Timișoara Capitală Europeană a Culturii se închide în acest sfârșit de săptămână. Mai multe concerte cu nume cunoscute, dar și numeroase alte evenimente vor fi ultimele evenimente oficiale. Până atunci, la Sala Operei s-a tras cortina și pentru … oficiali.
Spectacolul de gală a fost gândit sub forma unui documentar, cu insert-uri muzicale, dar și clasicele discursuri. Artiști, jurnaliști culturali, critici de artă, persoane implicate în organizarea ”anului”, fiecare și-a spus părerea despre cum a mers sărbătoarea culturală a Timișoarei. Iar cel mai des întâlnită înșiruire de opinii au pornit de la ”nu credeam că vom reuși”, au mers pe o creștere a optimismului și, mai apoi, pe recunoașterea faptului că, până la urmă, a ieșit bine. Se putea și mai bine? Desigur, dar ceea ce s-a obținut este un nou ”vibe” o emulație culturală într-un oraș care avea activitate în domeniu, dar care acum a cunoscut că se poate și mai mult.
Cultura nu trebuie să fie un lux, ci ceva normal, o investiție în domeniu nu ceva excepțional, a spus primarul Dominic Fritz.
”Dacă în februarie ne-am hrănit din ușurarea că am reușit să dăm startul unui eveniment în al cărui succes puțini au mai crezut, astăzi trăim un sentiment de profundă încredere în energia Timișoarei și în puterea culturii. Astăzi privim înapoi la acest an mult prea scurt cu o gratitudine copleșitoare: gratitudine pentru mobilizarea și implicarea de care a dat dovadă întreaga societate timișoreană, mult dincolo de granițele culturii, mult dincolo de cele peste 2.000 de evenimente la care au participat peste 1,3 milioane de oameni; gratitudine pentru atenția și iubirea pe care a primit-o Timișoara din România și Europa; gratitudine pentru faptul că am redescoperit acele valori și viziuni care, cu toată diversitatea noastră istorică și individualitatea noastră modernă, ne leagă unii de ceilalți și care formează din noi, timișorenii, o comunitate”, a spus primarul Fritz, pe scena Operei.
Ceea ce a fost Timișoara, în 1989, dar și în 2023, nu e ceva întâmplător, spune primarul.
”Nici Revoluția și nici Capitala Culturală nu s-au întâmplat accidental în Timișoara. S-au întâmplat pentru că libertatea e în spiritul locului. Oraș liber, spirit liber. Doar libertatea, cea câștigată și apărată, ne dă spațiu să țintim mai sus, să ne întrecem pe noi înșine. Libertatea, cea a minților și inimilor, ne deosebește de inteligența artificială, care este prizoniera gândirii existente cu care e hrănită. Libertatea, cea încărcată cu artă și cultură, cea inspirată de Brâncuși și Malkovich, de Pepinieră și Orașul Paralel, de Jessie J și de Orchestra Națională a Franței, acea libertate ne permite să imaginăm fără limite”, a continuat Fritz.
El a încheiat discursul de închidere cu o ”urare” adresată atât României, dar și Europei ; să aibă imaginație !
”România are nevoie de imaginație. Europa are nevoie de imaginație. În vremuri în care crește extremismul agresiv și iliberalismul fără jenă, poate a devenit un act de curaj să ne încredem unii în ceilalți în Europa și să imaginăm un viitor mai bun. Acest curaj, această ambiție ni le-am asumat în 1989, cum o exprimă Proclamația de la Timișoara: “Idealul Revoluţiei noastre a fost şi a rămas reîntoarcerea la valorile autentice ale democraţiei şi civilizaţiei europene. Poate, cândva în acest an 2023, acest ideal, această ambiție s-a transformat în responsabilitate”, a încheiat edilul-șef al Timișoarei.
Ulterior ceremoniei, în Piața Unirii sărbătoarea a continuat. Pentru publicul larg a avit loc un concert in cadrul căruia au cântat Delia și Katie Melua. Un alt moment gustat de public a fost cel de balet aerian, care a avut loc în cadrul aceluiași spectacol.
Foto: Cornel Putan
Comentarii prin facebook