PSD și PNL își bat joc din nou de regulile democrației. Societatea civilă critică organizarea alegerilor în trei duminici consecutive

Alegeri

Alegeri

O coaliție mai largă de organizații non-guvernamentale critică într-o scrisoare deschisă intercalarea alegerilor parlamentare și prezidențiale și organizarea lor în trei duminici consecutive. Organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului, arată semnatarii memoriului.

ONG-urile susțin că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.

Memoriul integral:

Semnatarii consideră că programarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral și să reducă transparența și coerența acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant și nu țin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenții politici au înțeles să nu repete greșeala comasării alegerilor, suntem convinși că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale și dificultăți logistice care au afectat și organizarea alegerilor din 9 iunie. Acest aranjament nu va face decât să creeze o confuzie generalizată pentru toți participanții la procesul electoral.

  • Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislației electorale. Emiterea unei OUG din scurt și cu consultări limitate nu este de dorit și riscă să încalce din nou principiile constituționale și standardele internaționale la care România a aderat.
  • Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului.
  • Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaților vor fi mai greu de urmărit.
  • Anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.
  • Unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.
  • Organizarea alegerilor parlamentare pe data de 1 decembrie va da unora dintre candidați prilejul de a folosi festivitățile de Ziua Națională pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a influența electoratul. Alegerea Zilei Naționale pentru a organiza alegeri este cel puțin nepotrivită – este greu de crezut că nu se vor mai organiza evenimente în cadrul cărora să se promoveze liderii politici și nu se vor distribui bunuri care sunt interzise conform legislației privind finanțarea campaniilor electorale.
  • Finanţarea campaniilor electorale și raportarea cheltuielilor de campanie aproape concomitent din conturi separate vor pune presiune atât pe competitorii electorali cât şi pe AEP și are potenţialul de a reduce transparenţa semnificativ.
  • Organizarea votului prin corespondenţă concomitent dar separat pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri va fi foarte greu de gestionat atât pentru administrația electorală cât şi pentru Poșta Română, în condiţiile în care organizarea votului prin corespondenţă este în general dificilă și pentru un singur scrutin. În plus, ar putea fi foarte confuzant pentru alegători.
  • Dacă se vor organiza ambele scrutine cu aceleași birouri electorale, membrii birourilor acestora vor fi supuși unui efort nefiresc, în trei duminici succesive, ceea ce va duce la multiplicare erorilor produse la acest nivel. Dacă alegerile se vor organiza cu birouri electorale compuse din membri diferiți, este greu de crezut că nu vor exista dificultăți legate de identificarea unui număr suficient de persoane. Nu este mai puțin problematică pregătirea acestora.
  • Cu toate că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor nu vor fi la fel de complexe ca la alegerile din 9 iunie pentru birourile electorale ale secțiilor de votare, totuși pentru birourile de nivel mediu va fi foarte dificil să centralizeze rezultatele unui scrutin concomitent cu organizarea scrutinului următor, programat în mai puţin de o săptămână.
  • Interesul alegătorilor nu va putea fi menţinut constant trei weekenduri consecutive, ceea ce va duce la scăderea prezenţei la vot, cel mai probabil în detrimentul alegerilor parlamentare.

În acest sens solicităm:

  • Orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituționale și standardele internaționale, respectiv conform principiilor transparenței decizionale.
  • AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota.
  • Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experților electorali, prin recrutarea și instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive și pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secțiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie. 

Organizatii semnatare

Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

APADOR CH

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Mircea Kivu, sociolog

Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Focarele de pestă porcină africană de la Pădureni și Periam au fost închise

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat ridicarea, începând cu data de 8 și respectiv 9 aprilie, restricțiile sanitare veterinare în urma stingerii focarelor de Pestă Porcină Africană din exploatația comercială a societății Comtim România, Ferma Pădureni și respectiv Ferma Periam, ca urmare a stabilirii stingerii oficiale a bolii. În urma desfașurării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Focarele de pestă porcină africană de la Pădureni și Periam au fost închise
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Greu de învins! CSS Bega Timișoara se califică fără înfrângere la turneul final al Campionatului Național U13

Echipa de volei feminin U13 a clubului CSS Bega Timișoara s-a calificat, de pe primul loc al seriei semifinale F, la turneul final al Campionatului Național. Tinerele jucătoare antrenate de Cerasella Șerban și Traian Cionca au încheiat fără înfrângere turneul semifinal, seria F, cu patru victorii din tot atâtea partide. CSS Bega Timișoara a cedat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Greu de învins! CSS Bega Timișoara se califică fără înfrângere la turneul final al Campionatului Național U13
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Un celebru concurs studențesc a revenit în Timișoara pentru prima dată după… 1988!

Anul acesta, pentru prima dată după 1988, concursul profesional studențesc „Tudor Tănăsescu”, a cărui primă ediție a avut loc în 1974, adresat studenților din facultățile cu profil de electronică și telecomunicații din țară, s-a desfășurat la Timișoara. Acesta a fost organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Competiția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un celebru concurs studențesc a revenit în Timișoara pentru prima dată după… 1988!
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Se lucrează la pasarela către clădirea 2 și la parcarea supraetajată de la Gara de Nord Timișoara

În aceste zile se efectuează lucrări la noul imobil care va funcționa în paralel cu actuala clădire a Gării de Nord Timișoara. Cele două vor fi legate prin intermediul unei pasarele. Conform CFR Infrastructură Timișoara, începând cu data de 4 aprilie, în cadrul lucrărilor de modernizare de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la pasarela către clădirea 2 și la parcarea supraetajată de la Gara de Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Anul acesta, pentru prima dată după 1988, concursul profesional studențesc „Tudor Tănăsescu”, a cărui primă ediție a avut loc în 1974, adresat studenților din facultățile cu profil de electronică și telecomunicații din țară, s-a desfășurat la Timișoara. Acesta a fost organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Competiția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un celebru concurs studențesc a revenit în Timișoara pentru prima dată după… 1988!
Cu accent pe viitor. Cu ocazia Zilelor MPT, Facultatea de Manegement în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Societatea ErgoWork, a lansat oficial HUB 5.0. Este vorba despre un centru colaborativ axat pe cercetare și inovație în domeniul Industriei și Societății 5.0. Lansarea a inclus o prezentare susținută de Zuzana...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a lansat sub egida UPT un Centru colaborativ axat pe cercetare și inovație în domeniul Industriei și Societății
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat ridicarea, începând cu data de 8 și respectiv 9 aprilie, restricțiile sanitare veterinare în urma stingerii focarelor de Pestă Porcină Africană din exploatația comercială a societății Comtim România, Ferma Pădureni și respectiv Ferma Periam, ca urmare a stabilirii stingerii oficiale a bolii. În urma desfașurării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Focarele de pestă porcină africană de la Pădureni și Periam au fost închise
Un număr de cinci firme și asocieri de firme sunt interesate să realizeze demolarea și reconstruirea Podului Muncii, de pe bulevardul Iuliu Maniu, aflat pe tronsonul care leagă Gara de Nord de Calea Șagului. Celei cinci oferte au fost depuse la licitația lansată de Primăria Timișoara. Podul nu a fost consolidat niciodată. Demolarea și reconstrucția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Interes ridicat pentru refacerea Podului Muncii. La licitație au fost depuse cinci oferte
De la începutul acestui an, polițiștii locali au aplicat 740 de sancțiuni pentru pătrunderea pe străzi cu accesul interzis. Cele mai multe sancțiuni pentru astfel de fapte au fost aplicate în zona centrală a Timișoarei. Potrivit legislației în vigoare, polițiștii locali pot constata contravenții și aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au luat-o pe scurtătură, dar au fost prinşi de poliţiştii locali. 740 de sancţiuni date în acest an pentru şoferii care au cisculat pe “interzis”
Fără „speed”! În perioada 7 – 13 aprilie 2025, în conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2025 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), se desfășoară, la nivel național, acțiunea „SPEED”, având ca scop verificarea respectării regimului legal de viteză și prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă. În județul Timiș, polițiștii rutieri vor acționa cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atenție la pedala de accelerație! Rutieriștii încep „vânătoarea” vitezomanilor
Anul acesta, Iulius Town te încurajează să stai cu cei dragi pentru că „Familia merită tot timpul liber din lume”. Până pe 18 aprilie 2025, Iulius Town te premiază pentru cumpărături! Cu cât alegi mai multe daruri, cu atât cadoul pentru tine este mai generos. Dacă valoarea cumulată a bonurilor tale este de minimum 500...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bucuria de a petrece sărbătorile pascale alături de cei dragi este premiată în Iulius Town. Premii la cumpărături și Labirintul Iepurașului pentru cei mici
La solicitarea Primăriei Comunei Moșnița Nouă, echipa de constructori a revenit la baza sportivă din localitatea Urseni pentru a remedia problemele apărute la terenul de joc și pentru a curăța sistemul de drenaj, care era înfundat.  Suprafața de suport a terenului va fi refăcută complet, pentru a asigura stabilitatea și drenajul corespunzător. Conducerea Primăriei Moșnița...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrări de remediere la Baza Sportivă din Urseni
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.