Compania de termoficare a Timișoarei, Colterm, anunță că în continuare stăm bine cu stocurile de combustibil, mai bine decât în urmă cu un an. La finalul lunii februarie 2024, stocul de cărbune era de 17.160 tone, față de 12.998 tone în perioada similară a anului trecut.
În continuare, necesarul de combustibil se aprovizionează în mod constant.
”Aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum se derulează constant, consumul fiind ceva mai scăzut față de lunile anterioare, în condițiile reducerii parametrilor de furnizare, corelați cu temperaturile exterioare semnificativ mai ridicate în cursul lunii februarie față de luna ianuarie. Precizăm că urmărim în permanență evoluția vremii și ajustăm parametri de furnizare în funcție de temperaturile exterioare zilnice”, au anunțat cei de la Colterm.
Cantitatea totală de cărbune achiziționată în intervalul iunie 2023 – februarie 2024 este de 136.733 tone, la care se adaugă stocul de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 7.767 tone. În total, a fost asigurată cantitatea de 144.500 tone cărbune, din care a fost consumată până la ora actuală cantitatea de 127.340 tone.
În ceea ce privește situația stocului de gaze, la 29 februarie a.c. era înmagazinată cantitatea de 42.800 MWh (față de 8.085 MWh, la 28 februarie 2023), din care se estima un consum de 15.000 MWh pentru luna curentă, martie.
”Menționăm că, la ora actuală, avem în derulare două contracte de achiziție gaze naturale, cu valabilitate până la 31.03.2024, aflându-ne în prezent în negocieri pentru un nou contract”, conform Colterm.
Referitor la producția efectivă de energie termică, cele două mari centrale termice, CET Sud și CT Centru, funcționează în parametri optimi, cu mențiunea că, sporadic, se mai efectuează reparații de mici dimensiuni, necesare în vederea continuității și menținerii parametrilor tehnologici de funcționare a instalațiilor.
Pe parcursul lunii februarie au fost și câteva intervenții importante pe rețelele de termoficare. Una dintre acestea a vizat o avarie produsă la sfârșitul lunii ianuarie pe rețeaua primară de termoficare, aflată în perimetrul Căii Lipovei, care a afectat 193 de branșamente.
”Așa cum am comunicat și în informarea trecută, pentru eliminarea totală a neetanșeităților, am programat intervenția pentru începutul lunii februarie, când condițiile meteo au permis derularea lucrărilor de reparații la rețea fără sincope. De asemenea, în 16 februarie echipele noastre au mai intervenit și în zona Pieței Consiliului Europei, unde s-a produs o altă avarie pe rețeaua primară de termoficare, cu precizarea că aceasta a fost remediată în aceeași zi. Toate aceste incidente nedorite sunt cauzate de starea tehnică a rețelei termice primare, care are o vechime cuprinsă între 35 și 60 de ani și care, inerent, o expune unor disfuncționalități. În perspectivă, atât porțiunile de rețea din perimetrul menționat, cât și din alte zone din oraș urmează să fie înlocuite, fiind cuprinse într-un proiect de retehnologizare a rețelelor de termoficare primare, pe fonduri europene, gestionat de Municipiul Timișoara, Etapa III – reabilitarea a 30 de km de rețea de termoficare”, anunță Colterm.
Comentarii prin facebook