Proiectul de hotărâre care aproba semnarea unui acord de colaborare cu IFC, o divizie a Băncii Mondiale, pentru plata realizării unui studiu de fezabilitate necesar construirii unui nou spital municipal a ridicat la maxim spiritele în ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara. După discuţii aprinse, primarul Dominic Fritz a reușit, până la urmă, să obțină votul necesar pentru trecerea proiectului.
Consilierii au încercat să afle cât din această inițiativă e doar un promo electoral și cât soluție pentru o necesitate evidentă pentru sănătatea timișorenilor. În principiu, ar fi vorba de un parteneriat public-privat, în care inițiativa o va avea partenerul privat, iar primăria ar urma să preia ”la cheie” locația, cel puțin așa susține primarul. Până acolo e nevoie de hârtii multe, care nu se întocmesc gratis, iar IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, își va lua partea leului în ceea ce privește întocmirea studiilor, documentației, a stabilirii modului de organizare a licitației.
„E un proiect la care mulți colegi din Primăria Municipiului Timișoara au muncit mult în ultima perioadă. Suntem conștienți că suntem în mijlocul unei campanii electorale, iar unii spun sau se gândesc că acum votăm doar un lucru simbolic, care oricum nu se va întâmpla, alții poate au interes să atace. Vreau să vă spun că acest proiect este cât de poate de serios. M-ași fi dorit să îl votăm acum unul sau doi ani. Motivul este că am așteptat o schimbare legislativă în Legea Parteneriatului Public – Privat care a trenat foarte mult în parlament și care a întârziat cu peste un an. Dacă această schimbare legislativă s-ar fi votat mai repede, atunci și noi am fi putut vot acest proiect mai repede”, a justificat Fritz inițiativa.
Mai mulți consilieri locali au fost circumspecți asupra succesului unei asemenea inițiative. Dan Diaconu, de la PNL, a fost de acord că o asemenea investiție e necesară, că studiul de fezabilitate nu e neapărat scump, dar nu a fost prea încrezător că un asemenea parteneriat poate fi dus la final. De preț s-a legat Roxana Iliescu, ea nu și-a explicat de ce suma avansată inițial, acum un an, de o sută de mii de euro a ajuns la 250.000.
„Eu cred că este singura noastră șansă să vedem un nou spital municipal în următorii 10 ani. Pentru Timișoara a venit momentul să își ia soarta în propriile mâini și să nu mai aștepte după tot felul de soluții nerealiste. Foarte mulți timișoreni așteaptă de ani de zile acest nou spital municipal. Nu mai avem timp să așteptăm. Mă bucur că majoritatea consilierilor locali au înțeles urgența acestui spital și au aprobat parteneriatul cu Banca Mondială”, a spus primarul Dominic Fritz.
Cu un număr estimat de 300 – 400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente, aparatură de ultimă generație pentru investigații, spitalul va reuni mai multe secții ale Spitalului Municipal, care în prezent sunt împrăștiate în 14 locații din oraș. Costurile, estimate într-o previziune inițială a IFC, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală, precum și numărul exact al paturilor, vor rezulta în urma studiilor ce vor fi realizate de către partenerii Primăriei.
Comentarii prin facebook