Proiectele stadion-echipă trebuie să înceapă în fotbalul timișorean. Cine-și asumă rolul de arhitect?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Deseori când vorbeam de ridicarea unui mare stadion la Timișoara lăsam să se înțeleagă că de această decizie politică de a construi un stadion se leagă și rezolvarea in integrum a fotbalului timișorean. Recunosc că am sugerat faptul că între demararea proiectului, execuția lui, sincronizarea tăierii panglicii și promovarea în prima ligă a unei Poli mai noi sau mai vechi va exista o strânsă legătură ce s-ar putea împlini fericit nu mai devreme de anul 2027 și că unii gândesc deja această temporizare.

Poate pentru stadion există acești pași conturați în mintea decidenților și un calendar post aprobare a finanțării, dar nimeni nu a vorbit până mai ieri în public despre cum va crește echipa. Ea trebuie să crească din liga a III-a, unde a fost dusă strategic pentru limitarea bugetului, dar aceia care au gândit acest pas trebuie să îi aibă în vedere și pe următorii: două promovări succesive. Cine? Organizația suporterilor? Universitatea „Politehnica”, proprietarul echipei? Doar cele două? Dacă le-ar sta în putință, ce ne mai agităm atâta? Se apucă ei de treabă și gata.

Dar nu cred că e așa de lesne, iar participarea celor două instituții amintite mai sus cred că se dorește a fi una simbolică și identitară, nu una cu important impact bugetar. Iar dacă e să ne gândim la soluții văzute de pe marginea terenului de joc, putem identifica, în mare, trei variante. Cea mai simplă este și cea mai puțin realistă. Că Politehnica și Druckeria vor sensibiliza sponsori și s-a rezolvat problema. Cred că nici „B”-ul nu-l vom duce așa. Apoi e soluția unui finanțator unic. Și aici e greu de acceptat că va fi un consens.

Dacă acel investitor unic ar fi vreun miliardar adus de primarul Fritz din landul Baden Wurtenberg, poate că ar fi mai liniște, dar în cazul anunțat deja de Marian Iancu că ar vrea să se reîntoarcă la echipă după inaugurarea stadionului, atunci cred că polemicile vor exploda. Ar mai fi varianta unei susțineri din partea administrației publice, așa cum se întâmplă cu multe prim-divizioare din fotbalul românesc.

La noi s-a încercat așa ceva pe vremea lui Nicolae Robu și treaba a fost făcută prost. Mă refer la construcția legală a clubului și faptul că astfel s-a dat prilej Curții de Conturi să demonteze proiectul bucată cu bucată. Era pe formula ACS Poli. Nu știu cât de diferit juridic este construită ACS sau SSU Politehnica din liga a treia, dar se poate încerca și soluția asta cu finanțare de la primărie și consiliul județean, cu atât mai mult cu cât soluția a fost propusă de președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Nu știu dacă ați observat, dar pesedistul șef timișean nu se ferește de interpretări. A spus-o să priceapă toată lumea că treaba musai să se facă cumva și să nu ne mai speriem de Curtea de Conturi cât e dumnealui acolo. Acuma cât e dumnealui acolo nu știm ce înseamnă ca timp, dar decidenții locali, de la cele două implicate în proiect, entitățile administrației locale, dar și alți actori interesați trebuie să se gândească aceste mutări încă de pe acum.

Așa să se gândească participanții la dezbatere că dacă nu e bun Marian Iancu, cel care ne-a adus două „titluri” de vicecampioană, dar și câteva condamnări cu suspendare pentru demnitari și funcționari locali, nu e bun nu știu care investitor că e adus de cutare politician, nu e bună soluția cu banul public, nu mai e suficientă nici „cutia milei” prin mediul economic timișorean, atunci mai bine să nu mai prostească lumea cu stadionul ăla de 32.000 de locuri și să se mulțumească cu ”Lego”-ul din Calea Buziașului.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 08:13 )

Cu siguranta nu Fritz! Fritz e expert in parade de homosexuali

drucker a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 09:31 )

Marian Iancu a executat o pedeapsa de 8 ani de inchisoare , din cei 12 din sentinta pronuntata de judecatori .
Conform sentintei , statul are de recuperat si prejudiciul de cateva zeci de milioane de euro.
Asa ca pina la recuperarea in totalitate a prejudiciului , Marian nu va investi nimic niciunde .
Eventual vreo matusa sau bunica pe numele careia a reusit sa-si puna bunurile la adapost .
Dar atunci , investitorul va fi matusa sau bunica .

Remember Poli Timisoara
Respect Commando Viola

CH a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 10:01 )

Tot fotbalul românesc e împânzit de echipe sponsorizate de primării și consilii locale.
Vedeți ce scrie pe tricourile jucătorilor, pe stadioane, dacă nu credeți.
Numai la Timișoara nu s-a putut.
Sigur că nu s-a putut când Robu și Dobra se băteau în orgolii, nici echipă, nici stadion.

Kroko a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 10:18 )

Un vechi proverb Dac(sau trac,sau gepiz,….) zuice; „Bate seaua sa priceapa calul(sau caii..)”si o fi el valabil pentru unii,dar „caii nostri „pricep foarte-foarte greu, spre….DELOC! Cu Primariile, vezi cazul cu ala de la Baia Mare ,cu Poli a fost cazul Cugir, unde o educatoare, care a facut dreptul la F.F. a mers cu litigiul clubului de fotbal pana la Curtea Suprema si a …..castigat!!! Dar, la Poli nu au vrut sa o invite,caci noi suntem un oras cu 3( TREI facultati de drept) si erau sa intre la BULAU vreo27 de insi,daca nu era Dragnea cu …..ale lui si asa au scapat toti! Marian Iancu EL dribla,el pasa,el centra el suta, el sarea la cap!!!! E drept ca intr-o perioada cu un-doiuri cu Chivo……Dar acum!?!? ACUM TOTI vor sa suteze si sa sara la cap, dar,…….nu e cine sa dribleze, sa paseze,dar mai ales CINE SA CENTREZE !!!!! O ZI FAINA si tot asa ganduri !

Oare a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 11:17 )

Dar de ce TREBUIE?

Paul a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 11:40 )

Noul stadion e deja un conflict de interese și ambiție contrară a Bucureștiului.

Nu se poate decât rezolva pe cale legală.

B.N. a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 11:59 )

Motivul principal pentru care nu avem o echipă de fotbal de primă ligă în Timișoara este calitatea slabă a oamenilor care ar trebui să se ocupe de asta. N-au găsit nici o formulă juridică, nici una economică (acționariat? co-finanțare? co-sponsorizare?) viabilă și nici n-au transpirat căutând-o. Mai e calea unui sponsor puternic, cum ar fi Continental, dar când oamenii de la vârful orașului au fost (vor fi?) trompete ale propagandei anti-multinaționale și antigermane, le trece și lor tot cheful de sponsorizare. Poate se trezesc unii și adună câte puțin de la multele firme din orașul ăsta și investesc în echipă. Și se abțin să fure, bineînțeles. Plus că pe marii bărbați ai urbei nu prea-i vedeați pe la stadion și nici n-aveați cum, fiindcă unii au crescut cu ecusonul lui U. Craiova lipit de ghiozdan, iar alții sunt educați în religiile FC Bihor ori UTA.

B.N. a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 12:01 )

Motivul principal pentru care nu avem o echipă de fotbal de primă ligă în Timișoara este calitatea slabă a oamenilor care ar trebui să se ocupe de asta. N-au găsit nici o formulă juridică, nici una economică (acționariat? co-finanțare? co-sponsorizare?) viabilă și nici n-au transpirat căutând-o. Mai e calea unui sponsor puternic, cum ar fi Continental, dar când oamenii de la vârful orașului au fost (vor fi?) trompete ale propagandei anti-multinaționale și antigermane, le trece și lor tot cheful de sponsorizare. Poate se trezesc unii și adună câte puțin de la multele firme din orașul ăsta și investesc în echipă. Și se abțin să fure, bineînțeles. Plus că pe marii bărbați ai urbei nu prea-i vedeați pe la stadion și nici n-aveați cum, fiindcă unii au crescut cu ecusonul lui U. Craiova lipit de ghiozdan, iar alții sunt educați în religiile FC Bihor ori UTA.

TM a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 12:19 )

@jack: mai omule, nu ai si tu o viata? O tii intr-o veselie cu Fritz.Nu-i nimic , il avem pe golgeterul Robu. By the way, in poza din tinerete arsta ca un basset hound.

POli a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 12:48 )

Ar trebui plecat de la niste principii:
1. Banul public se cheltuie DOAR in folosul si pentru dezvoltarea comunitatii de unde a fost colectat.
2. Performanta atrage banul privat.

In aceste conditii ce trebuie sa faca autoritatea locala este:
– CJT sa construiasca acel stadion si infrastructura care sa permita dezvoltarea fenomenului fotbalistic local. La fel si Primaria, cat mai multe baze sportive care sa poata fi folosite de cat mai multe Cluburi, Asociatii, grupuri de iubitori de sport (in speta fotbal)
– Primaria prin Centrul de Proiecte iar CJT prin Directia de Sport sa aloce sume de bani pentru a finanta proiecte ASUMATE de catre Cluburi, Asociatii, Academii, etc, MAI ALES PENTRU COPII SI JUNIORI. Banul public trebuie cheltuit pe copii si juniorii COMUNITATII, obiectivul fiind ca ei sa se dezvolte sanatos si sa se creeze masa de selectie pentru echipa/le de fotbal (si alte sporturi). Cluburile pot primi facilitati importante la accesarea bazelor sportive, dar aceasta nu ar trebui sa fie gratuit si doar pentru o durata limitata.
– Acele Cluburi, Asociatii, etc, vor trebui sa stranga bani PRIVATI pentru a plati salariile jucatorilor pe care ii angajeaza vizand o anumita performanta. Asta nu e usor de facut in Romania. Reteta e simpla – o stie si Becali: banii vin de la UEFA/FIFA daca te califici cat mai sus/departe intr-o cupa europeana. Dar nu mai e asa de banoasa ca acum 10-15 ani… Marian Iancu asta a incercat (la fel ca Becali si Paszkany la vremea respectiva): iau 10m$ de la UEFA si ma descurc doua sezoane.
Un astfel de BUSINESS PLAN e necesar pentru a avea o echipa. Estimez ca e nevoie de 10m$ si de 10 ani pentru a porni sanatos un astfel de mecanism. Aruncati o privire la Academia lui Hagi + Clubul Farul + CJ Constanta si vedeti cam ce se poate face in timp. Nici acolo nu e perfect dar e un inceput.
In concluzie: banul public in infrastructura si in tineret, banul privat in performanta (salarii, bonusuri, functionare). Si rabdare… Cam 10 ani…

Drag de Timisoara a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 14:48 )

@Jack. Am inteles, nu-i bun Fritz in schimb tot scrii pe aici ca-l alegi pe Robu care in 8 ani n-a fost capabil sa construiasca nici sala, nici stadion ( fie el cit de mic ). ……pentru echipa n-a avut nevoie decit de 4 ani ca sa desfiinteze ACS POLI Recas, pe care a preluat-o din liga II

@CH a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 16:37 )

…Tot fotbalul românesc e împânzit de echipe sponsorizate de primării și consilii locale…

Doar cateva lamuriri :
-acele echipe sunt detinite de primarie/consiliul local , Voluntari , Iasi , etc .Respectivele primarii , aloca din buget cat isi permit , fara a incalca legea . Asa exista si in Timisoara CSM Timisoara , care e finantat din bugetul local , baschet , handbal , etc
Ca primaria sa poata finanta si fotbalul , trebuie infintat un club nou , cu actionar principal primaria si consiliul local Timisoara .
Dar atunci apare o prima problema : acel club trebuie sa plece din liga 5 , ca un club nou infiintat .
Apoi cum se va numi , tot Poli ?
Ce se va intampla cu clona Druckeriei ?
Ar putea fuziona in anumite conditii de compromis , ASU Poli cu un club nou , al primariei , pt a primi bani legal de la bugetul local , ca la Voluntari sa spunem . Dar vor renunta cei de la Druckeria la clona lor , dupa 12 ani de gargara ?

Iar cu stadionul treaba e mult mai complicata , un stadion de 35.000 de locuri costa acum minim 200 de milioane de euro .
Nu vad cum vor reusi politicienii locali sa convinga Bucurestiul sa aloce suma asta .

Tatu a spus: (noiembrie 10th, 2023 at 23:06 )

Hai sictir și o flegmă cu boltă, ăsta e pretext băgat de București să nu finanțeze stadionul.

Păi atunci să ne lămurească cu arenele de la Turnu Măgurele. Sau Alexandria. Sau Scornicești. Sau Pitești. Sau Târgoviște. Despre ce vorbim în fond aici?

Cum spunea unul mai sus, trebuie dat un ultimatum, cu acționare pe cale juridică dacă se opune rezistență. Dacă nu se alocă cota-parte din ce ni se cuvine de drept înapoi, atunci metoda pistolul la cap și vedem mai departe.

@Tatu a spus: (noiembrie 11th, 2023 at 12:50 )

Pretextul e unul mult mai simplu .
Avem o clasa politica de sclavi marlani , care stau capra in fata sefilor de partid din Bucuresti .
Acesti politicieni locali nu vor cere nimic Bucurestiului , pt a nu-si pierde propriile privilegii si locurile eligibile pe liste la alegeri .

Exemplu:
Cand Grindeanu l-a infruntat pe Dragnea , organizatia PSD Timis , in loc sa faca scut si sa-l protejeze pe Grindeanu , au votat excluderea lui din partid , asa cum a cerut conducerea de la Bucuresti .

Apoi PNL Timis accepta de ani de zile pe liste in Timis (cap de lista) o moldoveanca din Tecuci si predicatorul din Hunedoara . Cum sa te reprezinte doi parlamentari care nu au nici o treaba cu Timisul ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în București. Ei întâlnesc CSM București, duminică, la ora 17.30, în sala Apollo. Înfruntarea face parte dintr-un set de patru jocuri programate la aceeași oră, jocuri cu implicații în zona barajului și a retrogradării directe. Celelalte trei sunt: CSM Focșani –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Top