Finalul acestui an aduce și finalul unui proiect extrem de important pentru Aquatim. Societatea trece în domeniul utilizării energiei verzi, în cea mai mare parte, după ce a construit două parcuri fotovoltaice, o investiție de zece milioane de lei, aproape exclusiv cu fonduri europene.
Astfel, anul acesta, Aquatim a desfășurat proiectul Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul companiei Aquatim, care a presupus realizarea a două parcuri fotovoltaice la Stația de epurare a apei uzate și la Statia de tratare a apei Urseni, din Timișoara, cu o capacitate totală nou instalată de producere a energiei electrice de 1.650 kWp. Valoarea totală a investiției a fost de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Aquatim in cele 2 locații propuse pentru implementare. Panourile fotovoltaice au fost instalate în ambele locații, sistemul este funcțional, iar de la finalul săptămânii trecute a început deja să producă energie „verde” pentru Aquatim. Se estimează că în urma acestei investiții, se vor produce 2.281 MWh/an energie electrică din surse regenerabile și se va constata o scădere anuală a gazelor cu efect de seră cu 752,56 tone CO2/an.
Infrastructura realizată pe proiect este administrată de către Aquatim, iar planul de mentenanță este implementat de către un furnizor acreditat de servicii de întreținere. Proiectul se încheie la data de 31 decembrie a acestui an.
Trebuie să reamintim că acest proiect de succes realizat de o societate a Primăriei Timișoara este deja finalizat, în timp ce acționarul unic al acesteia, municipalitatea, nu a fost capabilă să scrie un astfel de proiect. Doar acum, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre care stabilește cadrul de începere a proiectului.
Comentarii prin facebook