Pepiniera botanică din centrul Timișoarei vs expoziția Brâncuși. Care a fost cel mai de succes eveniment din cadrul Capitalei Culturale

Două acțiuni, total opuse ca mod de realizare și obiect, au fost cele mai de succes evenimente ale TM 2023. Fiecare dintre autoritățile locale are propriul ”succes”. Dominic Fritz vorbește despre pepiniera total atipică, ”mobilată” cu plante amplasată în fața clădirii Operei, în timp ce Alin Nica se referă la expoziția Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Timișoara. Un lucru e sigur, ambele evenimente au depășit cu mult așteptările organizatorilor.

Cele două acțiuni au fost organizate, fiecare de către o autoritate publică. Prima, mult contestată, dar și apreciată, schela ridicată cu bani destul de mulți în zona zero a Timișoarei, în Piața Operei, a fost, până la urmă, un succes de public enorm, spune Fritz. El subliniază că evită să nominalizeze o anumită acțiune, dar a admis că celebra pepinieră a fost, până la urmă, cea mai de succes.

”Eu acum ezit, tocmai pentru că pentru mine efectul principal este cel al efortului comun, tocmai cu multitudinea și diversitate a evenimentelor. Dar pot să menționez un obiectiv care cel puțin pe cifre, a fost vizitat cel mai mult și probabil și dezbătut cel mai mult. Și intuiesc răspunsul domnului președinte și cred că se  completează într-un mod frumos. Pepiniera noastră din centrul orașului a fost vizitată de aproape 200.000 de oameni care au văzut piața într-un într-un mod altfel. A fost și un obiectiv foarte dezbătut și o dezbatere din punctul meu de vedere foarte bine venită și care a făcut legături tocmai între oraș, între artă, au fost multe evenimente acolo, între implicarea cetățenilor, între natură și oraș și de aceea cred că cu siguranță a fost unul dintre cele multe proiecte de de succes. Și acum îi dau  cuvântul domnului Nica și știm cu ce va răspunde și într-adevăr suntem cu toți mândri de expoziția Brâncuși”, a spus Dominic Fritz.

Desigur, Alin Nica s-a referit la o cu totul altă acțiune, una la fel de apreciată ca și număr de spectatori, și care a și atras un public divers, chiar din alte zone ale țării și din străinătate.

”Îmi este și mie dificil, pentru că am lucrat cu toți partenerii și cu toți cei care au contribuit la succesul programului cultural de care ne-am ocupat noi de la Consiliul Județean, dar aș fi, să zicem incorect, să nu menționez anvergura marelui nostrum sculptor, care într-adevăr ne-a depășit așteptările. Noi ne-am așteptat, de exemplu, să avem în cele patru luni de expoziție aproximativ 76.000 de vizitatori, iar doar la jumătate intervalului am depășit deja această cifră, fiind în prezent la peste 80.000 de vizitatori. Și am văzut cu toții cozile de la de la intrarea la la expoziție. Am venit cu oferte, să zicem, care să crească numărul de vizitatori, prima miercuri din lună, gratuit pentru toată lumea”, a subliniat Alin Nica.

Expoziția Brâncuși merge înainte, nu își închide porțile odată cu evenimentele programate în acest sfârșit de săptămână, merge mai departe până în primele luni ale anului viitor. Cu câteva surprize.

”Acum dorim și anunț, cu această ocazie, să facem un maraton pe 20 decembrie atunci când celebrăm primul oraș liber de comunism, Timișoara, un maraton Brâncuși. Este programul pe care noi l-am stabilit, să facem non-stop de vizitare, a expoziție Brâncuși și în funcție de succesul acestei inițiative să mai facem o dată același lucru, undeva în ianuarie, gândul-ne iarăși la un eveniment foarte important, ori 15 ianuarie, Ziua Culturii Românești, sau poate 24 ianuarie, Unirea Principatelor. Dacă ne gândim din acest punct de vedere, Expoziția Brâncuși a fost, să zicem evenimentul care a avut cele mai mari reverberații la nivel național și internațional. Dar sunt convins că toate celelalte evenimente, așa cum a spus foarte bine și domnul primar, au contribuit la succesul acestui program cultural și ar fi oare cum injust să punem, să facem neapărat o categorisire foarte strictă și foarte dură”, a declarat Alin Nica.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Gâga a spus: (decembrie 7th, 2023 at 21:27 )

Să nu confundăm cărucioarele pentru butelii cu avioanele, fiecare a făcut ce a știut să facă mai bine.
Unii apreciază schela botanică, iar alții expoziția Brâncuși.
Unii au venit din Oradea, Arad, Cluj Brașov, Sibiu că să vadă expoziția Brâncuși, iar alții, probabil din lumea largă, au venit să urce pe schela botanică ca in Turnul Eiffel.
Ambele vor fi puncte de reper în viitor atunci când se vor face referiri la evenimentul Timișoara CCE.
Depinde cine va face vorbirea despre.

Hans a spus: (decembrie 8th, 2023 at 07:22 )

Expoziția botanică le-a obturat unora peisajul Catedralei așa cum case și biserici i-au obturat lui Ceaușescu viziunea Casei Poporului (de facto, Casa Hoților). Ei nu pot să se-nchine dacă nu văd ziduri. Iar Robu se plânge de panourile care acoperă clădirile pe care el n-a fost în stare să le repare 8 ani. (Doar a vopsit în culori de Toumbouctou fântâna cu pești)
Felicitări pentru pepinieră, felicitări pentru expoziția Brâncuși! Dar astea ar trebui să fie începutul. Și anii normali (fără manifestări de capitală culturală europeană) ar trebui să fie marcați de evenimente de acest gen, care să rămână în memoria oamenilor și istoria comunității.

Claudia M a spus: (decembrie 8th, 2023 at 08:07 )

Nu inteleg cum poate cineva sa compare mizeria aia de schela metalica din centrul orasului cu expozitia lui Brancusi dar na…a fost un an nu slab, ci foarte foarte slab. Din pacate titlul a fost risipit de catre primariei si nu a adus beneficii Timisoarei…

Aici e schepsisul: unii nu înțeleg. Au înțelegătorul quantic (IQ) de capacitate mică.
Dacă în loc de instalația cu plante ar fi fost o girafă de 25 m din plastic, ați fi spus că e o fantezie a primăriei pentru că așa ceva (girafa) nu există, nu?

bla a spus: (decembrie 8th, 2023 at 12:07 )

din pacate politicienii isi asuma merite prea multe: Schela a fost gandita de Ordinul Arhitectilor impreuna cu ceva organizatie din Spania – la asa specialisti, se putea face o chestie mai frumoasa arhitectural, nu o schela de constructii banala cum vedem pe orice santier. Pana au inflorit plantele era cam trista schela. Si banii tot de la Ministerul Culturii au venit via Primarie.
Expozitia Brancusi este finantata de CJT dar de fapt tot cu bani de la Minister si pe partea „culturala” greul a fost dus de Fundatia ArtEncounters a lui Ovidiu Sandor care este prea bine-crescut ca sa incerce sa iasa in fata. Ei au purtat negocierile pentru a aduce operele de arta din toata lumea la Timisoara.

PADUREAN LIVIU a spus: (decembrie 10th, 2023 at 11:27 )

Da nu a fost f rău dar a fost ceva care sa putut servi densitatea și diversitatea nea lipsit daca tragem linie este undeva peste medie dar a votat și fondurile de care timisoara nu a avut parte PS noi timișoreni trebuie să continuăm curățirea orașului ,amenajarea structurilor .recuperarea patrimoniului care este o bijuterie și trebuie făcut mai mult trasportu in comun că oameni să renunțe la autoturismele personale !!Mulțumesc și o duminica faina stimata redacție !!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top