Dezbaterea politică, faza pe arhitectură, a fost cumva abandonată

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Așteptam cu sadic interes desemnarea câștigătorului concursului de proiecte pentru modernizarea Pieței Victoriei din Timișoara. La cât de înveninată era discuția la momentul aflării „caietului de sarcini”, cu condițiile impuse de municipalitate pentru schimbarea vetrei noastre strămoșești timișorene, mă așteptam ca mass media și online-ul să fie un adevărat război, cu domni celebri care se trag temeinic de hosentrageri și cu doamne isterice ce-și dau cu poșetele în cap, pentru a dovedi fără putință de tăgadă cine are dreptate în acest concurs de frumusețe urbană.

Fricile celor care dospesc temele dezbaterilor despre Timișioara mergeau către defrișare de mult verde în centrul orașului, pierderea acelei terase de ornamente florale, de conifere rotund frezate, poate chiar dispariția „Lupoaicei” și alte nenorociri. Totul mergând spre o transformare a centrului ce-l știm noi și atât de drag nouă în ceva atât de modern, atât de progresist, încât să nu-l mai recunoaștem. Mă mir că nu s-a mers până acolo încât să se stabilească că pe viitor „La porumbei” nu se vor mai întâlni microbiștii, să discute despre meciurile lui Poli la Peciu și Pecica, ci grupuri de homosexuali și lesbiene… nu știu despre ce să discute. Dar nu s-a mers până acolo, deși era USR-ul la putere.

Nimic din toate acestea. Mass media agresivă atunci este astăzi domoală. Vorbește de modernul frumos, de promenade verzi, fără acel nerv care să te facă să crezi că totul vine dintr-o dușmănie politică, nu dintr-o căutare a frumosului. De partea cealaltă, organizatorii, deși au pornit timorant cu acele condiții de proiectare, au continuat înțelept. Jurizarea s-a făcut internațional, dar nu fără o amprentă locală. Concursul a fost unul internațional, ofertele, la fel, nu fără ca cineva să vină cu un suflu al locului, esthetic și tehnic vorbind, tocmai pentru a nu declanșa orgia contestațiilor, fie ele chiar și pe undeva întemeiate.

Proiectul câștigător aduce modernul, dar nu forțează. Lasă timișoreanului matur să-și amintească de acel Corso de pe vremea când prin el mai treceau tramvaiele, dar vine cu suficient nou încât să nu se zică că plătim o grămadă de bani pe nimic, pe o banală cosmetizare cu schimb de pavaj și tuns de iarbă. Avem „La porumbei” o diferență de nivel gen amfiteatru, sunt schimbate intrările în pasajul ce acum ține loc de rampă de gunoi, lagună cu crocodili și șobolani, platoul din fața Operei devine mai compact până la mijlocul pieței, renunțându-se la spațiul verde dintre copacii ornamentali doar până la „Fântăna cu Pești”, nu și spre „Lupoiacă” și monumentul eroilor revoluției.

Promenada este evidentă și fără senzația de întrerupere dinspre cinema Timiș până în față la Catedrală, deși nu s-a mers cu conceptul devierii traficului și trecerea lui în subteran sau prin spatele bisericii. Putea fi mai îndrăzneț, putea fi prea îndrăzneț. Senzația e că s-a proiectat pe muchie de cuțit, echilibristic, dar ieșind ceva decent de frumos. N-am mai auzit acel tumult al cârcotelii. Simt o dezamăgire din punctul ăsta de vedere. Dar nu-i nimic, căci devine mult mai revoltător alt proiect de modernizare a piețelor Timișoarei: Piața Traian.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Veta de la Resurse Inumane a spus: (octombrie 19th, 2023 at 08:42 )

Criticii de serviciu (cu mult spirit critic, dar fără gândire critică) sunt ocupați. Dl prof. Robu e plecat în viitor și cred că lucrează la o carte despre ChatGPT 5.0. E specialitatea lui (călătoriile în viitor). Dacă nu credeți, scrieți în Google „Nicolae Robu CV” și dați jos pdf-ul de pe http://www.upt.ro. Veți vedea că el preda Java și Web Applications în perioada 1983-1987, cu mult înainte la Java și Web-ul să fie inventate. Rămâne un mister cum de savanta de renume mondial Elena Ceaușescu nu l-a remarcat, măcar așa, ca-ntre savanți. Nici pe cel mai mare istoric al poporului român, dl acad. Dan Puric, nu l-am auzit lăudând această prioritate românească, dar niciodată nu-i târziu, mai ales în campania electorală.

Catalin a spus: (octombrie 19th, 2023 at 11:32 )

Proiectele nu sint in dezbatere publica, atunci va fi feedback, acuma cineva a ales niste proiecte, la fel ca ideile studentiilor puse prin mall…
Si Traian e alata discutie, si nu cred ca e politica, locuitorilor nu le place ce a imaginat primaria fara sa calce prin zona. Si sa pomenim de regretul arhitectului sef, ca mutarea liniilor de tramway in centru sa facut fara nici un comentariu, da pe vreme lui… si cind nu era nimeni proprietar… In Traian toti sin proprietari, cam vreo 6-7 famili pe cladire, si in general proiectul nu le place, si au si ei drepturile lor.

George a spus: (octombrie 19th, 2023 at 13:41 )

@ Cătălin, un link către sondajul de opinie la care faci referire când afirmi că, în general, locuitorilor nu le place, te rog. Sau „generalul” ăla se referă la cei 5 vecini?

Poli a spus: (octombrie 19th, 2023 at 14:56 )

Propunerea castigatoare este extrem de echilibrata si totusi inovatoare. E momentul ca dupa 34 de ani centrul sa primeasca haine noi. Poate pana atunci se vor incepe si lucrarile la Castel.
Cat despre Traian, acolo lucrarile sunt OBLIGATORII. Daca unii dintre cei care locuiesc in zona inca au nemultumiri nu inseamna ca TOTI cei care locuiesc acolo sunt nemultumiti. Proiectul din Traian este sansa acelei zone sa iasa din mizeria in care au bagat-o 45 de ani de comunism si 30 de ani de nepasare.

Hei, joben, ... a spus: (octombrie 19th, 2023 at 18:32 )

Arhitecții sunt totuși oameni care-și leagă numele de ceva vizibil pentru decenii și chiar secole. Nu promit, câștigă alegeri și pleacă după 4 ani în uitare. E totuși o diferență. Să vedem, să analizăm, să întrebăm de ce așa, dup-aia să criticăm (adică să judecăm critic, nu să lătrăm).

Catalin a spus: (octombrie 20th, 2023 at 10:43 )

@George tot asa daca as apela la logical fallacies as intreba cui ii place, 3 arhitecti?
Dar la obiect exista o campanie de stringere semnaturi, si avind in vedere ca pe o cladire sint, in general, maxim 6 familii, si vazind numarul de semnaturi cred ca am trecut peste 5 vecini, sa spunem o piata doua?
@Poli ce ar fi OBLIGATORIU din proiectul curent? Incurcarea circulatie si mai abitir decit acum? Zone pietonale unde nu are sens blocind acesul la firme? Reducerea locurilor de parcare si asa relativ putine? Da stiu, pista de atletism in strada cind parcul e la 200 m , da in parc e parcare shht!
Sau apa si gaz in zona, zlatna 2 sensuri ca ocolire Traian (da cereva imobiliar ii trebuie inel 2 😀 ) rezolvare locrilor de parcare, un program cu sens de reabilatare a cladirilor (succesul de pina acuma e clar, si nu vorbim de privati, si sa nu spunem ca la sediul program pica fatada in strada si acoperisul e ciur) si se poate continua. Si important la toate ideile din traian nu exista nici un plan de menteneta de la bolarzi la scuare verzi si asa, Si nemultumiti sint porietari si locuitori ai zonei, si au drepturile lor, si se pare ca se vor asigura sa fie respectate.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Victorie cu Constanţa şi CSM Lugoj a intrat în careul de aşi al campionatului

Fetele de la CSM Lugoj au obținut o nouă victorie în actuala ediție a Diviziei A1: 3-1 (25-12, 25-22, 15-25, 25-22) cu CSM Constanța, al patrulea succes la rând în campionatul de volei. O victorie de 3 puncte pentru CSM Lugoj, care, astfel, a urcat pe locul 4 în clasament, cu 16 puncte, după CSM...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie cu Constanţa şi CSM Lugoj a intrat în careul de aşi al campionatului
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Noua administraţie din Moşniţa Nouă a descoperit mari probleme la drumul judeţean care leagă Timişoara de comuna periurbană. Cei din Primăria Moşniţa Nouă au făcut o listă cu deficienţele găsite la drum pe care au trimis-o printr-o sesizare pe adresa Consiliului Judeţean, instituţia care a realizat drumul Într-o vizită la faţa locului, primarul Gerald Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noua conducere a Primăriei Moşniţa Nouă are mari nemulţumiri vizavi de drumul cu patru benzi realizat de fosta administraţie a CJ Timiş
Nu mai puţin de 23 de străzi din Moşniţa Nouă urmează să fie iluminate modern printr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) în valoare de peste 2,3 milioane de lei   Miercuri a fost depusă cu succes cererea de finanțare pentru extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Moșnița Nouă, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiect de modernizare a sistemului de iluminat public câştigat de Primăria Moşniţa Nouă
Top