia, ca să nu zic război creată în ţară între bugetari şi privaţi.) Şi da, pe lângă bugetari, votanţi ai PSD-ului sunt şi pensionarii speciali. Dacă pui faptul că sunt foarte multe aceste salarii şi pensii ai şi unul din motivele pentru care România a ajuns în pragul falimentului. Dar parcă asta ar conta pentru Ciolacu şi ai lui, atâta timp cât acolo e un rezervor nesecat de voturi.
Comentarii prin facebook