Lui Alfred Simonis i-a ieşit din plin totul în acest an. A vrut candidat comun PSD-PNL la şefia Consiliului Judeţean? S-a făcut. A vrut ca acel candidat să fie din partea PSD, deşi funcţia era deţinută de PNL? I s-a împlinit. Ulterior a câştigat şi preşedinţia CJ Timiş, iar PSD a ajuns cel mai puternic partid din Timiş, la număr de primari, consilieri judeţeni etc. Asta în condiţiile în care la ultimele alegeri, parlamentarele din 2020, PSD a fost pe locul III în Timiş, după USR şi PNL.
Dincolo însă de-a conduce PSD Timiş, Simonis are o influenţă puternică şi în luarea deciziilor în PNL Timiş. Nu puţine au fost vocile în PNL Timiş care au reclamat faptul că nu se ia nicio decizie în filială fără acceptul lui Simonis. Iar lanţul victoriilor liderului PSD au continuat prin votarea lui Alin Popoviciu drept viitor vicepreşedinte PNL al Consiliului Judeţean, Simonis având un aport important în această alegere. În preajma constituirii listelor PNL pentru parlamentare, Simonis şi-a mai fixat o ţintă, respectiv desemnarea lui Cristian Buşoi, unul dinre cei mai bogaţi şi mari combinatori din politica românească, pe locul II la Camera Deputaţilor.
Sigur, nu o face de dragul lui Buşoi, ba chiar din contră. Cei doi s-au contrat puternic, chiar şi în toamna anului trecut, atunci când Buşoi a vrut să mute în altă parte finanţarea Institutului Oncologic Timişoara, obiectiv pe care Simonis a pariat enorm. Fix aşa, cel care se vrea ales de Timiş a făcut lobby ca finanţarea de la Timişoara să fie dusă într-un oraş cu primar PNL. Dar Simonis ştie că prin impunerea lui Buşoi pe listă, PNL Timiş ajunge în pragul irelevanţei, urmând să obţină un scor ridicol la alegerile parlamentare, dar şi prezidenţiale. Nu mai vorbesc de scandalul imens care va izbucni în interiorul organizaţiei.
Nu tot din postura de învingători se alătură şi celebrii fraţi Cristescu lui Buşoi. Ei au pierdut lupta pentru Primăria Timişoara, acolo unde l-au susţinut puternic pe Nicolae Robu. E adevărat, ei şi-au mai pus nişte consilieri locali, dar asta contează mai puţin. În PNL Timiş se vorbeşte cu înfrigurare şi chiar angoasă de pretenţia “Fraţilor” în privinţa lui Buşoi, ca şi cum aceasta nu poate fi refuzată. Oare de ce? Da, ei au sprijinit financiar PNL în campania de la locale, dar n-au făcut-o pentru partid, ci pentru Robu. Şi nici măcar pentru Robu, ci pentru ei, fiindcă au avut garanţia că fostul primar le-ar redeschide porţile acum ferecate ale primăriei.
Exact aşa a fost şi cu Ionuţ Gaiţă, care a piedut însă lupta pentru un loc de parlamentar, înainte ca aceasta să înceapă. Şi el a sponsorizat din greu campania lui Robu, însă doar pentru a fi rebranşat la conductele cu bani ale primăriei. De ce îl sprijină Cristeştii pe Buşoi? Din prietenie. Şi fiindcă le place să-şi pună pe panoplia lor cu trofee capul câte unui politician. De menţionat că cei doi fraţi au fost, sunt şi vor fi apropiaţi ai PSD, deşi au oameni şi în alte partide. Deci presiunea pentru Buşoi din PSD vine pe două paliere. Da, exact acel PSD, care la congresul de sâmbătă a şters pe jos cu PNL.
Acum contextul. În primăvară, după ce a fost expulzat de pe lista de europarlamentare, Buşoi a fost paraşutat preşedinte interimar al PNL Timişoara, fără alt motiv decât acela că va urma să fie pus pe lista de parlament. Obiectivul său, câştigarea Primăriei Timişoara, a fost ratat cu brio, în condiţiile în care candidatul Nicolae Robu a fost susţinut de o largă alianţă PSD-PNL. El rămâne însă favoritul conducerii centrale pentru locul II la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care prima poziţie îi revine lui Marilen Pirtea, iar lista de la Senat va fi condusă de Vasile Blaga. Mai nou se vorbeşte că Buşoi trebuie recompensat fiindcă l-ar fi împrumutat la europarlamentare cu un milion de lei pe groparul energiei Virgil Popescu, lider al PNL Mehedinţi, judeţul natal al lui Buşoi. Culmea însă, el nu candidează la Mehedinţi, ci a fost paraşutat la Timişoara, organizaţia de aici fiind considerată se pare un fel de tomberon unde ajung candidaţii refuzaţi în alte părţi.
PNL Timiş este pe un butoi de pulbere după ce a început lupta pentru listele parlamentare, în acest sens fiind constituite tot felul de grupuri şi găşti. Ei bine, în privinţa lui Buşoi există un larg consens: nu-l vrea nimeni. De altfel, primarii liberali din judeţ i-au cerut lui Vasile Blaga, preşedintele interimar al PNL Timiş, să solicite conducerii centrale a partidului, chiar bătând cu pumnul în masă, ca locul II pe lista de la Camera Deputaţilor să revină unui candidat votat de ei.
În caz contrar, există riscul ca primarii, principala forţă electorală a PNL Timiş, să facă non-combat la alegeri. Pe Nicolae Ciucă poate nu-l interesează scorul de la parlamentare, dar acest noncombat se va reflecta şi la prezidenţiale. Dar dacă Ciucă şi liderii naţionali ai PNL vor să sacrifice votul la prezidenţiale într-un judeţ, nu doar foarte mare, dar şi vechi bazin liberal, n-au altceva de făcut decât să-l lase pe Buşoi candidat. Împlinesc astfel şi pohta ce-a pohtit Simonis, dar şi “oferta de nerefuzat” a fraţilor Cristescu.
Comentarii prin facebook