Centrul de proiecte la ora bilanțului. Capitala Culturală ar fi atras 1,5 milioane de participanți și 14 milioane de vizite în centrul Timișoarei

Centrul de Proiecte Timișoara a prezentat primele rezultate ale Programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Conform informațiilor prezentate, evenimentul a atras peste 1,5 milioane de participanți la evenimente și peste 14 milioane de vizite în centrul Timișoarei, pe parcursul anului cultural, estimările fiind realizate pe baza unor date furnizate de o companie de comunicații, o companie de carduri, Wikipedia și Google.

Programul Cultural „Timișoara 2023”, cu un total de 2.331 de evenimente organizate în anul 2023, de către cele peste 1.000 de organizații naționale și internaționale implicate activ în Programul Timișoara 2023, timișorenii, dar și turiștii care au vizitat orașul pe parcursul anului trecut, au avut parte de o ofertă bogată de evenimente dintre cele mai diverse: expoziții (496), concerte (447), ateliere (435), spectacole de teatrul (303), proiecții de filme (276), festivaluri (138), tururi ghidate (138), instalații (160), performance-uri (110), live sets & DJ mixes (121), spectacole de dans (80), artist talk-uri (81), prelegeri (38), degustări (38), prelegeri (38) și proiecții (34).

Cele mai populare domenii ale evenimentelor prezentate publicului la Timișoara

În anul 2023, în topul ofertei culturale propuse publicului timișorean și turiștilor au fost evenimentele de artele spectacolului – teatru, dans, muzică (1058), arte vizuale (865), educație prin cultură și intervenție culturală (511), patrimoniu cultural (174), artă și noile medii (174), cultură scrisă (117). Cele peste 2.300 de evenimente au adus comunitatea împreună în 230 de spații din toată Timișoara.

„Mă bucur că ne-am atins obiectivul și am ajuns la mai multă lume și am dus cultura în locuri unde nu a fost înainte. Conform datelor pe care le avem, peste 80% din timișoreni au participat la evenimentele din anul Capitalei Culturale. Asta înseamnă dublu față de interesul pentru evenimentele culturale din 2022. În total, 1,5 milioane de participanți s-au bucurat de cele 2.331 de evenimente ale Capitalei Culturale Europene. A fost o provocare să convingem operatorii culturali să țintească și mai sus și să gândească evenimente culturale care atrag public nou sau care se desfășoară în spații din cartiere. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil succesul Capitalei. Împreună am reușit. Miza este să continuăm pe acest drum”, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Datele Centrului de proiecte ar arăta că 1,5 milioane de participanți au fost la evenimentele din cadrul Programului Timișoara 2023, conform informațiilor oferite de organizatori până în acest moment. De altfel, concluzia „Barometrului calității vieții în Municipiul Timișoara în 2023”, realizat de Universitatea de Vest Timișoara pentru Primăria Municipiului Timișoara, este că peste 80% dintre timișoreni au participat la evenimente din Programul Timișoara 2023, adică aproape dublu față de anul precedent.

Programul Timișoara 2023 a fost realizat, în principal, de către timișoreni, dar au fost implicate și organizații din Arad și Caraș-Severin, dar și din Transilvania și București. În topul țărilor europene de unde au provenit cei mai mulți organizatori și parteneri internaționali implicați în Programul Timișoara 2023 sunt Germania, Serbia, Franța, Ungaria și Austria. Numărul de organizații care au generat oferta culturală în anul 2023 a fost de peste două ori mai mare decât cel de la finalul anului 2022, acestea și-au consolidat relațiile de parteneriat existente, iar rețeaua formată e bazată în mare parte din colaborări multilaterale, care apar prin transfer de încredere.

Centrul de proiecte a realizat și o estimare a numărului persoanelor care ar fi trecut prin Centrul Timișoarei. Zona a atras peste 14 milioane de vizite în anul 2023, este vorba despre estimări bazate pe date furnizate de o companie de comunicații, Orange România, pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, prin metodologia Flux Vision, și tendințele ilustrate de datele despre turism, tranzacții bancare și de comunicare.

„Pe baza datelor disponibile, estimăm un număr de 14,1-15,8 milioane de vizite în centrul Timișoarei, în total, pe parcursul anului 2023. Estimarea numărului total de vizite în centrul Timișoarei în 2023 s-a făcut plecând de la date de mobilitate a populației pentru lunile decembrie 2022, octombrie 2023 și decembrie 2023 generate de Orange România pe baza metodologiei Flux Vision, coroborate cu tendințele date de fluctuațiile specifice anului 2023 în ce privește datele de turism, datele de model tranzacțional generate de Mastercard, fluctuațiile Wikipedia și Google Trends. Estimarea reprezintă totalul anual al vizitelor făcute în fiecare zi în centrul Timișoarei în perioada 8 a.m. – 12 p.m., cu o durată a vizitei mai lungă de 30 minute, dar mai scurtă de 3 ore, pentru a ne apropia cât mai mult posibil de durata tipică a unei vizite cu scop turistic, cultural sau recreativ, excluzând, deci, atât trecătorii (sub 30 minute), cât și riveranii sau pe cei care ajung în zonă cu scop lucrativ sau educațional (peste 3 ore)”, a explicat dr. Milan Janosov, analist de date, fondator al Geospatial Data Consulting.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a reprezentat motorul principal al implementării Programului Timișoara 2023, îndeplinind o serie de responsabilități cruciale. Printre acestea se numără prioritizarea finanțării pentru programul cultural actualizat și extinderea și consolidarea acestuia prin intermediul sesiunilor de selecție, elaborate în strânsă colaborare cu Echipa Curatorială Timișoara 2023. Organizarea celor trei evenimente cu rol reprezentativ din Programul Timișoara 2023 (Deschiderea, Celebrarea orașului și Timișoara 2023 la nesfârșit), dezvoltarea componentei Power Station dedicată consolidării competențelor în sectorul cultural și monitorizarea atentă a rezultatelor și impactului întregului program cultural sunt, de asemenea, în sarcina sa. Centrul are responsabilitatea și de a valorifica și consolida moștenirea culturală, raportând progresul către Comisia Europeană și consolidând relațiile internaționale în cadrul rețelei Familiei Capitalelor Europene ale Culturii (ECoC Family).

Centrul de Proiecte. Primii trei ani. Călătoria continuă

Din 2021, de la startul funcționării sale, Centrul de Proiecte a derulat 25 de programe de finanțare în cultură, educație, sport, tineret, mediu, incluziune socială, dezvoltare comunitară, smart city. Prin intermediul acestora, 98 milioane lei au ajuns la timișoreni, prin impactul celor 571 de aplicații finanțate. Cinema Timiș și Cinema

Victoria au găzduit peste 1.500 de proiecții și evenimente diverse, la care au participat peste 91.000 de spectatori. Și celelalte spațiile gestionate de către Centrul de Proiecte (Bastion 1, Bastion 2, Bastion 3, Galeria 5, MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, Palatul Ștefania) au găzduit peste 150 de evenimente, vizitate de 48.000 de participanți.

În 2024, Centrul de Proiecte va lansa 7 programe de finanțare, cu un buget total alocat 18 milioane lei. Acestea vor finanța proiecte din: cultură, educație, sport, tineret, incluziune socială, dezvoltare comunitară. De asemenea, Celebrarea Orașului, evenimentul lansat anul trecut, va continua și în acest an între 16-18 august. Și ediția din acest an va implica cât mai multe organizații din Timișoara. Râul Bega continuă să fie conector al evenimentelor. Dacă anul trecut accentul a fost pe zona Uszoda, recent renovată, anul acesta va fi organizat pe Bulevardul I. C. Brătianu spre Piața Iancu Huniade. Centrul de Proiecte își propune să definească o locație nouă care poate găzdui evenimente mari în oraș.

„Deschiderea spre comunitate, diversitatea proiectelor și dezvoltarea de noi audiențe sunt principalele valori pe care le urmărim. Ca noutate, în acest an ne dorim să pilotăm și un program de Rezidențe. Sunt în renovare și cinematografele Studio și Dacia, care vor reintra în circuitul public până la finalul acestui an. Anul trecut cele trei galerii de la Bastionul Maria Theresia au fost renovate, anul acesta ne concentrăm eforturile la Palatul Ștefania. De la mijlocul anului, vom lansa un apel prin care ne dorim să găsim consorții de parteneri care să asigure o programare pe termen lung a evenimentelor la Bastion”, a completat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timișoara

Iată calendarul estimat al lansării programelor de finanțare lansate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara 2024: Energie! Burse | Rezidențe | Mobilități: finanțare anuală, buget alocat: 5 milioane lei

 Lansare estimată: aprilie 2024

Cultura în prezent: finanțare anuală, buget alocat: 2 milioane lei

 Lansare estimată: aprilie 2024

Fondul pentru nevoi culturale de urgență: finanțare anuală, buget alocat: 1 milion lei

 Lansare estimată: aprilie 2024

Impuls în comunitate: finanțare anuală, buget alocat: 1 milion lei

 Lansare estimată: aprilie 2024

Orașul în mișcare: finanțare anuală, buget alocat: 2,5 milioane lei

 Lansare estimată: martie 2024

Tineret: finanțare anuală, buget alocat: 1 milion lei

 Lansare estimată: martie 2024.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Gelu a spus: (martie 21st, 2024 at 20:39 )

Astea sunt niste date megatrucate, mai mari decat bau baurile de Buftea, cum se zicea pe vremuri. Rusine pt. Timisoara ca Fritz si ai lui se laudă mintind de îngheață apele. Orașul e praf demult si acțiunile din 2023 au fost printre cele mai proaste si neinspirate, pe bani foarte multi, cheltuiti pe un clientelism golanesc, nu se pot compara vreodata cu evenimentele publice de la Novi Sad.

vict0r a spus: (martie 21st, 2024 at 23:19 )

daca impartim 14 milioane de vizite la 365 de zile (desi luna ianuarie a fost moarta), ar insemna peste 38 000 de vizite ZILNICE!!!

Exista camere video in Piata Operei. Vedeti de cate ori pe an au fost 10.000 de vizite, nu 38 000. Si unde au luat masa atatia oameni? Toate restaurantele ar fi trebuit sa aiba cozi imense.

Cum definim vizita? Ar trebui sa fie cineva care nu sta in oras, sau?

Si poate ar trebui sa vedem cat a fost si cu un an inainte si sa facem o diferenta.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top