Aproape o treime din elevii de la Bela Bartok nu sunt din familii unde se vorbește limba maghiară

O constatare puțin cunoscută, chiar de timișoreni, arată că în proporție de 30% elevii care învață la Liceul Bela Bartok, de limbă maghiară, provin din familii în care nu se vorbește această limbă acasă. Dar, cine e timișorean, bănățean, știe că e o normalitate ca cei de aici să știe limbile națiunilor care trăiesc fără probleme de ani buni în zonă. 

Nu e nimic ieșit din comun să auzi pe stradă la Timișoara vorbindu-se în maghiară, în germană (din păcate, tot mai puțin) sârbă sau alte limbi. Mai nou chiar și ucraineană sau arabă, dar aceasta nu pare să deranjeze pe cineva, poate doar pe cei veniți, la rândul lor, de pe alte plaiuri. E normalul unui creuzet de națiuni care trăiesc împreună de ani buni, în care copilul mic merge în casă la vecini de altă naționalitate de unde începe să învețe cuvinte din limba maternă a acelei ”case”.

Din păcate, structura etnică a zonei s-a schimbat destul de mult, iar familiile mixte, tot o normalitate cvasiprezentă, ”trece” spre limba română, fără a mai învăța copiii și limba pe care părinții o vorbeau acasă. Dar aceasta dă naștere și la situații interesante, care nu pot decât să ne bucure.

De exemplu, la de limbă maghiară in Timișoara, Liceul Bela Bartok, 30 la sută dintre elevi vin din familii în care nu se vorbește maghiara.

Nu mai există instituția în care să nu se întâlnească familii mixte. Teatrul Maghiar a găsit o formă elegantă de a traduce toate piesele. Dar ce facem într-o școală? Noi avem zece grădinițe maghiare în Timișoara. De cel puțin două decenii ne confruntăm cu un fenomen. Vin mulți copii la grădinița cu predare în limba maghiară care nu știu limba maghiară. Există și familii mixte, în care la origini limba este maghiara, dar din diverse considerente, inclusiv lipsa timpului, nu au învățat copilul limba maghiară. Sunt familii mixte în care limba de comunicare este româna. Vin să învețe limba maghiară. Dar am întâlnit și cazuri în care copiii vin la grădinița maghiară pentru că nu s-au găsit locuri la grădinițele de limbă română. Revenind la școală, acum, la Liceul Bartok, peste 30% dintre copii vin din medii familiale unde nu se vorbește maghiara”, a declarat Ildiko Erdei directorul Liceului Bela Bartok din Timișoara, în cadrul unei dezbateri pe această temă, desfășurată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, care au avut loc, în weekend, la Timișoara.

Alexandra Mihalcea este o militantă pentru drepturile omului, președintă a Comisiei de Drepturile Omului a Societății Timișoara, și a învățat bine limba maghiară.

Fiind conștientă de limitele mele în limba maghiară, pentru care i-am reproșat mamei mele, cu care am stat puțin împreună când eram copil, m-a ajutat foarte mult o prietenă, Ibolya. Mă ajută să conversăm. Am încercat, prin 2006, aici la Kolping, un curs de limbă maghiară, pentru adulți, nemaghiari. Și au venit mulți, 40-50 de oameni. M-a bucurat enorm. Eram entuziasmați cu toții, dar apoi au venit tot mai puțini. Îi întâlneam pe stradă și îi întrebam de ce nu mai vin la ore. Eu am fost printre cei care țineau stindardul. S-a uitat în ochii mei și a zis: nu pot! Am zis că nu e chiar imposibil. Atunci mi-am amintit că, atunci când era Paul mic, băiatul nostru, care acum are 22 de ani, îi spuneam să zică gyertya (lumânare), gyöngyvirág (lăcrămioară), iar după ce începusem să călătorim cu el în Ungaria, el citea Hódmezővásárhely (o localitate)… Bucuria mea a fost că învățătoarea lui de la Liceul Lenau a fost Frau Gyöngyi, ceea ce era minunat, pentru că în acea clasă era singurul care îi spunea corectFrau Gyöngyi”. Mi se pare nemaipomenit să descoperi și să redescoperi bogăția unui popor prin limbă. Este o muzică pe care aș tot asculta-o. Cei care au încercat să construiască Turnul Babel știau ce fac„, a spus Alexandra Mihalcea.

Cei dornici să învețe maghiara nu sunt doar din familiile mixte sau din cele cu ambii membri de etnie maghiară. Cei care au ”învins” bariera de limbă și au învățat-o, chiar dacă nu e una care e de circulație internațională, provin din zone unde maghiara nu apare decât foarte rar.

Alexandru Vărzaru, un piteștean de 34 de ani, pasionat de relațiile internaționale, de peste un an a început să învețe limba maghiară și deja o vorbește foarte bine.

Cred că Timișoara e un oraș cu vocație europeană. Avem multe de oferit Europei: Timișoara e un model. Știu că primarul tot vorbește despre chestia asta, și la un moment dat m-a întrebat dacă nu m-am plictisit auzindu-l vorbind despre acest lucru. I-am spus că niciodată, pentru că asta e realitatea în care trăim. Și modelul timișorean, în care avem această diversitate, duce la inovație. Dacă am gândi toți la fel, am fi Vasluiul, nu am mai fi Timișoara. Tocmai diversitatea asta creează inovație, iar inovația duce la prosperitate. E un model pe care trebuie să-l întreții și comunicațional, dar și să susținem prin proiecte concrete multiculturalitatea și interculturalitatea. Mie nu îmi place cuvântul „toleranță”. Când zici toleranță, ceva tot te deranjează. Doar că ești educat și nu vorbești despre asta. Mie îmi place mai mult cuvântul „cunoaștere”. Și „cunoaștere reciprocă” . Pe de altă parte, orice limbă străină îți deschide un orizont, profesional și cultural”, a spus Alexandru Vărzaru, care lucrează în prezent la Primăria Timișoara, în departamentul de Relații Internaționale.

Alexandru Vărzaru a fost invitat în acest an să vorbească la Școala de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, unde a mai descoperit ceva.

La Tusvanyos mi s-a întărit o credință pe care o am: e foarte important să discutăm față în față. E normal să avem păreri diferite, dar în momentul în care discutăm față în față, polarizarea extremă pe care o vedem în social media nu are cum să existe. Și, în general, am învățat de la maghiari puțin mai mult pragmatism. Ei sunt mult mai pragmatici. Națiunea maghiară are totuși 1000 de ani, asta te obligă în prezent să fii mai ambițios. Am simțit asta și la portughezi, o țară mică, care a fost imperiu cândva. Sunt lucruri pe care le putem învăța de la maghiari, cu siguranță”, a mai spus Vărzaru.

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara sunt una dintre activitățile pe care maghiarii le organizează, de nouă ani, și pentru ceilalți locuitori din oraș.

Proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – edițiile fără frontiere finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara

 

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (octombrie 1st, 2024 at 14:57 )

Din pacate Timisoara s-a umplut de negrotei si arabeti. Astia nu aduc nimic bun cu ei decat crime, violuri si atentate.

Vasile a spus: (octombrie 1st, 2024 at 20:21 )

Este o onoare să știu să vorbesc mai multe limbi, din zona în care trăiesc, în cazul meu, maghiară, sârbă, germană și ceva mai mult română. De aceea este frumos în Banat și respectiv în Timișoara.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și Timiș, cinefilii și nu numai vor putea vedea spectacole cinematografice la Cinema Studio. Primăria a anunțat că în urmă cu două zile a recepționat clădirea de la constructorul care s-a ocupat de reabilitarea și transformarea Cinema Studio. ”Cinema Studio poate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

rares bogdan

Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde

Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, care de această dată a lansat un atac dur, inclusiv la adresa primarului Timișoarei, despre care a a spus, adresându-se timișorenilor, ”Voi l-ați ales primar pe unul din ăsta”, încadrându-l în ceea ce se numește un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

CSC Ghiroda

Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98

Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul din Peciu Nou fiind întrecut pe teren propriu de o echipă din subsolul clasamentului, Gloria Cermei. Poli Timişoara reuşeşte să învingă acasă Lotus Oradea, urcând un loc în clasament. Meciul cel mai aprins al etapei s-a jucat la Ghiroda, acolo...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei

Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine orașului, acesta a atras deja interesul unor persoane cunoscute, iar printre primii vizitatori s-a numărat și actorul american John Malkovich. Timp de două zile, joi și vineri, cunoscutul și apreciatul actor american John Malkovich s-a aflat pe scena Teatrului Național...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat o dată proiectul a depus o nouă contestație, după ce a fost anunțat câștigătorul licitației organizate de CNAIR pentru proiect. În urma concursului, turcii de la Nurol Insaat Ve Ticaret AS au primit contractul, dar cei de la ARL Cluj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și Timiș, cinefilii și nu numai vor putea vedea spectacole cinematografice la Cinema Studio. Primăria a anunțat că în urmă cu două zile a recepționat clădirea de la constructorul care s-a ocupat de reabilitarea și transformarea Cinema Studio. ”Cinema Studio poate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament situat într-o clădire din zona istorică a Timișoarei. Deține deja două treimi din acel apartament, iar o treime este deținută de o persoană privată. Odată achiziționată acea parte, apartamentul ar putea fi închiriată pentru cazuri sociale. Cu ocazia depunerii jurământului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Nica Iancu Iancovici, un eveniment devenit deja tradiţional, care celebrează tradiția, muzica și talentul artistic. Evenimentul este un omagiu adus memoriei lui Nica Iancu Iancovici, un simbol al culturii bănățene, cunoscut pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment deja tradiţional, Festivalul Nica Iancu Iancovici, duminică, la Cernăteaz
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa The Infamous Ramirez Hoffman s-a încheiat cu succes. Interesul publicului local a fost la nivel maxim. O revenire a actorului american nu e exclusă anul viitor. Proiectul imaginat pentru anul Capitalei Europene a Culturii, proiect pe care, mai departe, îl...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria de spectacole susținute de John Malkovich la Timișoara a fost un succes/FOTO
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției Roberto Longhi, poate fi admirată de publicul românesc, fiind piesa principală în cadrul expoziției deschise sâmbătă, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, prezintă, alături de pictura amintită,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost deschisă oficial expoziția mult așteptată, dedicată lui Caravaggio/FOTO
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, care de această dată a lansat un atac dur, inclusiv la adresa primarului Timișoarei, despre care a a spus, adresându-se timișorenilor, ”Voi l-ați ales primar pe unul din ăsta”, încadrându-l în ceea ce se numește un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona de vest a României. În prezența președintelui Partidului Național Liberal, candidatul formațiunii la funcția de președinte al țării, Nicolae Ciucă, a avut loc întâlnirea regională PNL Vest. Cu această ocazie a fost prezentat programul cu care Ciucă va candida la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Ciucă și-a prezentat la Timișoara programul pentru alegerile prezidențiale și cel de guvernare în fața liberalilor din vestul României/Foto
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific al Columbiei la Timișoara este Cristian Florin Crișan. Trebuie menționat că, în acest moment, Columbia nu are deschisă o ambasadă la București, consulatul onorific de la Timișoara reprezintă singura legătură diplomatică directă între cele două țări.  Noul consul onorific a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost deschis consulatul onorific al Columbiei
Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine orașului, acesta a atras deja interesul unor persoane cunoscute, iar printre primii vizitatori s-a numărat și actorul american John Malkovich. Timp de două zile, joi și vineri, cunoscutul și apreciatul actor american John Malkovich s-a aflat pe scena Teatrului Național...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei
Top