De data asta au reuşit! Au şi puterea, controlează şi Justiţia

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

România a câştigat procesul Roşia Montană, sentinţa venind după mai multe săptămâni în care tot felul de specialişti, de la politicieni la tot felul de analişti, au tot anunţat dezastrul. În paranteză fie spus, într-o ţară nebananieră, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi-ar fi scris demisiile vineri seara. Iar într-o ţară în care Justiţia funcţionează, sâmbătă dimineaţa cei doi deja trebuiau să dea explicaţii în faţa procurorilor. De altfel, probabil mai mult politicianist, fiindcă altfel ar da dovadă de multă naivitate, crezând că Justiţia e încă funcţională, liderul USR, Cătălin Drulă, a sesizat DNA în acest caz.

Repet, aceste lucruri sunt valabile în ţări în care Justiţia funcţionează, dar nu este şi cazul României. De altfel, atunci când toţi au vorbit de pierderea procesului cu Gabriel Resources, unii au făcut-o probabil pentru manipularea preţului acţiunilor, alţii pentru răfuieli politice, dar au fost mulţi care au crezut sincer că România  pierde, considerând Justiţia de afară că este ca şi cea din ţara noastră. Şi nu sunt departe de adevăr, Justiţia din România, în mare parte, fiind una de tarabă, în care cine dă mai mult are câştig de cauză. Ca în cazul cele mai vechi meserii din lume, cine plăteşte şi… se serveşte.

Nu cu mult timp în urmă, Alina Gorghiu cică ar fi “paralizat”, în calitate de ministră a Justiţiei, în momentul în care o judecătoare din Mangalia a întrebat dacă una din victimele cunoscutului accident de la 2 Mai este în sală. Fără să o scuz pe judecătoarea în cauză, dar nu cred că acolo e marea hibă a justiţiei din România, care să o “paralizeze” pe Gorghiu. Doamna în cauză a dat dovadă, cel mult, de nepăsare, lipsă de empatie şi… o nesfârşită prostie, atâta timp cât ştia că acest caz se află în lumina reflectoarelor. Şi da, prostia ar trebui să se plătească! Dar hoţia? Fiindcă doamna Gorghiu, altfel încă senatoare PNL de Timiş, n-a “paralizat”, de exemplu, când o judecătoare, condamnată în primă instanţă pentru şpagă, a scăpat ulterior prin prescrierea faptei. Acum judecă din nou şi îşi aşteaptă pensia special. Şi n-a “paralizat” când au scăpat, tot prin prescriere, tot felul de politicieni şi extrem de bogaţi şi controversaţi afacerişti.

La formarea primei USL, fondatorul de fapt al acestei alianţe proclama din palatul său de la Grivco: „Degeaba luăm puterea, dacă nu controlăm Justiţia”. Şi a urmat o luptă grea cu Justiţia, întruchipată la acea vreme de DNA şi LC Kovesi. Liviu Dragnea a greşit în acea luptă trăgând cu tunul. Acum lupta se duce cu mijloace mai subtile. E drept că terenul a fost desţelenit prin îndepărtarea Codruţei Kovesi. Printr-un fel de acord tacit, mai degrabă o coluziune, puterea şi Justiţia au ajuns la o înţelegere win win. (Nu aş spune chiar un control din partea puterii.) În pofida unei mari presiuni publice şi a faptului că Rareş Bogdan le desfiinţa în 30 de zile, fabuloasele pensii speciale ale magistraţilor au rămas în vigoare. La fel şi mult prea nesimţit de mica vârstă de pensionare.

DNA a fost total emasculată şi trimisă să aresteze iarăşi chelneri şi naşii de tren. Motiv pentru care niciunui judecător nu-i mai este teamă să dea sentinţe ca la tarabele din piaţă. Reţeaua Savonea de tranzitat sentinţe s-a extins la nivelul întregii ţări. Complete de judecată sunt schimbate ca să fie bine pentru toată lumea. Cine încă mai depune rezistenţă este scos din sistem.

DNA  a ajuns acum un ciomag al puterii PNL-PSD. Şeful DNA, Marius Voineag, a fost numit în funcţie după ce a blocat analiza plagiatului lui Nicolae Ciucă. Procurorul Mihaela Moraru Iorga a clasat  o anchetă în care cercetase modul de repartizare al unui dosar de la Curtea de Apel București referitor la doctoratul lui Ciucă. La propunerea Alinei Gorghiu, a ajuns imediat şefa celei mai importante secții din DNA, cea de combatere a corupției, în condiţiile în care a avut a aviz negativ în CSM (doar un vot pentru şi cinci împotrivă).

Şi toate acestea, într-o tăcere asurzitoare a societăţii civile. Ce se întâmpla dacă aceste abjecţii aveau loc în timpul lui Dragnea? O să spuneţi că totuşi au mai căzut nişte baroni ai actualei puteri, Buzatu la Vaslui sau Dumitrescu la Prahova. Dar oamenii ăştia nu aveau nicio limită, pe lângă faptul că furau ca în codru, mai şi semnalizau. Nu are farmec să furi în tăcere, ca să-ţi etalezi puterea trebuie să furi în aplauzele tuturor, iar procurorii să stea în genunchi.

Culmea e că o mică speranţă pentru o justiţie ceva mai bună vine tot de la Kovesi, care a început să instrumenteze dosare tabu pentru Justiţia română, precum stuful din Deltă al baronului Stănescu sau achiziţia de BMW-uri a lui Lucian Bode. Uitaţi-vă doar cum se zvârcolesc televiziunile infractorilor la ideea că LC Kovesi ar putea să candideze la prezidenţiale!

În fine, moţ peste această justiţie de piaţă agro-alimentară rămâne Curtea Constituţională, aceeaşi şleahtă de politruci aflată în slujba puterii şi pentru care Constituţia rămâne o hârtie igienică şi nimic mai mult. Aşa că după mulţi ani s-a ajuns la pohta ce-a pohtit Dan Voiculescu: au şi puterea, controlează/coabitează şi/cu Justiţia.

 

 

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Xxx a spus: (martie 11th, 2024 at 11:11 )

Scurt și concis, felicitări. Mai mult nu e de spus. Pentru cei cu o brumă de bun simț, evidenta sare în ochi,

schnaps a spus: (martie 11th, 2024 at 12:24 )

cainii latra, noi privim nepasatori, caravana politrucilor merge mai departe

Ochiul Limpede a spus: (martie 11th, 2024 at 21:31 )

Eu cred că într-o Europă unită partidul stat este cel mai capabil să pună în aplicare agenda europeană(pură democrație)😁.Votanții ,,interesați”de soarta partidului stat(nași ,fini,amante,îmbogățiți,școliți peste noapte,femei de serviciu,acoperiți,descoperiți)promovați și susținuți în decursul celor 30 de ani sunt gata să ofere votul favoritului lor pentru stabilitate ,continuitate și de ce nu pentru îndepărtarea extremiștilor care sunt catalogați astfel prin simplu fapt că au o altă părere sau opțiune comparativ cu varianta partidului stat.Votul românilor se lovește în atingerea scopului propus de tot felul de majorităti constituite ad-hoc susținute fragil de vesnicile interpretări ale constituției sau de mesaje venite sub forma unor confirmări de peste ocean.Pute rău democrația asta!

Remus Demetriade a spus: (martie 11th, 2024 at 22:12 )

în decembrie 1989, România avea peste 4 milioane de informatori ai Securității. Dacă socotiți miliția, aparatul partidului comunist din toate eșaloanele, analfabeții din CAP-uri și uzine plus familiile lor, iese de departe o mare majoritate din populația adultă. Adăugați-i pe cei cu profesii intelectuale (absolvenți de facultate) care erau, cum sunt și astăzi, foarte ignoranți în ceea ce privește civismul și politica și iese exact procentajul de votanți ai FSN-ului la primele alegeri din 1990.
Puneți în fața acestei națiuni din 1989 Proclamația de la Timișoara, cu al său punct 8: nicio șansă de schimbare !!!
Oamenii ca Voiculescu și alte scursuri ale comunismului au dreptate în ceea ce fac, chiar dacă sună cinic. Ei se mulează pe valorile populației. La fel AUR, care vine să exploateze același filon al comunismului. Dacă mâine pică Ucraina și se face un referendum pentru primirea sau respingerea rușilor, cam 60% votează pentru! Cu o frăgezire prealabilă prin media, se poate urca și la 80%.
În vreo 4 decenii de abuzuri ale Securității, miliției și partidului comunist au fost sute de mii de victime și milioane de nedreptățiți. Acte de răzbunare după decembrie 1989: zero. Asta spune mult despre noi ca popor, mai mult și mai urât decât ar spune-o în particular politicienii austrieci și olandezi ori decât ar spune-o Putin. Nu mai spun că cei care-au furat, schingiuit, violat și omorât pentru sfintele idealuri ale comunismului nazional-ceaușist au fost pedepsiți cu … pensii speciale, iar copiii lor le-au luat locul. Ne mai rămâne Dumnezeu și încercarea grea de-a nu fi fi ipocriți și lași măcar cu El. Ne e și frică să spunem „Așa să ne ajute!”, adică după faptele noastre ca nație.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top