Ceaușescu ar ajunge astăzi președinte din turul întâi sau i-ar trebui două?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

De Crăciun s-au împlinit 34 de ani de la moartea prin împușcare a cuplului Ceaușescu. Mulți au spus în decembrie 1989 și după ce s-au mai liniștit lucrurile în țară că Ceaușescu ar fi trăit bine mersi împreună cu noi dacă ar fi fost un dictator înțelept. Că profilul individului român ar fi și-acum, dar cu atât mai mult atunci, într-o majoritate definită de un egoism feroce, într-o lipsă totală de armonie cu cauze profunde ale societății. Și-atunci, ce ne-ar fi trebuit mai mult decât ca președintele republicii Nicolae Ceaușescu să ne dea pâine, carne, benzină neraționalizate, puțină distracție prin fotbal, o disidență simulată prin cenaclul lui Adrian Păunescu, viață bună, ce naiba? De aici și pariul că Ceaușescu ar mai fi avut trai lung și bun, cu sau fără alegeri libere, cu sau fără deschiderea totală a frontierelor, dar cu o viață bunicică, asigurată minimal, fără să ne doară capul.

Da, fără să ne doară capul cu grijile de astăzi. Cu creditele la bănci pentru case care altfel ni le-ar fi dat Ceaușescu pe bani de jumătate de Dacie 1310, fără targeturi la slujbele de azi, pentru care plătești cu stres și bună parte din timpul pentru familie, cu boli grave și uneori finaluri nefericite. E foarte ușor să te declari atunci în sondaje de opinie într-o proporție uriașă un popor nostalgic al lui Ceaușescu la peste 30 de ani de la revoluție, chiar și după ce bună parte dintre cei care l-au mai prins pe dictator s-au lăsat de politică pe cale biologică.

Mult mai greu e să înțelegi prosteala pruncilor care habar n-au ce a însemnat comunismul în România, dar contribuie la procentul mare de „ceaușiști” așa, de-al naibi, să rupă lanțurile, să fie contra, să fie cool. Dacă ar avea urechi să audă și dacă ar avea cineva înțelepciunea să-i învețe lucurile astea la școală, în ore de civică, de pildă, copiii ăștia nu cred că ar fi de acord să renunțe la concedii în străinătate, la libertatea de astăzi pentru a fi la modă „ceaușist”. Poate că nu i-ar interesa nici cât o durere-n cot de suferințele lui Corneliu Coposu, Iuliu Maniu și alții care au îndurat pușcăriile comuniste, dar sigur ar lăsa-o mai moale dacă n-ar mai fi europeni, cetățeni într-o democrație, cu tot ce cuprinde această calitate, cuantificabile în facilități, confort, viitor etc.

Unul din doi români îl regretă pe Ceușescu, ar zice sondajul de care vorbeam. Dacă Ceaușescu ar fi fost mult mai tânăr, astăzi poate că ar fi fost ales președinte lejer, după alte opt mandate anterioare și postdecembriste. N-ar mai fi fost prevederi în lege cu limitarea la două mandate de președinte, dar am fi avut poate ouă, carne, curent, România TV cu „dinozauri” în studiouri, ca acum, de altfel, tabere ieftine pentru copii, concedii la îndemână pentru toată lumea, în hoteluri de dou[ sau trei stele, de toate, nu? Le avem și-acum ouăle, carnea, dar atunci era liniște, trăiam într-un minimalism suficient pentru a confunda astăzi nostalgia pentru tinerețe cu dorința de a trăi într-o altfel de societate.

Așa se explică faptul că în lipsa unui Ceaușescu viu am avut un Iliescu ce a ținut viu sistemul, că apoi a puiat cu activiști PCR și securiști cu cariere politice înalte, doar că mufarea noastră ca țară la Uniunea Europeană ne-a făcut să ne simțim ca duși de mânuță de părinți la școală, prinzând ură de ea și tocmind câinii s-o mănânce după ce-o ungeam cu slănină. Cu cine credeți că vor vota acești „ceaușiști? Cu USR-ul? Cu Polul Dreptei? Cu PNL? Nu, nici măcar cu PSD-ul. S-au dus vremurile alea când PSD a rămas identificat cu partidul care apără acea liniște, acel minimalism.

Acum nu-i vom mai zice patriot celui mai mare patriot, Iuliu Maniu. Fac pariu că, invitați să facă un top al marilor patrioți români, 99% dintre cei care regretă astăzi regimul Ceaușescu nici nu l-ar vedea pe Iuliu Maniu în primii zece ai acestui clasament. Întotdeauna vom avea alți patrioți. Cum am avut Brifcorul în loc de Schweppes, vom avea un George Simion mult peste Sever Bocu sau o Diana Șoșoacă ce-o face uitată pe Elisabeta Rizea.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Gogu62 a spus: (decembrie 27th, 2023 at 13:58 )

Ar fi ales pentru că-i sprijinit de cel mai puternic partid din România: Partidul Nu Săpunului, Nu Pastei de Dinți, Nu Cărților !!! Nu știu de ce vă puneți întrebări futile.

Reos a spus: (decembrie 27th, 2023 at 15:40 )

Întrebare inutilă că și un furuncul pe cur.

tm a spus: (decembrie 28th, 2023 at 09:25 )

Cum sa confunzi dictatura unui oltean analfabet , cu comunismul ?

Comunism a fost la 50 de km de Timisoara , in Jugoslavija .
Da , tara aia pe unde fugeau in Occident cei care se saturasera de dictatura .
Unde salariul lunar era de 2400 de dinari adica 2000 de marci germane .
De unde calatoreai in SUA , fara a-ti trebui viza . Si bineinteles oriunde in lume .
Unde puteai sa-ti cumperi un Mercedes , facand un drum pana la reprezentanta .
Unde detineai in proprietate zeci de ha de pamant pe care il lucrai cu propriile tractoare si masini agricole .
Unde iti petreceai concediul la Adriatica , pe un litoral care se intindea pe 1000 de km , de la Umag pana la Budva sau Bar , cu un Dubrovnik , perla Adriaticii .
Tara aia comunista care organiza in 84 , la Sarajevo , olimpiada de iarna .
Tara aia de unde isi faceau cumparaturile italienii din zona Trieste , pt ca gaseai orice , la preturi sub Italia
Tara aia cu 4 posturi tv RTS1 , RTS 2, TV Novi Sad si
treci kanal , care transmiteau toate competitiile spartive , filme noi , chiar si filme pt adulti (subiect taboo in Ro).
Tara cu un campionat de fotbal de unde venea Zvezda , care dadea de pamant cu Milan , Bayern sau Real Madrid . cu o nationala de basket campioana europeana , etc .
Astea ar fi doar cateva diferente intre Jugoslavija comunista si regimul Ceausescu .
Poate ca sunt si oameni care nu cunosc realitatea de atunci .Eram copil dar imi aduc aminte , avand si neamuri peste Dunare in RSFI Jugoslavija .

@tm a spus: (decembrie 28th, 2023 at 13:18 )

Hai să regretăm materialismul și situația specială a Iugoslaviei ca țară comunistă. Cât de civilizați au fost s-a văzut în 2000, când s-au împușcat unii pe alții ca pe câini turbați! Nu mai vorbesc de sistemul mafiot care a fost și este șasiul economiei și societății sârbești. Nu că noi suntem vreo țară de quakeri sau lutherani virtuoși, dar nostalgiile paseiste sunt de luat cu mare precauțiune. Există și-o listă de fugari returnați de Belgrad regimului lui Ceaușescu, blândul și liberalul regim iugoslav a crescut sub poala sa una dintre cele mai blestemate mafii din Europa, cea kosovară, mai exista și Steaua București care a dat de pământ cu câteva puteri fotbalistice și nici România per ansamblu nu stătea rău la clasamentele pe medalii la campionate mondiale și europene etc. etc. etc.
Cum zice franțuzul: Comparaison c’est pas raison !
Dacă e să mă refer la „cunoașterea realității” de atunci, puțini o aveau. Cei mai mulți au trăit mulțumiți pentru fiecare centimetru de lesă, fără să cunoască direct violența (BAZA REGIMULUI PRIMITIV, COMUNIST) și visând la libertate doar ca la o posibilitate foarte, foarte teoretică. Nu mă îndoiesc că culisele regimului titoist ar fi fost mai curate – aceeași mizerie de principiu, ca o prietenie Ponta – Vucic sau Ghiță – Vucic, ca o conductă subterană de benzină, ca doi brazi într-o tulpină culturală, cea feudal-otoman-balcanică. Cu un mic avantaj pentru sârboaice: ele spală la fund babe și moși din Elveția, în timp ce româncele, din Italia și Spania.

tm a spus: (decembrie 28th, 2023 at 17:35 )

Au trecut 34 de an de la caderea dictaturii olteanului .
Romania e membra NATO si membra UE , dar tot are nevoie de viza pt SUA .
In 1999 nu s-au impuscat unii pe alti , ci au fost atacati de cea mai puternica organizatie militara a lumii , NATO , pt ca nu au cedat Kosovo , pamantul sfant al sarbilor .
Iar blestemata mafie Kosovara , nu are nici o legatura cu Jugoslavija de acum 30 de ani .
Europa culege cam ce a semanat in 1999 .
Iar destramarea Jugoslavijei , nu a avut loc din cauza lipsei de libertate , a saraciei , etc . Aveau de toate .
Aici s-a mers pe cartea nationalismului , conflictul a fost intretinut cu arme si valuta din exterior si un embargou economic , pe care si-l aduc aminte multi .
Oare de ce Europa civilizata , nu a reactionat la fel , in cazul Cataluniei , cand catalanii si au obtinut independenta prin referendum ?
De ce nu au recunoscut imediat independenta Cataluniei , cum au recunoscut imediat independenta Sloveniei apoi a Croatiei ?
Oare care ar fi reactia Bucurestiului , daca Tinutul Secuiesc si-ar declara independenta , ca si Kosovo ?
Dar mai important , oare care ar fi reactia Europei ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

O nouă demisie la Consiliul Judeţean. Bogo Anucin pleacă de la conducerea DGASPC, vine Monica Truşcă

Seria demisiilor din Consiliul Judeţean sau instituţiile din subordine continuă. Bogo-Octavian Anucin a demisionat din funcţia de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș. El va fi înlocuit cu Monica Truşcă, cea care deţinea funcţia de director-general adjunct al instituţiei. Valul de demisii din Consiliul Judeţean sau instituţii din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă demisie la Consiliul Judeţean. Bogo Anucin pleacă de la conducerea DGASPC, vine Monica Truşcă
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24

A fost spectacol total. Singurul turneu de biliard (9Ball) din vestul țării, Timişoara Open 2k24, a fost câștigat, ieri, de Ioan Ladanyi. Lugojeanul l-a învins, în finala competiției, pe timșoreanul Alexandru Desculțu cu 9-6, la capătul unor meciuri spectaculoase. Acesta este al doilea titlu Timișoara Open cucerit de Ioan Ladanyi, după cel din 2018. Medaliații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut în municipiul Lugoj

În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi 79 de ani au ajuns în spital. Accidentul a avut loc la intersecţia dintre strada Hezerişului şi Centura Lugojului.  Un bărbat în vârstă de 79 de ani a condus un autoturism dinspre str. Hezerișului înspre Autostrada A6, iar la intersecția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut în municipiul Lugoj
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat o dată proiectul a depus o nouă contestație, după ce a fost anunțat câștigătorul licitației organizate de CNAIR pentru proiect. În urma concursului, turcii de la Nurol Insaat Ve Ticaret AS au primit contractul, dar cei de la ARL Cluj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul Institutului Oncologic care urmează să fie construit la Timișoara mai bifeză o nouă etapă. Compania Națională de Investiții, care se ocupă de implementarea proiectului a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea de diriginți de șantier. Pe SEAP a fost publicat anunțul de licitație pentru ”Servicii de asistență tehnică de specialitate prin diriginţi de şantier,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNI caută dirigenție de șantier pentru construcția viitorului Institut Oncologic ce se va ridica la Timișoara
A fost spectacol total. Singurul turneu de biliard (9Ball) din vestul țării, Timişoara Open 2k24, a fost câștigat, ieri, de Ioan Ladanyi. Lugojeanul l-a învins, în finala competiției, pe timșoreanul Alexandru Desculțu cu 9-6, la capătul unor meciuri spectaculoase. Acesta este al doilea titlu Timișoara Open cucerit de Ioan Ladanyi, după cel din 2018. Medaliații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24
Seria demisiilor din Consiliul Judeţean sau instituţiile din subordine continuă. Bogo-Octavian Anucin a demisionat din funcţia de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș. El va fi înlocuit cu Monica Truşcă, cea care deţinea funcţia de director-general adjunct al instituţiei. Valul de demisii din Consiliul Judeţean sau instituţii din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă demisie la Consiliul Judeţean. Bogo Anucin pleacă de la conducerea DGASPC, vine Monica Truşcă
Vom câștiga alegerile prezidențiale parlamentare și vom forma guvernul în jurul Partidului Național Liberal. Este unul din mesajele centrale care a fost repetat în cadrul întâlnirii regionale a filialelor PNL din vestul țării. Majoritatea liderilor PNL care au luat cuvântul au vorbit despre pericolul binomului PSD-AUR. Aceștia au arătat că singurul candidat care poate strica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mesaj de unitate la regionala PNL de la Timișoara: Nicolae Ciucă e singurul care poate opri blatul PSD-AUR!
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și Timiș, cinefilii și nu numai vor putea vedea spectacole cinematografice la Cinema Studio. Primăria a anunțat că în urmă cu două zile a recepționat clădirea de la constructorul care s-a ocupat de reabilitarea și transformarea Cinema Studio. ”Cinema Studio poate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament situat într-o clădire din zona istorică a Timișoarei. Deține deja două treimi din acel apartament, iar o treime este deținută de o persoană privată. Odată achiziționată acea parte, apartamentul ar putea fi închiriată pentru cazuri sociale. Cu ocazia depunerii jurământului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Nica Iancu Iancovici, un eveniment devenit deja tradiţional, care celebrează tradiția, muzica și talentul artistic. Evenimentul este un omagiu adus memoriei lui Nica Iancu Iancovici, un simbol al culturii bănățene, cunoscut pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment deja tradiţional, Festivalul Nica Iancu Iancovici, duminică, la Cernăteaz
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa The Infamous Ramirez Hoffman s-a încheiat cu succes. Interesul publicului local a fost la nivel maxim. O revenire a actorului american nu e exclusă anul viitor. Proiectul imaginat pentru anul Capitalei Europene a Culturii, proiect pe care, mai departe, îl...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria de spectacole susținute de John Malkovich la Timișoara a fost un succes/FOTO
Top