Capitala Banatului sărbătorește astăzi una dintre premierele sale. Pe data de 12 noiembrie 1884, Timișoara a devenit primul oraș european iluminat electric și al doilea în lume după New York.
Utilizarea energiei electrice ca și mijloc de a produce lumina pe străzile orașului oferea o calitate mai bună a iluminatului.
”Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“, nota la acea vreme în publicația „Luminatorul“(nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884), conform informațiilor furnizate de Muzeul Național al Banatului.
Sistemul de iluminat în întregime electric, compus dintr-o reţea de 59 de kilometri de cabluri, care alimentau 731 de lămpi cu filament de carbon incandescent, a fost realizat în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo Austrian Brush Electrical Company, cu sediul la Viena.
Această premieră s-a datorat primarului din acea vreme, Török János, sub a cărui administraţie oraşul a trăit prima sa perioadă de progres economic şi cultural. În anul 1882, edilul-şef renunţă la prelungirea contractului cu firma austriacă de iluminat cu gaz aerian şi acceptă oferta societăţii Anglo-Austrian Electrical Company Ltd. pentru iluminarea electrică a străzilor din Timişoara.
Un an mai târziu, Török János, acum supranumit şi „părintele” iluminatului electric stradal, este promovat în funcţia de comandant al poliţiei din Budapesta şi îşi încheie mandatul de primar al Timişoarei, în locul său fiind ales Carol Telbisz.
Comentarii prin facebook