Supărările fermierului român și cât de greu i-ar fi fără Uniunea Europeană

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Despre nemulțumirile fermierilor poți vorbi și în cheie lacrimogenă, și într-una demolatoare. E incontestabil că dincolo de secetă, tehnologia prost administrată pământului, piața și alte elemente mai mult sau mai puțin controlabile de tine, producător agricol, fermierii au trecut printr-o perioadă de bunăstare în ultimul deceniu. Deși, tactic sau nu, în fiecare an auzeam nemulțumiri despre cum își închid anul agricol, fie că în pierdere, punctual, acolo unde fenomene meteo îți dădeau munca peste cap, fie la limita lui zero, dar cu un trai rezonabil după ce îți acopereai cheltuielile.

Da, sunt și fermieri, nu puțini, care s-au îmbogățit din pământ, nimic rău în asta, prin multă muncă și stres. Nu vorbim de intermediari ai comerțului cu cereale, de „țepari”, de „sugativele” APIA și alți „experți” în forme de îmbogățire. Una peste alta, cu suportul european așa mic cum este el în România în comparație cu Franța și alte state UE, agricultorii „au ieșit” bine, s-au obișnuit cu profituri și cu un nivel de viață incontestabil mai ridicate față de începuturile capitalismului postdecembrist, ca să nu mai vorbim de finalul ceaușismului.

Dar dacă după ce te-ai obișnuit cu binele vine și o perioadă de mai puțin bine, atunci suntem tentați să proclamăm apocalipsa. Întâi, fost marfa ieftină din Ucraina, care, deși nu a fost autorizată la vânzare în țările UE, ea a tăvălit prețurile produselor tocmai pentru că la noi nu poți aplica o lege fără soluția facilă venită din corupție. Facilă comerciantului, rentabilă zootehniei, convenabilă procesatorilor din panificație din România, dar dezastruoasă pentru fermierii care produceau grâul aici.

Și cu respectarea legii pentru tranzitarea produselor ucrainiene până în portul Constanța, fără desfacere pe piața locală, prețul tot era mai jos ca în alți ani, ca urmare a cantităților mari pompate de Rusia și Ucraina, în timp ce inputurile au avut o creștere mai rapidă și o revenire mult mai lentă. Mai este lupta pentru descărcare în port, sunt multe situații pe care Uniunea Europeană încearcă să le rezolve logistic prin proiecte costisitoare de infrastructră în țări la marginea conflictului, cum este România și Polonia. De care noi trebuie să profităm la modul constructiv, nu șmecheresc.

Uniunea Europeană încearcă să continue extinderea cu țări precum Serbia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Ucraina și altele, unele aflate în conflicte deschise pe teritoriul național. Când vom ajunge la extinderea cu aceste state, cu siguranță că România nu va mai fi atât de „net beneficiară” a fondurilor europene. Absorbția mai accelerată se va face în acele țări cu nevoie de reconstrucție, iar noi vom avea percepția că suntem tot mai puțin finanțați și că vom da tot mai mult altora. Retorică pe care o resimțim din plin acum pe filonul suveranist, ca și cum până acum noi nu am fi beneficiat de bugetele Uniunii când am avut mai mare nevoie.

De regulă nu sorb cuvintele din gura europarlamentarului Rareș Bogdan, dar omul a avut dreptate când a fost dezamăgit că la protestele fermierilor nu a văzut steaguri ale UE pe utilaje, ci doar drapelul tricolor. Așa este, mare parte din tractoarele cu care astăzi defilează fermierii sunt cumpărate prin programe europene. Asta i-a făcut mai competitivi pe agricultori, ajungând ca producția lor medie să urce în 2021 până la 5.200 kg de grâu la hectar. Puțin sub media UE, dar cu aproape 2.000 de kg peste ce producea România la hectar în 1989 și cu 3.300 kg mai mult decât în 1970.

În perioadă comunistă în care ne tot proclamam „grânarul Europei”, statut despre care unii analiști în economie agricolă spun că am fi pe cale să-l atingem de abia acum, dacă vom continua acest ritm de creștere. Cu puțintică răbdare și înțelepciune la urne.

P.S. Pentru comparație, Rusia produce în medie 2.700 kg la hectar (anul 2021).

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Tractorist a spus: (ianuarie 23rd, 2024 at 09:49 )

N-ați prins ideea: se frăgezește terenul pentru cumpărarea pământului de către marile fonduri de investiții. Restul e gargară colaterală. (Deja au venit băieții de la FMI ca să-i spună lui Ciolacu să nu dea prea mulți bani fermierilor).
Fermierii europeni se revoltă împotriva GreenDeal-ului, o idee frumoasă în fond (Green Deal), dar o instrumentalizare a ecologiei în fapt, opera unor băieți de la Bruxelles pe care nu i-a ales nimeni, dar ne „expertizează” de nu ne vedem!
Rusia produce puțin grâu la hectar, dar e primul exportator de grâu, pentru că-i mare. A devenit primul exportator după sancțiunile care i-au fost impuse în 2014. Lui Putin i-a mirosit că Rusiei i se pregătește ceva și de-aia a început războiul, numai că nu el pare omul providențial al rușilor și n-a întărit deloc Rusia prin creșterea producției de miliardari și de căzuți de la ferestre! A văzut pericolul, dar a elaborat un răspuns inadecvat și perdant. Îns-ar trebui să fim atenți fiindcă nu pentru ruși bat clopotele, ci pentru noi, pentru modul nostru de viață, pentru libertățile noastre pe care drăguțul de liberalism sălbatic (nazismul economic) le calcă în picioare !!! Dacă „salvăm natura”, plătind un preț atât de mare, și-o salvăm pentru copiii și nepoții lui Bill Gates, primul proprietar agricol privat din SUA, cu vreo 100 000 ha, pentru noi nu este deloc un Big Deal.

Marius a spus: (ianuarie 23rd, 2024 at 11:17 )

Cum zice maestrul Caragiale: „D. : Amice, eşti… idiot!”

Drag de Timisoara a spus: (ianuarie 23rd, 2024 at 11:34 )

In tara vecina si suverana Serbia ( neingenuncheata de UE si Bill Gates ) au loc de mai mult de un an asemenea proteste si blocaje ale fermierilor sirbi. Printre altele ei cer preturi si subventii ca in tarile vecine, culmea toate membre ale Comunitatii europene https://rtv.rs/ro/social/agricultorii-au-organizat-proteste-din-cauza-subven%C8%9Biilor-%C8%99i-pre%C8%9Burilor-produselor-agricole-mici_1445279.html

Ochiul Limpede a spus: (ianuarie 24th, 2024 at 18:17 )

Cine sunt marea majoritate a fermierilor?Pe cine reprezintă ei la nivel local?În Românika lui Klaus si a tovarășului,,Petrov”,cu guvernare pestrițată PNL-PSD,totul este politizat democratic în funcție de zonă și sfera de influență.Dacă agricultura nu este profitabilă actualii fermieri să renunțe la calvar,să meargă la linie producție sau prin străinătățuri unde curge lapte și miere.Asta cu steagul este tare de tot.Mai nou ești patriot dacă arborezi steagul european și nu steagul României.Plină țara asta de ideologi, strategi și specialiști în agricultură.Dispariția micilor gospodării a dus la aparitia corporatilor agricole și monopolizarea totală a acestui domeniu.Micile gospodării au fost de fapt un mare concurent la nivel național pentru orice ,,investitor”.La mulți ani România!

what4 a spus: (ianuarie 25th, 2024 at 09:31 )

De când subvenția este un drept? Cum se face ca deși fermierii romani primesc subvenții, atât de la UE, cât și de la guvern, pot accesa fonduri europene sa își achiziționeze tractoare, combine etc., au prețurile mult mai mari decât amărâții aia din Ucraina, care au la ușa un război, nu au subvenții europene, costul transportului astăzi este enorm pentru ei?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top