PSD și PNL își bat joc din nou de regulile democrației. Societatea civilă critică organizarea alegerilor în trei duminici consecutive

Alegeri

Alegeri

O coaliție mai largă de organizații non-guvernamentale critică într-o scrisoare deschisă intercalarea alegerilor parlamentare și prezidențiale și organizarea lor în trei duminici consecutive. Organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului, arată semnatarii memoriului.

ONG-urile susțin că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.

Memoriul integral:

Semnatarii consideră că programarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral și să reducă transparența și coerența acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant și nu țin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenții politici au înțeles să nu repete greșeala comasării alegerilor, suntem convinși că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale și dificultăți logistice care au afectat și organizarea alegerilor din 9 iunie. Acest aranjament nu va face decât să creeze o confuzie generalizată pentru toți participanții la procesul electoral.

 • Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislației electorale. Emiterea unei OUG din scurt și cu consultări limitate nu este de dorit și riscă să încalce din nou principiile constituționale și standardele internaționale la care România a aderat.
 • Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului.
 • Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaților vor fi mai greu de urmărit.
 • Anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.
 • Unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.
 • Organizarea alegerilor parlamentare pe data de 1 decembrie va da unora dintre candidați prilejul de a folosi festivitățile de Ziua Națională pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a influența electoratul. Alegerea Zilei Naționale pentru a organiza alegeri este cel puțin nepotrivită – este greu de crezut că nu se vor mai organiza evenimente în cadrul cărora să se promoveze liderii politici și nu se vor distribui bunuri care sunt interzise conform legislației privind finanțarea campaniilor electorale.
 • Finanţarea campaniilor electorale și raportarea cheltuielilor de campanie aproape concomitent din conturi separate vor pune presiune atât pe competitorii electorali cât şi pe AEP și are potenţialul de a reduce transparenţa semnificativ.
 • Organizarea votului prin corespondenţă concomitent dar separat pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri va fi foarte greu de gestionat atât pentru administrația electorală cât şi pentru Poșta Română, în condiţiile în care organizarea votului prin corespondenţă este în general dificilă și pentru un singur scrutin. În plus, ar putea fi foarte confuzant pentru alegători.
 • Dacă se vor organiza ambele scrutine cu aceleași birouri electorale, membrii birourilor acestora vor fi supuși unui efort nefiresc, în trei duminici succesive, ceea ce va duce la multiplicare erorilor produse la acest nivel. Dacă alegerile se vor organiza cu birouri electorale compuse din membri diferiți, este greu de crezut că nu vor exista dificultăți legate de identificarea unui număr suficient de persoane. Nu este mai puțin problematică pregătirea acestora.
 • Cu toate că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor nu vor fi la fel de complexe ca la alegerile din 9 iunie pentru birourile electorale ale secțiilor de votare, totuși pentru birourile de nivel mediu va fi foarte dificil să centralizeze rezultatele unui scrutin concomitent cu organizarea scrutinului următor, programat în mai puţin de o săptămână.
 • Interesul alegătorilor nu va putea fi menţinut constant trei weekenduri consecutive, ceea ce va duce la scăderea prezenţei la vot, cel mai probabil în detrimentul alegerilor parlamentare.

În acest sens solicităm:

 • Orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituționale și standardele internaționale, respectiv conform principiilor transparenței decizionale.
 • AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota.
 • Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experților electorali, prin recrutarea și instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive și pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secțiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie. 

Organizatii semnatare

Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

APADOR CH

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Mircea Kivu, sociolog

Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti

Deputatul PNl de Timiş, Cosmin Şandru, anunţă că s-a semnat contractul dintre RoPower Nuclear și Fluor Corporation pentru realizarea proiectului de la Doicești.  Prin acest proiect, România va deveni un exemplu pentru statele din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție nucleară. “Ce înseamnă pentru România acest lucru? Energie sigură, curată, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Urban Playfield duce joaca și bucuria mișcării la Timișoara/FOTO

Timișoara este următorul oraș în care va ajunge Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari. În weekendul 27-28 iulie, în parcul ansamblului mixed-use Iulius Town, vor fi organizate o sumedenie de jocuri și activități pentru persoane de toate vârstele. Comunitatea din Timișoara este invitată la joacă alături de cluburile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urban Playfield duce joaca și bucuria mișcării la Timișoara/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliului Local Timișoara va vota, în ședința următoare de plen, propunerea ca trei noi personalități ale orașului să primească titlul de cetățean de onoare. Sunt vizaţi istoricul și criticul de artă Ioan (János) Szekernyes, multipla medaliată olimpică și mondială Maria Olaru și caporalul Ola Adrian Sergiu. Înmânarea titlurilor ar urma să aibă loc pe data...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei noi personalități sunt propuse pentru dobândirea titlului de cetățean de onoare al Timișoarei
Deputatul PNl de Timiş, Cosmin Şandru, anunţă că s-a semnat contractul dintre RoPower Nuclear și Fluor Corporation pentru realizarea proiectului de la Doicești.  Prin acest proiect, România va deveni un exemplu pentru statele din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție nucleară. “Ce înseamnă pentru România acest lucru? Energie sigură, curată, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti
Timișoara este următorul oraș în care va ajunge Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari. În weekendul 27-28 iulie, în parcul ansamblului mixed-use Iulius Town, vor fi organizate o sumedenie de jocuri și activități pentru persoane de toate vârstele. Comunitatea din Timișoara este invitată la joacă alături de cluburile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urban Playfield duce joaca și bucuria mișcării la Timișoara/FOTO
Ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, și ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Peter Szijjarto, au semnat, miercuri, un memorandum pentru restabilirea legăturii feroviare între Timișoara și Szeged. De asemenea, s-a mai discutat și despre alte câteva proiecte româno-maghiare localizate la granița din Timiș. Pe lista subiectelor s-a aflat stadiul noului Punct de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat memorandumul pentru restabilirea legăturii feroviare dintre Timișoara și Szeged.
Veste bună pentru amatorii de pedalare. În weekendul 26-28 iulie, frontiera româno-sârbă va fi redeschisă pentru pasionații de ciclism, la punctul de trecere de la Otelec. Cicliștii vor putea traversa granița pe bicicletă pe un traseu de 37 de kilometri, care pornește din Timișoara și urmărește cursul râului Bega până la frontiera cu Serbia.  Pista...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În weekend se redeschide punctul de trecere a frontierei de la Otelec. În Serbia se va putea trece cu bicicleta, pe pista de pe malul Begăi
La nici o zi de la anunțarea licitației pentru stabilirea constructorului autostrăzii Filiași – Craiova, care va asigura legătura cu A6, drumul expres care va lega Lugojul de Filiași, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat executantul studiului de fezabilitate pentru ultimul lot lipsă din drumul expres Lugoj – Filiași, cel care pornește...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul lot din drumul expres Lugoj – Filiași are desemnat executantul studiului de fezabilitate
La începutul săptămânii a avut loc deschiderea oficială a celei de-a XXX-a ediții a ISWinT (International Student Week in Timișoara), primul festival internațional studențesc din Europa de Est, organizat de Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara). Evenimentul a debutat cu o conferință de presă organizată în Sala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start la ISWint! A început ediţia 30 a primului festival internațional studențesc din Europa de Est
O acţiune care cu siguranţă va atrage mulţi concurenţi şi iubitori de mişcare. În perioada 26-29 iulie, Haltere Club Timisoara în parteneriat cu CSM Timişoara şi Federaţia Română de Haltere, cu ajutorul Centrului de Proiecte, parte din programul Oraşul în Mişcare, organizează în Parcul Rozelor, Baza CSM, o activitate a porţilor deshise pentru iubitorii sportului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iubitorii de „sală”, invitaţi la un altfel de antrenament, în Parcul Rozelor
Top