PSD și PNL își bat joc din nou de regulile democrației. Societatea civilă critică organizarea alegerilor în trei duminici consecutive

Alegeri

Alegeri

O coaliție mai largă de organizații non-guvernamentale critică într-o scrisoare deschisă intercalarea alegerilor parlamentare și prezidențiale și organizarea lor în trei duminici consecutive. Organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului, arată semnatarii memoriului.

ONG-urile susțin că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.

Memoriul integral:

Semnatarii consideră că programarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral și să reducă transparența și coerența acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant și nu țin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenții politici au înțeles să nu repete greșeala comasării alegerilor, suntem convinși că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale și dificultăți logistice care au afectat și organizarea alegerilor din 9 iunie. Acest aranjament nu va face decât să creeze o confuzie generalizată pentru toți participanții la procesul electoral.

  • Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislației electorale. Emiterea unei OUG din scurt și cu consultări limitate nu este de dorit și riscă să încalce din nou principiile constituționale și standardele internaționale la care România a aderat.
  • Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului.
  • Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaților vor fi mai greu de urmărit.
  • Anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.
  • Unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.
  • Organizarea alegerilor parlamentare pe data de 1 decembrie va da unora dintre candidați prilejul de a folosi festivitățile de Ziua Națională pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a influența electoratul. Alegerea Zilei Naționale pentru a organiza alegeri este cel puțin nepotrivită – este greu de crezut că nu se vor mai organiza evenimente în cadrul cărora să se promoveze liderii politici și nu se vor distribui bunuri care sunt interzise conform legislației privind finanțarea campaniilor electorale.
  • Finanţarea campaniilor electorale și raportarea cheltuielilor de campanie aproape concomitent din conturi separate vor pune presiune atât pe competitorii electorali cât şi pe AEP și are potenţialul de a reduce transparenţa semnificativ.
  • Organizarea votului prin corespondenţă concomitent dar separat pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri va fi foarte greu de gestionat atât pentru administrația electorală cât şi pentru Poșta Română, în condiţiile în care organizarea votului prin corespondenţă este în general dificilă și pentru un singur scrutin. În plus, ar putea fi foarte confuzant pentru alegători.
  • Dacă se vor organiza ambele scrutine cu aceleași birouri electorale, membrii birourilor acestora vor fi supuși unui efort nefiresc, în trei duminici succesive, ceea ce va duce la multiplicare erorilor produse la acest nivel. Dacă alegerile se vor organiza cu birouri electorale compuse din membri diferiți, este greu de crezut că nu vor exista dificultăți legate de identificarea unui număr suficient de persoane. Nu este mai puțin problematică pregătirea acestora.
  • Cu toate că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor nu vor fi la fel de complexe ca la alegerile din 9 iunie pentru birourile electorale ale secțiilor de votare, totuși pentru birourile de nivel mediu va fi foarte dificil să centralizeze rezultatele unui scrutin concomitent cu organizarea scrutinului următor, programat în mai puţin de o săptămână.
  • Interesul alegătorilor nu va putea fi menţinut constant trei weekenduri consecutive, ceea ce va duce la scăderea prezenţei la vot, cel mai probabil în detrimentul alegerilor parlamentare.

În acest sens solicităm:

  • Orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituționale și standardele internaționale, respectiv conform principiilor transparenței decizionale.
  • AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota.
  • Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experților electorali, prin recrutarea și instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive și pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secțiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie. 

Organizatii semnatare

Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

APADOR CH

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Mircea Kivu, sociolog

Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 4. Două echipe rămân cu maximum de puncte după trei runde

Ultimul weekend din august a însemnat şi etapa a treia din Divizia D Timiş, o rundă care a programat meciuri spectaculoase, cu multe goluri marcate în cele opt partide. În urma rezultatelor din această etapă, doar principalele favorite la locul 1 rămân cu victorii pe linie. Cel mai interesant duel al rundei s-a disputat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 4. Două echipe rămân cu maximum de puncte după trei runde
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

O persoană din Timișoara e în topul național al celor care nu și-au declarat veniturile la Fisc

Peste 13 milioane de lei obținuți și nedeclarați i-au fost calculate de Agenția Națională de Administrare Fiscală unui timișorean, poziție care îl clasează pe locul 3 la nivel național în topul “uitucilor” fiscal. Din nou, suntem ”surclasați” de București și Cluj. Astfel, o persoană din București ar fi fost descoperită cu suma de 20,9 milioane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O persoană din Timișoara e în topul național al celor care nu și-au declarat veniturile la Fisc

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Contestat chiar în cadrul filialei, Timișoara, în fruntea căreia a fost plasat chiar de conducerea națională a PNL, Cristian Bușoi consideră necesar să se justifice public asupra dorinței de a deveni parlamentar liberal, aceasta chiar în Timiș. A făcut-o printr-un comunicat trimis “din partea președintelui interimar al PNL Timișoara, Cristian Bușoi”. Are „mare experiență în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Bușoi se justifică public de ce vrea să devină parlamentar de Timiș
Asta mai lipsea. După ce se circula cu greutate, s-a mai produs şi un accident cu victime. Vorbim de porţiunea cea mai urâtă de şoferii din Timiş, din zona Coşava. Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, a condus un autoturism din direcția localității Coșava spre localitatea Margina, iar, la un moment dat, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident grav la Coşava
Consiliul Județean Timiș a renunțat la acțiunile pe care le deținea în cadrul societății care opera instalația de urcare pe pârtia de la Semenic, la vremea la care procedura a avut loc se spunea că autoritățile locale vor să modernizeze instalația, iar administrația timișoreană nu ar avea nimic cu acea investiție din Caraș Severin. Acum,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește județul Timiș să reintre în acționariatul Schilift? Primarul Reșiței face declarații surpriză
Fundația Art Encounters aduce pentru prima dată în România lucrările emblematicului artist Julije Knifer, o figură istorică a avangardei est-europene. Expoziția Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri, curatoriată de Ami Barak, prezintă o colecție exhaustivă de picturi și desene ale lui Julije Knifer, realizate de-a lungul vieții sale.  Vernisajul va avea loc joi, 5 septembrie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri, o nouă expoziţie marca Art Encounters
Doliu pe şoseşle din Timiş. A noua lună a anului a debutat cu un accident moral. Un bărbat, în vârstă de 58 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681, în localitatea Surducu Mic, iar la un moment dat, într-o curbă la stânga a intrat în coliziune cu un imobil de pe strada Principală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal în Surducu Mic
La data de 1 septembrie 2024, în jurul orei 12:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că în interiorul unui exacavator parcat pe marginea părții carosabile, în Dumbrăvița, la ieșire înspre A1, se află o persoana posibil decedată. Ajunși la fata locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Descoperire macabră într-un excavator
Ziua a doua la CODRU Festival ‘24 a continuat să impresioneze participanții, oferind momente unice și show-uri de excepție. 30.000 de oameni au trăit intens fiecare moment al concertelor din Pădurea Verde, pe terenul fostei Grădini Zoologice din Timișoara. Unul dintre momentele cele mai așteptate ale serii a fost show-ul celor de la Faithless, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Faithless, Patrice și Wilkinson au electrizat publicul! Încă o zi de mare succes la CODRU/FOTO
Suma de 57 de milioane de lei, din fonduri europene nerambursabile, a fost investită în spitalele publice din Regiunea Vest prin Programul Sănătate, gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Alocările de bani pentru acest sector continuă. Nouă proiecte de importanță acută pentru regiune, în domeniul medical, inițiate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, respectiv Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă proiecte de modernizare a unităților medicale publice din Regiunea Vest beneficiază de 57 de milioane de lei, fonduri europene nerabursabile
Top