Alege omenește

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos, imi amintesc ce înseamnă asta după ce făceam, copil fiind, în satele bănățene ale bunicilor. De la slujba de Înviere trăită de adulți rugându-se în Casa Domnului și de noi, copiii, jucând hoții și vardiștii printre bătăi de toacă în curtea bisericii. Cu unchiu-miu – fie iertat – care-l întreba pe preot după miezul nopții „cine este acela Împăratul măririi?”, după care se făcea că n-aude ori chiar n-auzea, evident marcat spiritual și etilic, prins cu treburile de crâsnic, trasul copotelor, umplutul cădelniței, în biserica de la Șag. 

Apoi masa, răchia, oăule, lucruri lumești, trăite cu ochii de copii, fără o prea mare încărcătură religioasă. Pentru cei mai mulți dintre noi asta înseamnă să trăiești Paștele românește. Mai poți dansa ori cânta românește, poți bea românește, poți munci românește, dar habar n-am ce înseamnă să „alegi românește”, cum ne îmbie PSD-ul în zona rurală. Într-un oraș ca Timișoara se gândesc și ei că nu prea au clientelă, dar la sate ești invitat de pe bannere, pe afișe să votezi românește. 

Prima impresie când ești pus față în față cu o „alegere românească ” este aceea a unui vot prost (deși au mai fost și din cele bune), amintindu-mi de șansa irosită în 20 mai 1990. Legat de PSD, lansatorul îndemnului, unei altfel de „alegeri românești ” ar fi cel cu autobuzul care ducea din sat în sat flotanții să voteze pentru un primar anume. Dar, evident, putem „alege românește” și după ce primești punga cu ulei, zahăr, mălai și șapca cu inițialele partidului. Dar să nu ne facem că plouă. 

Nu aceste izvoare aproape istorice i-a făcut pe pesediști să cheme la o „alegere românească ” în 2024, ci asaltul „patrioților”, a „suveraniștilor” despre care se credea că vor face ravagii în anumite zone ale țării, mai ales la sate. Așa a venit ideea să „alegem românește” după o strategie națională a PSD, dar care pică ca nuca-n perete în multe locuri din Timiș. Am primit zilele trecute o brichetă cu PSD, „alege românește”, roșie, cum altfel?, la Cenei. O comună din Timiș locuită pe jumătate de sârbi. Mai sunt unguri, înainte erau și nemți, iar românii nu sunt majoritari, din ce înțeleg. 

Primarul din Cenei este etnic sârb și candidează pentru PSD. Cel mai probabil, va recâștiga primăria din localitate cu ajutorul sârbilor invitați să „aleagă  românește”, de unde și concluzia că nu este vorba de sânge, ci mai degrabă de o doctrină a votului. Culmea, fostul primar este român venit din Maramureș, român adevărat. Și el candidează. Pentru Dreapta, dar dacă va pierde ar fi firesc să se mire că nu a câștigat cu atâta lume care a „ales românește” pentru a câștiga sârbul. 

Dar alegând pe 9 iunie „românește” vei avea pe Alfred Simonis președinte de Consiliul Județean Timiș. Deputatul forumului democrat german, Ovidiu Ganț, a îndemnat și el să voteze lumea pentru Județ tot românește, deși dumnealui e neamț pe jumătate și, probabil, asta apreciază și la domnișorul Simonis. Pentru Primăria Timișoara, alesul FDGR nu mai „alege românește”, ci nemțește, pentru Dominic Fritz, să nu-i mai înjure Nicolae Robu neamul, dacă câștigă alegerile pe seama unui „vot românesc”. 

E ciudat, nu? Mai bine ne întoarcem Împăratul măririi, Domnul cel tare și puternic, Împăratul slavei care-i somează pe cei de după ușa iadului s-o deschidă pentru a-i elibera pe cei dinăuntru. Hristos a înviat!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Alege românește ultimul loc în Europa! a spus: (mai 6th, 2024 at 09:14 )

Am trecut recent prin Salonta și alte localități din Bihor unde maghiarii nu-s chiar puțini. Deasupra drumului apărea un afiș cu doi candidați unguri (după nume) și la nici 50 m un afiș cu „Alege românește!” Cum arată asta? Cum ne-am simți dacă ungurii din Salonta ar da un comunicat prin care să menționeze că se simt discriminați și chiar jigniți? Cum ar suna un afiș „Alege secuiește!” din Harghita? Ciolacu s-a simțit jignit de la mai puțin când a fost controlat la moldovenism ! Deși după numele de origine turcească și după mutră, … Cum s-ar simți copiii regățenilor (bivolesc-majoritar votanți ai PSD-ului) când prin orășelele Spaniei ori Italiei ar apărea afișe cu ¡Vota español! ori Vota italiano! ? Ori, cine știe, n-ar vedea nimic anormal și s-ar considera spanioli sau italieni, după caz, având ferm în minte planul de a nu se mai întoarce decât în vacanțe aici unde se alege românește.

Wanda89 a spus: (mai 6th, 2024 at 14:01 )

Sintagma e relativă, interpretabilă. Depinde la ce valori te raportezi. Și la ce educație. Știm că ne lăudăm cu o toleranță incomensurabilă, ca români. Poate că ni se sugerează să alegem maghiari, sârbi, nemți, turci… Măcar aici, prin vest.

Daniel a spus: (mai 6th, 2024 at 14:46 )

Acest demers nu este altceva decât o altă modalitate demagogică a politicienilor pentru a obține voturi ieftine fără a oferi mare lucru, mizând pe sentimentalisme. Evident că dacă veneau cu sloganuri de genul alege competența, experiența sau cinstea se făceau de râs când au candidați de genul lui Simonis. Oricum AUR este o aripă a PSD unde au fost externalizate anumite preferințe care nu sunt frecventabile în familia politică socialistă de la Bruxelles, lucru care se va demonstra ulterior în caz că PSD și PNL vor avea nevoie de ajutor pentru a forma o majoritate în urma alegerilor parlamentare.

hot a spus: (mai 6th, 2024 at 19:46 )

Pentru dl Gant nu prea conteaza de la nivelul la care a ajuns… Asa ca zis si el ceva de bine de Simonis inainte sa-i inmaneze ceva diploma. El si cu partidul ala degeaba au locurile garantate. S-au invartit bine indiferent daca erau cu cei de la putere sau cu cei din opozitie. Si nici macar nu au fost atat de atacati ca ungurii ca deh… nu vor autonomie. Si daca ne mai amintim si de faptul ca a primit multe pe tava datorita dlui avocat… dar lasati ca astea-s alte vremuri.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top