Dezbaterea politică, faza pe arhitectură, a fost cumva abandonată

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Așteptam cu sadic interes desemnarea câștigătorului concursului de proiecte pentru modernizarea Pieței Victoriei din Timișoara. La cât de înveninată era discuția la momentul aflării „caietului de sarcini”, cu condițiile impuse de municipalitate pentru schimbarea vetrei noastre strămoșești timișorene, mă așteptam ca mass media și online-ul să fie un adevărat război, cu domni celebri care se trag temeinic de hosentrageri și cu doamne isterice ce-și dau cu poșetele în cap, pentru a dovedi fără putință de tăgadă cine are dreptate în acest concurs de frumusețe urbană.

Fricile celor care dospesc temele dezbaterilor despre Timișioara mergeau către defrișare de mult verde în centrul orașului, pierderea acelei terase de ornamente florale, de conifere rotund frezate, poate chiar dispariția „Lupoaicei” și alte nenorociri. Totul mergând spre o transformare a centrului ce-l știm noi și atât de drag nouă în ceva atât de modern, atât de progresist, încât să nu-l mai recunoaștem. Mă mir că nu s-a mers până acolo încât să se stabilească că pe viitor „La porumbei” nu se vor mai întâlni microbiștii, să discute despre meciurile lui Poli la Peciu și Pecica, ci grupuri de homosexuali și lesbiene… nu știu despre ce să discute. Dar nu s-a mers până acolo, deși era USR-ul la putere.

Nimic din toate acestea. Mass media agresivă atunci este astăzi domoală. Vorbește de modernul frumos, de promenade verzi, fără acel nerv care să te facă să crezi că totul vine dintr-o dușmănie politică, nu dintr-o căutare a frumosului. De partea cealaltă, organizatorii, deși au pornit timorant cu acele condiții de proiectare, au continuat înțelept. Jurizarea s-a făcut internațional, dar nu fără o amprentă locală. Concursul a fost unul internațional, ofertele, la fel, nu fără ca cineva să vină cu un suflu al locului, esthetic și tehnic vorbind, tocmai pentru a nu declanșa orgia contestațiilor, fie ele chiar și pe undeva întemeiate.

Proiectul câștigător aduce modernul, dar nu forțează. Lasă timișoreanului matur să-și amintească de acel Corso de pe vremea când prin el mai treceau tramvaiele, dar vine cu suficient nou încât să nu se zică că plătim o grămadă de bani pe nimic, pe o banală cosmetizare cu schimb de pavaj și tuns de iarbă. Avem „La porumbei” o diferență de nivel gen amfiteatru, sunt schimbate intrările în pasajul ce acum ține loc de rampă de gunoi, lagună cu crocodili și șobolani, platoul din fața Operei devine mai compact până la mijlocul pieței, renunțându-se la spațiul verde dintre copacii ornamentali doar până la „Fântăna cu Pești”, nu și spre „Lupoiacă” și monumentul eroilor revoluției.

Promenada este evidentă și fără senzația de întrerupere dinspre cinema Timiș până în față la Catedrală, deși nu s-a mers cu conceptul devierii traficului și trecerea lui în subteran sau prin spatele bisericii. Putea fi mai îndrăzneț, putea fi prea îndrăzneț. Senzația e că s-a proiectat pe muchie de cuțit, echilibristic, dar ieșind ceva decent de frumos. N-am mai auzit acel tumult al cârcotelii. Simt o dezamăgire din punctul ăsta de vedere. Dar nu-i nimic, căci devine mult mai revoltător alt proiect de modernizare a piețelor Timișoarei: Piața Traian.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Veta de la Resurse Inumane a spus: (octombrie 19th, 2023 at 08:42 )

Criticii de serviciu (cu mult spirit critic, dar fără gândire critică) sunt ocupați. Dl prof. Robu e plecat în viitor și cred că lucrează la o carte despre ChatGPT 5.0. E specialitatea lui (călătoriile în viitor). Dacă nu credeți, scrieți în Google „Nicolae Robu CV” și dați jos pdf-ul de pe http://www.upt.ro. Veți vedea că el preda Java și Web Applications în perioada 1983-1987, cu mult înainte la Java și Web-ul să fie inventate. Rămâne un mister cum de savanta de renume mondial Elena Ceaușescu nu l-a remarcat, măcar așa, ca-ntre savanți. Nici pe cel mai mare istoric al poporului român, dl acad. Dan Puric, nu l-am auzit lăudând această prioritate românească, dar niciodată nu-i târziu, mai ales în campania electorală.

Catalin a spus: (octombrie 19th, 2023 at 11:32 )

Proiectele nu sint in dezbatere publica, atunci va fi feedback, acuma cineva a ales niste proiecte, la fel ca ideile studentiilor puse prin mall…
Si Traian e alata discutie, si nu cred ca e politica, locuitorilor nu le place ce a imaginat primaria fara sa calce prin zona. Si sa pomenim de regretul arhitectului sef, ca mutarea liniilor de tramway in centru sa facut fara nici un comentariu, da pe vreme lui… si cind nu era nimeni proprietar… In Traian toti sin proprietari, cam vreo 6-7 famili pe cladire, si in general proiectul nu le place, si au si ei drepturile lor.

George a spus: (octombrie 19th, 2023 at 13:41 )

@ Cătălin, un link către sondajul de opinie la care faci referire când afirmi că, în general, locuitorilor nu le place, te rog. Sau „generalul” ăla se referă la cei 5 vecini?

Poli a spus: (octombrie 19th, 2023 at 14:56 )

Propunerea castigatoare este extrem de echilibrata si totusi inovatoare. E momentul ca dupa 34 de ani centrul sa primeasca haine noi. Poate pana atunci se vor incepe si lucrarile la Castel.
Cat despre Traian, acolo lucrarile sunt OBLIGATORII. Daca unii dintre cei care locuiesc in zona inca au nemultumiri nu inseamna ca TOTI cei care locuiesc acolo sunt nemultumiti. Proiectul din Traian este sansa acelei zone sa iasa din mizeria in care au bagat-o 45 de ani de comunism si 30 de ani de nepasare.

Hei, joben, ... a spus: (octombrie 19th, 2023 at 18:32 )

Arhitecții sunt totuși oameni care-și leagă numele de ceva vizibil pentru decenii și chiar secole. Nu promit, câștigă alegeri și pleacă după 4 ani în uitare. E totuși o diferență. Să vedem, să analizăm, să întrebăm de ce așa, dup-aia să criticăm (adică să judecăm critic, nu să lătrăm).

Catalin a spus: (octombrie 20th, 2023 at 10:43 )

@George tot asa daca as apela la logical fallacies as intreba cui ii place, 3 arhitecti?
Dar la obiect exista o campanie de stringere semnaturi, si avind in vedere ca pe o cladire sint, in general, maxim 6 familii, si vazind numarul de semnaturi cred ca am trecut peste 5 vecini, sa spunem o piata doua?
@Poli ce ar fi OBLIGATORIU din proiectul curent? Incurcarea circulatie si mai abitir decit acum? Zone pietonale unde nu are sens blocind acesul la firme? Reducerea locurilor de parcare si asa relativ putine? Da stiu, pista de atletism in strada cind parcul e la 200 m , da in parc e parcare shht!
Sau apa si gaz in zona, zlatna 2 sensuri ca ocolire Traian (da cereva imobiliar ii trebuie inel 2 😀 ) rezolvare locrilor de parcare, un program cu sens de reabilatare a cladirilor (succesul de pina acuma e clar, si nu vorbim de privati, si sa nu spunem ca la sediul program pica fatada in strada si acoperisul e ciur) si se poate continua. Si important la toate ideile din traian nu exista nici un plan de menteneta de la bolarzi la scuare verzi si asa, Si nemultumiti sint porietari si locuitori ai zonei, si au drepturile lor, si se pare ca se vor asigura sa fie respectate.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top