Piața imobiliară din România pare să fie tot mai … interesantă. Prețurile cresc fără sens, deși vânzările nu au aceiași tendință. Cea timișoreană pare să fie una dintre cele mai normale din România, fiind constantă și… de bun simț.
Conform imobiliare.ro, tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România. Un nou record este doborât în Cluj-Napoca unde apartamentele se și vând cel mai greu. Noul val de majorări propulsează Oradea în fața Timișoarei, oraș unde acum găsești unele dintre cele mai accesibile locuințe în raport cu veniturile obținute de locuitori. Brașovul înregistrează cel mai semnificativ avans din ultimul an în materie de prețuri în rândul principalelor piețe rezidențiale din țară. Capitala revine pe plus, dar proprietarii au nevoie de o perioadă dublă de timp pentru a-și vinde apartamentele. Constanța începe să rivalizeze cu Bucureștiul la capitolul prețuri solicitate cumpărătorilor, dar nu și în privința duratei de timp necesare pentru identificarea acestora. Craiova și Sibiu devin orașe tot mai scumpe, în timp ce Iași ajunge cel mai ieftin mare centru regional din România.
“Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de an, când, pe baza creșterii cotei de TVA la locuințele noi, mulți analiști așteptau o scădere a interesului. Creșterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc și în orașele mai mici, iar în acest sens remarcăm în mod special Oradea unde prețul mediu depășește pentru prima dată borna de 1500 euro/mp. Chiar și așa, cumpărătorii din România sunt în continuare privilegiați în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor comparativ cu celelalte țări europene”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Prețul mediu al apartamentelor scoase la vânzare pe piața rezidențială locală s-a majorat cu 15% față de perioada similară a anului trecut și a ajuns la 1.550 euro/mp util.
Timișoara, un pol imobiliar și de business major din vestul țării, a ajuns pe poziția a treia în topul celor mai scumpe orașe din regiune. În orașul de pe Bega găsim, la ora actuală, unele dintre cele mai accesibile locuințe din țară în raport cu veniturile obține de locuitori. Ritmul de creștere remarcat la nivelul prețurilor a fost unul foarte lent în ultimele 12 luni comparativ cu alte orașe mari analizate de Imobiliare.ro. După un avans cu abia 4%, prețul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie în jurul valorii de 1.544 euro/mp util.
De remarcat este însă faptul că, în ciuda accesibilității, locuințele din Timișoara petrec mai mult timp în piață. Un apartament se vindea la începutul anului trecut în 56 de zile pentru ca până la finele lui 2023 durata de timp necesară găsirii unui cumpărător să ajungă la 69 de zile.
Comentarii prin facebook