Aproape o treime din elevii de la Bela Bartok nu sunt din familii unde se vorbește limba maghiară

O constatare puțin cunoscută, chiar de timișoreni, arată că în proporție de 30% elevii care învață la Liceul Bela Bartok, de limbă maghiară, provin din familii în care nu se vorbește această limbă acasă. Dar, cine e timișorean, bănățean, știe că e o normalitate ca cei de aici să știe limbile națiunilor care trăiesc fără probleme de ani buni în zonă. 

Nu e nimic ieșit din comun să auzi pe stradă la Timișoara vorbindu-se în maghiară, în germană (din păcate, tot mai puțin) sârbă sau alte limbi. Mai nou chiar și ucraineană sau arabă, dar aceasta nu pare să deranjeze pe cineva, poate doar pe cei veniți, la rândul lor, de pe alte plaiuri. E normalul unui creuzet de națiuni care trăiesc împreună de ani buni, în care copilul mic merge în casă la vecini de altă naționalitate de unde începe să învețe cuvinte din limba maternă a acelei ”case”.

Din păcate, structura etnică a zonei s-a schimbat destul de mult, iar familiile mixte, tot o normalitate cvasiprezentă, ”trece” spre limba română, fără a mai învăța copiii și limba pe care părinții o vorbeau acasă. Dar aceasta dă naștere și la situații interesante, care nu pot decât să ne bucure.

De exemplu, la de limbă maghiară in Timișoara, Liceul Bela Bartok, 30 la sută dintre elevi vin din familii în care nu se vorbește maghiara.

Nu mai există instituția în care să nu se întâlnească familii mixte. Teatrul Maghiar a găsit o formă elegantă de a traduce toate piesele. Dar ce facem într-o școală? Noi avem zece grădinițe maghiare în Timișoara. De cel puțin două decenii ne confruntăm cu un fenomen. Vin mulți copii la grădinița cu predare în limba maghiară care nu știu limba maghiară. Există și familii mixte, în care la origini limba este maghiara, dar din diverse considerente, inclusiv lipsa timpului, nu au învățat copilul limba maghiară. Sunt familii mixte în care limba de comunicare este româna. Vin să învețe limba maghiară. Dar am întâlnit și cazuri în care copiii vin la grădinița maghiară pentru că nu s-au găsit locuri la grădinițele de limbă română. Revenind la școală, acum, la Liceul Bartok, peste 30% dintre copii vin din medii familiale unde nu se vorbește maghiara”, a declarat Ildiko Erdei directorul Liceului Bela Bartok din Timișoara, în cadrul unei dezbateri pe această temă, desfășurată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, care au avut loc, în weekend, la Timișoara.

Alexandra Mihalcea este o militantă pentru drepturile omului, președintă a Comisiei de Drepturile Omului a Societății Timișoara, și a învățat bine limba maghiară.

Fiind conștientă de limitele mele în limba maghiară, pentru care i-am reproșat mamei mele, cu care am stat puțin împreună când eram copil, m-a ajutat foarte mult o prietenă, Ibolya. Mă ajută să conversăm. Am încercat, prin 2006, aici la Kolping, un curs de limbă maghiară, pentru adulți, nemaghiari. Și au venit mulți, 40-50 de oameni. M-a bucurat enorm. Eram entuziasmați cu toții, dar apoi au venit tot mai puțini. Îi întâlneam pe stradă și îi întrebam de ce nu mai vin la ore. Eu am fost printre cei care țineau stindardul. S-a uitat în ochii mei și a zis: nu pot! Am zis că nu e chiar imposibil. Atunci mi-am amintit că, atunci când era Paul mic, băiatul nostru, care acum are 22 de ani, îi spuneam să zică gyertya (lumânare), gyöngyvirág (lăcrămioară), iar după ce începusem să călătorim cu el în Ungaria, el citea Hódmezővásárhely (o localitate)… Bucuria mea a fost că învățătoarea lui de la Liceul Lenau a fost Frau Gyöngyi, ceea ce era minunat, pentru că în acea clasă era singurul care îi spunea corectFrau Gyöngyi”. Mi se pare nemaipomenit să descoperi și să redescoperi bogăția unui popor prin limbă. Este o muzică pe care aș tot asculta-o. Cei care au încercat să construiască Turnul Babel știau ce fac„, a spus Alexandra Mihalcea.

Cei dornici să învețe maghiara nu sunt doar din familiile mixte sau din cele cu ambii membri de etnie maghiară. Cei care au ”învins” bariera de limbă și au învățat-o, chiar dacă nu e una care e de circulație internațională, provin din zone unde maghiara nu apare decât foarte rar.

Alexandru Vărzaru, un piteștean de 34 de ani, pasionat de relațiile internaționale, de peste un an a început să învețe limba maghiară și deja o vorbește foarte bine.

Cred că Timișoara e un oraș cu vocație europeană. Avem multe de oferit Europei: Timișoara e un model. Știu că primarul tot vorbește despre chestia asta, și la un moment dat m-a întrebat dacă nu m-am plictisit auzindu-l vorbind despre acest lucru. I-am spus că niciodată, pentru că asta e realitatea în care trăim. Și modelul timișorean, în care avem această diversitate, duce la inovație. Dacă am gândi toți la fel, am fi Vasluiul, nu am mai fi Timișoara. Tocmai diversitatea asta creează inovație, iar inovația duce la prosperitate. E un model pe care trebuie să-l întreții și comunicațional, dar și să susținem prin proiecte concrete multiculturalitatea și interculturalitatea. Mie nu îmi place cuvântul „toleranță”. Când zici toleranță, ceva tot te deranjează. Doar că ești educat și nu vorbești despre asta. Mie îmi place mai mult cuvântul „cunoaștere”. Și „cunoaștere reciprocă” . Pe de altă parte, orice limbă străină îți deschide un orizont, profesional și cultural”, a spus Alexandru Vărzaru, care lucrează în prezent la Primăria Timișoara, în departamentul de Relații Internaționale.

Alexandru Vărzaru a fost invitat în acest an să vorbească la Școala de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, unde a mai descoperit ceva.

La Tusvanyos mi s-a întărit o credință pe care o am: e foarte important să discutăm față în față. E normal să avem păreri diferite, dar în momentul în care discutăm față în față, polarizarea extremă pe care o vedem în social media nu are cum să existe. Și, în general, am învățat de la maghiari puțin mai mult pragmatism. Ei sunt mult mai pragmatici. Națiunea maghiară are totuși 1000 de ani, asta te obligă în prezent să fii mai ambițios. Am simțit asta și la portughezi, o țară mică, care a fost imperiu cândva. Sunt lucruri pe care le putem învăța de la maghiari, cu siguranță”, a mai spus Vărzaru.

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara sunt una dintre activitățile pe care maghiarii le organizează, de nouă ani, și pentru ceilalți locuitori din oraș.

Proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – edițiile fără frontiere finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara

 

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (octombrie 1st, 2024 at 14:57 )

Din pacate Timisoara s-a umplut de negrotei si arabeti. Astia nu aduc nimic bun cu ei decat crime, violuri si atentate.

Vasile a spus: (octombrie 1st, 2024 at 20:21 )

Este o onoare să știu să vorbesc mai multe limbi, din zona în care trăiesc, în cazul meu, maghiară, sârbă, germană și ceva mai mult română. De aceea este frumos în Banat și respectiv în Timișoara.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Dominic Fritz: “Nu poți elimina o candidată pro-rusă din competiție cu instrumente putiniste”

Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, primar al Timişoarei, a reacţionat imedait după ce Curtea Constituţională a României şi-a demonstrat încă o dată slugărnicia faţă de PSD, invalidând candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. El afirmă că e indamisibil să elimini o candidată pro-rusă cu instrumente putiniste.  “Mă despart mii de lucruri de doamna Șoșoacă, mă dezic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: “Nu poți elimina o candidată pro-rusă din competiție cu instrumente putiniste”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Eșec dureros pe terenul Rapidului, la o singură posesie

Echilibru a fost cuvântul de ordine al partidei din etapa a III-a din sezonul regular al Campionatului Național de baschet masculin disputat între Rapid și SCM Timișoara. După un început mai bun al gazdelor, care au avut un prim sfert foarte bun, 22-10, alb-violeții au trecut în avantaj în minutul 32, au condus aproape întreg...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eșec dureros pe terenul Rapidului, la o singură posesie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Prostie dusă la extrem: beat și fără permis, l-a încurcat pomul de pe marginea drumului

La data de 5 octombrie, polițiștii Secției 11 Rurale Sânnicolau Mare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare au reținut un bărbat, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără permis de conducere. În fapt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prostie dusă la extrem: beat și fără permis, l-a încurcat pomul de pe marginea drumului
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș, în discuții cu Ambasada Canadei la București

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș dorește să colaboreze cu Canada. Președintele CCIAT, Florica Chiriță, a avut o întrevedere cu Gavin Robb Buchan, ambasador al Canadei în România. Discuțiile au avut loc la sediul Ambasadei din București. La întâlnire a participat și Heather Bystryck, Consilier Comercial. Vizita a constituit un bun prilej pentru abordarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș, în discuții cu Ambasada Canadei la București

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La data de 5 octombrie, polițiștii Secției 11 Rurale Sânnicolau Mare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare au reținut un bărbat, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără permis de conducere. În fapt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prostie dusă la extrem: beat și fără permis, l-a încurcat pomul de pe marginea drumului
„Arhiva de Sunet”, o inițiativă independentă care sondează relația dintre muzică și societate, vă invită să contribuiţi la un proiect special. Sunt căutate materiale (fotografii, înregistrări, obiecte) legate de scena de jazz timișoreană de dinainte de 1990. O parte dintre dintre material vor fi incluse într-o expoziție multimedia, intitulată Jazz x TM x Viață 60-70-80...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Jazz și viață socială în comunism”. Expoziție multimedia
Festivalul Vinului şi Papricaşului de la Buziaş, cea mai mare şi populară manifestare de gen din vestul ţării, va avea loc, în acest an, în zilele de 12 şi 13 octombrie. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale toamnei a ajuns la ediţia cu numă’rul XIV. Festivalul Papricaşului, Vinului şi Ţuicii de la Buziaş va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu va faceţi program weekend-ul următor! Se întoarce mult aşteptatul Festival al Papricaşului de la Buziaş
Etapa a VI-a din C9 a fost una a vizitatorilor. Oaspeții au câștigat patru din cele cinci partide având per-total și golaveraj superior, 9-3. CSC Peciu Nou continuă să fie surpriza frumoasă a campionatului și a câștigat pe terenul incomodei nou-promovate Viitorul Arad. A fost 3-1 pentru bănățeni, un succes conturat în repriza secundă, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Peciu bate la Arad și rămâne prima, victorii și pentru Poli și Ghiroda, eșec neașteptat pentru Șag
Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, primar al Timişoarei, a reacţionat imedait după ce Curtea Constituţională a României şi-a demonstrat încă o dată slugărnicia faţă de PSD, invalidând candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. El afirmă că e indamisibil să elimini o candidată pro-rusă cu instrumente putiniste.  “Mă despart mii de lucruri de doamna Șoșoacă, mă dezic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: “Nu poți elimina o candidată pro-rusă din competiție cu instrumente putiniste”
Teatrul Național din Timișoara invită publicul duminică, 6 octombrie 2024, de la ora 19, în Sala Mare, la prima premieră a stagiunii 2024 – 2025. Au mai rămas câteva zile până la întâlnirea publicului cu premiera absolută a spectacolului DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO de Michele Santeramo. DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO este o savuroasă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fantasmele lui Cyrano de Bergerac vin în premieră duminică la Teatrul Național
Mai multe rezultate pozitive afară decât acasă. CSC Dumbrăvița a încheiat la egalitate, 0-0, meciul disputat în această dimineață, în deplasare, cu Concordia Chiajna. Partida a contat pentru etapa a 9-a din Liga 2. Prima repriză s-a disputat sub semnul echilibrului, cu o primă ocazie de partea echipei bănățene venită în minutul 5, atunci când,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița își îndeplinește obiectivul la Chiajna și vine cu un punct acasă
Garda de Mediu Timiș a acordat, în primele nouă luni ale acestui an, amenzi de aproape jumătate de milion de lei. De asemenea, a suspendat activitatea firmelor verificate în zece cazuri. În perioada 01.01.2024-30.09.2024, Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Timiș a efectuat un număr de 734 de inspecţii planificate și neplanificate. Dintre acestea 112...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a dat 90 de amenzi în primele nouă luni ale anului
Top