Municipalitatea timișoreană vrea să își asigure necesarul de energie electrică pentru nevoile publice prin intermediul unui proiect de construire a unui parc fotovoltaic, cu capacotate de peste 5 MW. Investiția a fost estimată la 32 de milioane de lei.
Noul parc fotovoltaic ar urma să fie situat aproape de zona industrială Freidorf, fiind parte a strategiei orașului pentru tranziția spre producția de energie regenerabilă și reducerea poluării și a gazelor cu efect de seră,au decis consilierii locali timișoreni, luni, într-o ședință de îndată. Parcul fotovoltaic va avea o capacitate de 5,6 MW și o producție medie anuală de aproape 7.800 MWh.
„Ținta noastră este să acoperim aproape două treimi din consumul electric pentru iluminatul public prin acest parc fotovoltaic. Am început tranziția spre un oraș mai verde din punct de vedere energetic, iar realizarea acestui parc e un pas important pe acest drum. Avem proiecte în derulare sau pentru care avem deja finanțare obținută din fonduri europene pentru transport public electric, eficientizarea energetică de școli, spitale, blocuri, precum și modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara. Toate contribuie la o Timișoară mai verde și mai puțin poluată”, a spus primarul Dominic Fritz.
Parcul va furniza energia electrică necesară pentru iluminatul public stradal și va reduce astfel cheltuielile de funcționare. Soluția tehnică propusă este de a utiliza panouri monocristaline, deoarece sunt mai eficiente în timpul iernii sau pe vreme înnorată, atunci când iluminatul public este mai intens folosit. Astăzi, 11 decembrie, consilierii locali ai municipiului Timișoara au aprobat indicatorii tehnico-economici și actul de donație al studiului de fezabilitate (SF). Acesta a fost realizat de o societate de specialitate în domeniu, Ogaus Technology SRL.
Valoarea estimată a investiției este de 32.228.089 (TVA inclus) și are o durată de implementare de 12 luni, de la emiterea ordinului de începere.
Comentarii prin facebook