Pepiniera botanică din centrul Timișoarei vs expoziția Brâncuși. Care a fost cel mai de succes eveniment din cadrul Capitalei Culturale

Două acțiuni, total opuse ca mod de realizare și obiect, au fost cele mai de succes evenimente ale TM 2023. Fiecare dintre autoritățile locale are propriul ”succes”. Dominic Fritz vorbește despre pepiniera total atipică, ”mobilată” cu plante amplasată în fața clădirii Operei, în timp ce Alin Nica se referă la expoziția Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Timișoara. Un lucru e sigur, ambele evenimente au depășit cu mult așteptările organizatorilor.

Cele două acțiuni au fost organizate, fiecare de către o autoritate publică. Prima, mult contestată, dar și apreciată, schela ridicată cu bani destul de mulți în zona zero a Timișoarei, în Piața Operei, a fost, până la urmă, un succes de public enorm, spune Fritz. El subliniază că evită să nominalizeze o anumită acțiune, dar a admis că celebra pepinieră a fost, până la urmă, cea mai de succes.

”Eu acum ezit, tocmai pentru că pentru mine efectul principal este cel al efortului comun, tocmai cu multitudinea și diversitate a evenimentelor. Dar pot să menționez un obiectiv care cel puțin pe cifre, a fost vizitat cel mai mult și probabil și dezbătut cel mai mult. Și intuiesc răspunsul domnului președinte și cred că se  completează într-un mod frumos. Pepiniera noastră din centrul orașului a fost vizitată de aproape 200.000 de oameni care au văzut piața într-un într-un mod altfel. A fost și un obiectiv foarte dezbătut și o dezbatere din punctul meu de vedere foarte bine venită și care a făcut legături tocmai între oraș, între artă, au fost multe evenimente acolo, între implicarea cetățenilor, între natură și oraș și de aceea cred că cu siguranță a fost unul dintre cele multe proiecte de de succes. Și acum îi dau  cuvântul domnului Nica și știm cu ce va răspunde și într-adevăr suntem cu toți mândri de expoziția Brâncuși”, a spus Dominic Fritz.

Desigur, Alin Nica s-a referit la o cu totul altă acțiune, una la fel de apreciată ca și număr de spectatori, și care a și atras un public divers, chiar din alte zone ale țării și din străinătate.

”Îmi este și mie dificil, pentru că am lucrat cu toți partenerii și cu toți cei care au contribuit la succesul programului cultural de care ne-am ocupat noi de la Consiliul Județean, dar aș fi, să zicem incorect, să nu menționez anvergura marelui nostrum sculptor, care într-adevăr ne-a depășit așteptările. Noi ne-am așteptat, de exemplu, să avem în cele patru luni de expoziție aproximativ 76.000 de vizitatori, iar doar la jumătate intervalului am depășit deja această cifră, fiind în prezent la peste 80.000 de vizitatori. Și am văzut cu toții cozile de la de la intrarea la la expoziție. Am venit cu oferte, să zicem, care să crească numărul de vizitatori, prima miercuri din lună, gratuit pentru toată lumea”, a subliniat Alin Nica.

Expoziția Brâncuși merge înainte, nu își închide porțile odată cu evenimentele programate în acest sfârșit de săptămână, merge mai departe până în primele luni ale anului viitor. Cu câteva surprize.

”Acum dorim și anunț, cu această ocazie, să facem un maraton pe 20 decembrie atunci când celebrăm primul oraș liber de comunism, Timișoara, un maraton Brâncuși. Este programul pe care noi l-am stabilit, să facem non-stop de vizitare, a expoziție Brâncuși și în funcție de succesul acestei inițiative să mai facem o dată același lucru, undeva în ianuarie, gândul-ne iarăși la un eveniment foarte important, ori 15 ianuarie, Ziua Culturii Românești, sau poate 24 ianuarie, Unirea Principatelor. Dacă ne gândim din acest punct de vedere, Expoziția Brâncuși a fost, să zicem evenimentul care a avut cele mai mari reverberații la nivel național și internațional. Dar sunt convins că toate celelalte evenimente, așa cum a spus foarte bine și domnul primar, au contribuit la succesul acestui program cultural și ar fi oare cum injust să punem, să facem neapărat o categorisire foarte strictă și foarte dură”, a declarat Alin Nica.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Gâga a spus: (decembrie 7th, 2023 at 21:27 )

Să nu confundăm cărucioarele pentru butelii cu avioanele, fiecare a făcut ce a știut să facă mai bine.
Unii apreciază schela botanică, iar alții expoziția Brâncuși.
Unii au venit din Oradea, Arad, Cluj Brașov, Sibiu că să vadă expoziția Brâncuși, iar alții, probabil din lumea largă, au venit să urce pe schela botanică ca in Turnul Eiffel.
Ambele vor fi puncte de reper în viitor atunci când se vor face referiri la evenimentul Timișoara CCE.
Depinde cine va face vorbirea despre.

Hans a spus: (decembrie 8th, 2023 at 07:22 )

Expoziția botanică le-a obturat unora peisajul Catedralei așa cum case și biserici i-au obturat lui Ceaușescu viziunea Casei Poporului (de facto, Casa Hoților). Ei nu pot să se-nchine dacă nu văd ziduri. Iar Robu se plânge de panourile care acoperă clădirile pe care el n-a fost în stare să le repare 8 ani. (Doar a vopsit în culori de Toumbouctou fântâna cu pești)
Felicitări pentru pepinieră, felicitări pentru expoziția Brâncuși! Dar astea ar trebui să fie începutul. Și anii normali (fără manifestări de capitală culturală europeană) ar trebui să fie marcați de evenimente de acest gen, care să rămână în memoria oamenilor și istoria comunității.

Claudia M a spus: (decembrie 8th, 2023 at 08:07 )

Nu inteleg cum poate cineva sa compare mizeria aia de schela metalica din centrul orasului cu expozitia lui Brancusi dar na…a fost un an nu slab, ci foarte foarte slab. Din pacate titlul a fost risipit de catre primariei si nu a adus beneficii Timisoarei…

Aici e schepsisul: unii nu înțeleg. Au înțelegătorul quantic (IQ) de capacitate mică.
Dacă în loc de instalația cu plante ar fi fost o girafă de 25 m din plastic, ați fi spus că e o fantezie a primăriei pentru că așa ceva (girafa) nu există, nu?

bla a spus: (decembrie 8th, 2023 at 12:07 )

din pacate politicienii isi asuma merite prea multe: Schela a fost gandita de Ordinul Arhitectilor impreuna cu ceva organizatie din Spania – la asa specialisti, se putea face o chestie mai frumoasa arhitectural, nu o schela de constructii banala cum vedem pe orice santier. Pana au inflorit plantele era cam trista schela. Si banii tot de la Ministerul Culturii au venit via Primarie.
Expozitia Brancusi este finantata de CJT dar de fapt tot cu bani de la Minister si pe partea „culturala” greul a fost dus de Fundatia ArtEncounters a lui Ovidiu Sandor care este prea bine-crescut ca sa incerce sa iasa in fata. Ei au purtat negocierile pentru a aduce operele de arta din toata lumea la Timisoara.

PADUREAN LIVIU a spus: (decembrie 10th, 2023 at 11:27 )

Da nu a fost f rău dar a fost ceva care sa putut servi densitatea și diversitatea nea lipsit daca tragem linie este undeva peste medie dar a votat și fondurile de care timisoara nu a avut parte PS noi timișoreni trebuie să continuăm curățirea orașului ,amenajarea structurilor .recuperarea patrimoniului care este o bijuterie și trebuie făcut mai mult trasportu in comun că oameni să renunțe la autoturismele personale !!Mulțumesc și o duminica faina stimata redacție !!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top