Şase ani de la tragedia de pe Lugojului. Poarta ucigaşă, complicităţi bolnăvicioase şi o istorie care nu trebuie repetată

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Abia zilele trecute, la exact şase ani de la tragedie, s-au dat primele sentinţe în dosarul “porţii ucigaşe”. Remember, 17 septembrie 2017. Pe timpul unei furtuni, poarta de intrare în Timişoara de pe Lugojului cade pe o maşină curmând firul vieţii unui student. Vlad Baici. Acesta este numele tânărului, nume pe care trebuie să ni-l amintim, fiindcă drama lui a fost efectul unor complicităţi bolnăvicioase şi o imensă nepăsare în administraţia timişoreană. Şi sunt lucruri care nu trebuie uitate, altfel istoria se poate repeta.  Vlad era student la Medicină, în anul 6, iar poarta care i-a frânt destinul fusese reabilitată de Primăria Timişoara cu doar doi ani înainte de tragedie, contra sumei de 56.000 de euro.

Nu mai discut de indolenţa în justiţie, fiindcă abia la exact şase ani de la nenorocire, au fost date primele sentinţe în acest caz, la Judecătoria Timişoara. Şase ani în care părinţii şi prietenii lui Vlad au aşteptat un răspuns la întrebarea “De ce?”, altul decât cinicul “A fost la momentul nepotrivit în locul nepotrivit”. Cu atât mai mult tergiversarea este bizară, cu cât sarcina magistraţilor a fost facilitată de acordurile de recunoaştere făcute de şase dintre cei şapte inculpaţi. Al şaptelea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Trei ani cu suspendare pentru ucidere din culpă. Aceasta a fost pedeapsa dată de judecători inculpaţilor, trei dintre aceştia fiind angajaţi ai Primăriei Timişoara. O viaţă curmată, pedepse cu suspendare.

Atunci, însă, imediat după accident, specialiștii de la Inspectoratul de Stat în Construcții au arătat că au existat multe probleme la această poartă ridicată în perioada “dezvoltării în forţă” a oraşului. Respectiv, autorizația de construire a fost emisă ilegal, primăria nu a făcut studiu de rezistență și au lipsit o mulțime de avize din documentație. Cam aşa s-au făcut şi deja celebrele catarge cu steaguri pe care Culiţă Chiş le-a făcut “cadou” fostului primar. Primăria a dat în judecată ISC pentru aceste constatări, dar a pierdut în instanţă. Prin urmare, justiţia a validat un raport extrem de grav la adresa fostei administraţii.

Dincolo de gravitatea faptelor, situaţia se poate decrie într-un singur cuvânt, unul mai puţin academic, dar atât de caracteristic administraţiei Robu: fuşerai. (Apropo, uitaţi-vă doar la caldarâmul din Piaţa Unirii şi străzile pietonale din zona centrală, cu care se laudă fostul primar, în realitate un adevărat test de rezistenţă şi pentru cei încălcaţi cu pantofi sport, darmite pentru doamnele pe tocuri.) Şi instanţa care a dat pedepsele aminitite a confirmat grave carenţe tehnice la ridicarea acelei porţi.

Dar cine este firma Stareto, cea care a realizat poarta? Abonată la contracte cu admnistraţia Robu, este cea care a renovat Sala de Consiliu a Primăriei. În timpul acelei lucrări, prin “sponsorizare”, a dotat cu mobilier nou-nouţ cabinetul primarului Robu. Ce înseamnă “sponsorizare” atunci când investeşti în confortul personal al celui care îţi dă contracte? Normal, şi ridicare porţii care a ucis a fost dată prin încredinţare directă “sponsorului”. Până în 2017, aşadar în cinci ani de mandat Robu, presa de la acea vreme vorbea de 28 de contracte pe care Stareto le-a avut cu fosta administarţie. Şi ar mai fi primit multe dacă nu intervenea tragedia.

Ca amănunt de culoare, care face parte însă din categoria “eu n-am ştiut nimic”, într-o şedinţă de partid, ca să se scuze, Nicolae Robu l-a acuzat pe viceprimarul Dan Diaconu, mâna sa dreaptă, că a semnat autorizaţia de construcţie. Sigur, chestie şi de caracter, mai ales că Diaconu, care  n-a fost prezent la şedinţă, n-a ştiut de respectiva semnătură. În schimb, Robu “uitase” declaraţia dată pe 6 mai 2015, consemnată pe site-ul Tion: ”Am semnat ordinul de începere a lucrărilor luni, în 4 mai!”.

Ca să nu fiu înţeles greşit. Fostul primar nu a omorât un om. În schimb, a condus o administraţie cu dispreţ faţă de oameni, faţă de lege, faţă de bun simţ. O administraţie a cărei principală raţiune de-a exista era să facă un piedestal pentru el, supraomul, un piedestal la umbra căruia însă se clădea un munte de… nefăcute. (De exemplu concursuri de angajare cum nu se făceau nici în ultima comună din Vaslui dar şi capturarea parţială a primăriei de clanuri interlope). Iar toate acestea pot conduce, nu de puţine ori, şi la tragedii precum “poarta ucigaşă”. Pe scurt, asta este istoria care nu trebuie repetată…

.

.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

doftoru a spus: (septembrie 21st, 2023 at 08:37 )

Lae este acum pe cai mari. Are un grup de fane care îl votează oricum și merge pe mâna AUR cu discursuri „patriotice”. Din păcate, la noi, nu politicieni fără scrupule și bun simț au fost problema de bază. Problema este electoratul care votează după niște criterii de te doare mintea, sau nu votează deloc.

Reos a spus: (septembrie 21st, 2023 at 08:48 )

Nu prea aud comentarii de la veșnic neștiutorul și ultracinstitul împreună cu susținătorii se pare că este în ordine dar oare ce comentarii erau dacă se întâmpla acuma sub administrația actuală ?

@doftoru a spus: (septembrie 21st, 2023 at 09:51 )

da’ de partidele care propun liste de candidați de toată jena, că nici de șters la fund nu-s bune, ce zici? (vezi cazul PeNeLae!)

Vasile Popovici a spus: (septembrie 21st, 2023 at 10:39 )

În Occident în asemenea cazuri primarul nu are scăpare. Primarul este primul incriminat, fie că a semnat, fie că n-a semnat în dosarul care a permis producerea unei tragedii în localitatea administrată de el. Rolul lui ca primar este să asigure comunitatea față de care se angajează când candidează că asemenea tragedii nu se pot întâmpla. Citesc editorialul lui Ino Ardelean și înțeleg că în povestea asta există o serie de circumstanțe agravante pentru Nicolae Robu: atribuire directă către firma care a executat lucrările la poarta de intrare în oraș, mai mult: atribuiri directe după atribuiri directe către aceeași firmă (corupția chiar ucide), „sponsorizări” dubioase, există și o declarație a fostului primar, care, după stilul său laș și grețos, se împăunează cu te miri ce și se dezice senin de orice se întâmplă grav. Într-un stat de drept asemenea procedee n-ar fi posibile. Iar lumea nu le-ar accepta.

Eu a spus: (septembrie 21st, 2023 at 12:37 )

Ce a facut Robu & Co (adica PNL) cu acea poarta e furt pe fata. Plus crima de dupa. A dat direct peste 50000 Euro pentru o lucrare facuta de 5-6 oameni in 5 zile (cam atatea zile s-a lucrat) in care principala materie prima a costat la acea vreme sub 30 lei/mp. Si s-au folosit vreo 150 mp. In acei ani cu 50k Euro faceai o casa mica, unii mai „smecheri” chiar un duplex pentru vanzare. Si 15k Euro erau mult prea multi bani pentru o lucrare fara nici un fel de proiect, doar sa plachezi o structura existenta.

vremuri de dr. Schwartzkopf a spus: (septembrie 22nd, 2023 at 08:00 )

Ce simptomatic: în orașul condus de omul care scrie cărți despre arhitectura calculatoarelor, cade o traversă sprijinită pe doi stâlpi și asta după ce a fost „reparată” și „reabilitată” (de fapt îmbrăcată cu tablă)! Parcă Dumnezeu ne trimite mesaje: ați fost ipocriți, acum v-ați vopsit și-aveți gura și mai mare! Și a propos de Dumnezeu, parcă e o metaforă a acestor vremuri: unul pe care îl cheamă Dominic (al Domnului) este lătrat de unul dintr-un loc dedicat Țapului (bok = capră, țap)! Și a propos de metafore și speranță, un moș vrea să-l dea la o parte pe unul tânăr și să ne modeleze viitorul. Și a propos de înțelepciunea bătrânului, el nu știe nimic, n-a văzut nimic din cele rele, nu răspunde deloc de cele rele întâmplate lângă el, uneori cu semnătura lui. Mare parte din ce-i omenesc îi este străin.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea Pieței Mocioni.  Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați și urmează emiterea autorizației de construire pentru proiectul care include Piața Mocioni (Küttel), Piața Maria, Bulevardul 16 Decembrie 1989 și 10 străzi adiacente. Investiția municipalității include lărgirea trotuarelor, îmbunătățirea transportului public, extinderea spațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la rugby a anunţat zilele trecute lista a şase jucători noi care au semnat cu greuparea viola. Este vorba, aşa cum am mai scris, despre David Trăuşan, revenire de la Rapid, dar si transferurile lui Tudor Butnariu, Tudor Boldor şi Ovidiu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel, în zilele 27-28 decembrie website-ul www.ppcenergy.ro va fi indisponibil. De asemenea, în perioada 30 decembrie 2024-5 ianuarie 2025, unele servicii oferite de PPC Energie, inclusiv aplicația myPPC, vor fi temporar indisponibile, pentru a se asigura actualizarea sistemelor informatice, în vederea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la rugby a anunţat zilele trecute lista a şase jucători noi care au semnat cu greuparea viola. Este vorba, aşa cum am mai scris, despre David Trăuşan, revenire de la Rapid, dar si transferurile lui Tudor Butnariu, Tudor Boldor şi Ovidiu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea Pieței Mocioni.  Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați și urmează emiterea autorizației de construire pentru proiectul care include Piața Mocioni (Küttel), Piața Maria, Bulevardul 16 Decembrie 1989 și 10 străzi adiacente. Investiția municipalității include lărgirea trotuarelor, îmbunătățirea transportului public, extinderea spațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel, în zilele 27-28 decembrie website-ul www.ppcenergy.ro va fi indisponibil. De asemenea, în perioada 30 decembrie 2024-5 ianuarie 2025, unele servicii oferite de PPC Energie, inclusiv aplicația myPPC, vor fi temporar indisponibile, pentru a se asigura actualizarea sistemelor informatice, în vederea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit funcțional după două decenii este cel din Freidorf, rebotezat Cinema Johnny, după numele cunoscutului timișorean Johnny Weissmuller. Peste 50 de copii au participat la „Crăciunul pentru toți”, un eveniment dedicat integrării sociale prin cultură. Acesta a fost organizat de Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiție „C30. Radiala Nouă de Vest (Centura – Solventul)”. Proiectul este unul extrem de important, va asigura o conexiune facilă spre noua Centură Vest,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali
Muzeul Național de Artă Timișoara are plăcerea să anunțe deschiderea expoziției Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981), un eveniment aniversar care recontextualizează un moment de referință în istoria mișcării artistice timișorene. Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 27 decembrie 2024, în Galeria Paul Neagu, de la etajul II...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deschidere expoziție „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981)”
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal și drept-credincioșilor creștini, har, milă și pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare. „Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi S-a născut azi Mântuitor, Care este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scrisoarea pastorală de Crăciun a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
Top