Ilie Sîrbu: primarul Timișoarei pregătește un atentat asupra dreptului de proprietate privată

Asociaţia Culturală “Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” ia atitudine împotriva proiectului de HCL prin care Primăria Timișoara încearcă să îi forțeze pe antreprenorii privați să dezvolte proiecte imobiliare doar dacă contruiesc un edificiu de utilitate publică, din banii lor, pe care apoi să îl dea cu tot cu teren administrației municipale. Un abuz care atentează la proprietatea industrial privată, după cum s-au pronunțat deja mai mulți avocați și juriști.

Asociația a dat publicității un comunicat alarmant, pe această temă, joi, 31 octombrie 2024.

“La 35 de ani de la Revoluție, administrația useristă a Timișoarei, condusă de primarul Samuel Fritz, dorește cu orice preț să ne prezinte starea comunismului în România: ”comunismu’ n-a muritu’, numa’ câta s-o odihnitu’ ”.

Încet, încet, administrația useristă în frunte cu primarul Samuel Fritz își prezintă adevărata față prin elaborarea unui proiect de hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea PROCEDURII DE RESTRUCTURARE URBANĂ pentru terenuri ce necesită aplicarea prevederilor documentației Plan Urbanistic General al Municipiul Timișoara și a Regulamentului Local de Urbanism aferent, aprobate prin HCL nr. 457/17.10.2023 și a REGULAMENTULUI DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE a Comisiei de Negociere pentru Restructurare Urbană (C.N.R.U.) a Municipiului Timișoara.

Asociația “Salvați Patrimoniul Timișoarei” a solicitat o dezbatere publică în acest sens în baza Legii 52, pentru că am constatat că acest proiect este un atac direct împotriva proprietății private, ce este garantată de stat.

Parcurgând Regulamentul de organizare și funcționare al acestei comisii am observant asemănări între acesta și DECRETUL nr. 92 din 19 aprilie 1950.

Regulamentul de organizare și funcționare:

”Se instituie necesitatea aplicării unei proceduri de restructurare de către autoritatea publică, respectiv de către administrația locală a Municipiului Timișoara, în cazul schimbării destinației terenurilor unităților industriale care și-au încetat activitatea, sunt complet neutilizate sau și-au restrâns considerabil activitatea; astfel, regăsim R.L.U. în Partea I. Dispozitii Generale, A. Prevederi generale, Art. 2 Domeniu de aplicare, spct.(9) următoarele: „Pentru zonele de restructurare, delimitate ca atare în Planul Urbanistic General, pentru schimbarea destinației vor fi întocmite Planuri Urbanistice Zonale şi se vor aplica proceduri de restructurare, conform prezentului Regulament”.

DECRETUL nr. 92 din 19 aprilie 1950:

”Pentru întărirea şi dezvoltarea sectorului socialist în economia Republicii Populare România; Pentru asigurarea unei bune gospodăriri a fondului de locuinţe supuse degradării din cauza sabotajului marei burghezii şi a exploatatorilor care deţin un mare număr de imobile; Pentru a lua din mina exploatatorilor un important mijloc de exploatare; Se naţionalizează imobilele prevăzute în listele anexe, înregistrate la Cancelaria Consiliului de Miniştri sub Nr. 543 din 14 Aprilie 1950, care fac parte integrantă din prezentul decret şi la a căror alcătuire s-a ţinut seama de următoarele criterii:

1.Imobilele clădite care aparţin foştilor industriasi, foştilor moșieri, foştilor bancheri, foştilor mari comercianţi şi celorlalte elemente ale marei burghezii.

2.Imobilele clădite care sînt deţinute de exploatatorii de

locuinţe.

3.Hotelurile cu întreg inventarul lor.

4.Imobilele în construcţie, clădite în scop de exploatare, care au fost abandonate de proprietarii lor, precum şi materialele de construcţie aferente oriunde s-ar afla depozitate.

5.Imobilele avariate sau distruse de pe urma cutremurului sau a războiului, clădite în scop de exploatare şi ai căror proprietari nu s-au îngrijit de repararea sau reconstructia lor.”

Acest proiect de hotărâre este puternic inspirat din procedurile partidului comunist român din anii `50. În sfârșit, USR își arată cu adevărat fața. Este o formațiune politică de extremă stângă, care nu se rușinează să atace drepturile elementare ale timișorenilor garantate de Constituția României.

Dreptul de proprietate este rezultatul unei îndelungate evoluții umane, fiind privit chiar ca nucleul societății și existând încă din cele mai vechi timpuri. Caracterul istoric al dreptului de proprietate este incontestabil. Acest drept este inerent ființei umane și provine incontestabil din libertatea și dorința omului de a-și însuși bunuri proprii.

Pentru a pune capăt inițierii oricărui Regulament de acest tip, trebuie să se țină cont de Constituția României care la Articolul 44 stipulează: Dreptul de proprietate privată, alin (2) Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Aliniatul (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire. (4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenței sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.

Trebuie să se țină cont de Noul Cod Civil, care prin articolul 555 alin. (1), oferă o definiție clară, coerentă și completă a dreptului de proprietate: „proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, a folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu”.

Pentru orice alte oportunități, pe acestă cale, vă amintim că în legislația românească există termenul de expropriere. Legea 33/1994 și Legea 255/2010 au fost special gândite pentru astfel de situații. Nu este nevoie de o nouă comisie de negociere care să se suprapună cu cele deja existente. Vă rugăm, nu birocratizați în exces Primăria Municipiului Timișoara.

În acest mod, protestăm față de atacul userist asupra proprietății private de pe teritoriul Municipiului Timișoara, care încearcă să mascheze exproprieri mascate, ascunse în texte bine ticluite.

Sperăm ca timișorenii să conștientizeze că demersul userist este total anticonstituțional și un atentat asupra democrației din România”, se arată în comunicatul trimis de către Ilie Sîrbu, coordonator al Asociației Culturale “Salvați Patrimoniul Timișoarei”, joi, 31 octombrie 2024.

Ilie Sîrbu

Coordonator Proiecte

Asociația Culturală “Salvați Patrimoniul Timișoarei”

Tel 0722906236

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (octombrie 31st, 2024 at 18:31 )

Mă întreb unde au fost asemenea oameni pe timpul cînd a fost împărțit centrul orașului între anumite personaje pe care nu este necesar să-i numesc un obiect este fosta ortopedie și multe altele,oare ce a fost respectat în nici un caz legea.

Wanda89 a spus: (octombrie 31st, 2024 at 18:55 )

Și un apartament de bloc e proprietate privată. Cu toate acestea, proprietarul este obligat să asigure un confort comun. Nu poate tăia țevile de la încălzirea comună, chiar dacă are centrală de apartament. Este foarte bine că se reglementează situația terenurilor virane din Timișoara. Orașul nu mai poate accepta apariția unor buchete de blocuri înalte fără asigurarea că îngrămădirile respective nu vor bulversa, și mai mult, relativa liniște a cetățenilor preexistenți. În ultimii ani s-au tot construit cuiburi de viespi, în Timișoara și zona metropolitană, cel mai nou exemplu fiind al cătunului de boieri Urseni, care cer suprapasaj etc. Cică și Rudicica este supărată. Domnilor, eu nu vreau să ajungem ca Florești sau Chiajna, deși Ploșnița Nouă este pe aproape, să nu povestim de Dumbrăvița, Giroc, Șag, Giarmata Vii… Avem nevoie și de școli și de căi de acces și de cât mai mulți furnizori de servicii, în proximitate. Nu doresc un oraș sugrumat și mai mult, pe ideea tâmpită că proprietatea privată este sfântă.

Dorina a spus: (octombrie 31st, 2024 at 19:08 )

Sunt foarte multe cazuri în care dreptul de proprietate („însușirea unor bunuri proprii”) n-a evoluat îndelungat, ci din două-trei semnături ori după deportarea unora care credeau că dreptul lor de proprietate este inalienabil pentru că provenit printr-o „îndelungată evoluție”. Spre exemplu, proprietatea asupra unor clădiri de patrimoniu, ori a unor case istorice ale căror proprietari sunt acum odraslele țăranilor din fundul Olteniei ori din „ghealurile” Bihorului ori ale Moldovei, pe care partidul comunist i-a încălțat cu ghete și i-a plătit să le care pumni în gură unora care credeau că proprietatea e sfântă, dar au sfârșit la Canal sau Sighet.
Așa că: comunistu n’a muritu’, numa’ ce s-a odihnitu’ și pe voi v-a zămislitu’, capitaliștilor! Când bulibașele și alți deștepți și-au tăiat hălci din (sfânta) proprietate publică, care chiar are o îndelungată istorie, ați tăcut mâlc, deși era tot PROPRIETATE! Când toți mai mulți (economiști!) scriu despre commons și common goods, voi vă uitați spre secolul XIX.
Mergeți și discutați cu Primăria (care nu-i numai Samuel Fritz) și nu mai scormoniți prin hârtiile partidului comunist, unele semnate de rudele voastre. Și nu vă mai plângeți că v-a adus Fritz comunismul – îl aveați în sânge, în forma național-stalinismului ceaușist.

Dar CUM au ajuns ei proprietarii acestor terenuri a spus: (octombrie 31st, 2024 at 19:50 )

Prin PRIVATIZĂRI FRAUDULOASE, luate pe nimic, lasind pe drumuri zeci de mii de angajați, deși în contractul semnat cu Statul se angajau sa PASTREZE ACTIVITATEA FABRICILOR. Ei insa le-au băgat rapid în faliment ptr SPECULA IMOBILIARA.
Cu toții niște beizadele de FOSTI COMUNISTI ori SECURIȘTI, taman cei care au ținut regimul Ceaușescu în viață, că apoi sa profite MAXIM de debarcarea sa

Reos a spus: (octombrie 31st, 2024 at 20:32 )

Bravo oameni buni mă bucur că mai sunt și cei care gîndesc înțelegînd despre ce este vorba deci mai există speranță.

Donimik a spus: (octombrie 31st, 2024 at 20:41 )

Citesc si plang.Parafrazand un stih celebru.
Acest domn,care scrie cu mai multe pseudonime,,Dorina,, ,,Wanda,, etc,un userist din gramada de zdrente agatate de Frtz,manipuleaza cu nerusinare.
CE vrea sa faca donimikul este ca sa forteze proprietarii (legali) ai terenurilor,sa constuiasca utilitati PUBLICE. Adica,ceva ce Primaria trebuia sa faca.Utilitati publice.SI aici nu vorbim de drumuri,sau utilitati.Ci cladiri cu destinatie PUBLICA. Gen Scoala PUBLICA. Adica cum tovarasi?
Reincepem nationalizarea proprietatilor ,chiaburilor,,?
Ia zi domnule ,,Wanda99,, ca sa nu iti zic pe numele tau adevarat.CUm te gandesti tu?Tu care ai tata fost ofiter de securitate.
SPune-ne ce te-a invatat tactu sa faci cu ,,chiaburii,,?Ce a facut el?

Mihai a spus: (octombrie 31st, 2024 at 21:03 )

A învățat Fritz de la firmele care extind rețele de utilități unde la fel acestea se realizau pe banii doritorilor după care erau donate. În mod normal nu ar trebui eliberate acte pentru locuite fără astfel de utilități în proximitate și atunci antreprenorul ar trebui să aștepte să se construiască de către primărie utilitățile necesare. Poate le convine așa mai mult. Oricum nici ce vor antreprenori, nici ce vrea Fritz nu este în regulă.

dd a spus: (octombrie 31st, 2024 at 23:01 )

ma gandesc ca proprietarii(dezvoltatorii) cedeaza drumurile(proprietate privata) catre primarii?vaiii ce abuz:)))
in loc sa le intretina ei…

Olivu a spus: (noiembrie 1st, 2024 at 06:38 )

S-a trezit salvatorul patrimoniului să salveze ruinele ajunse pe mâna cristestulor. Halal.

ion a spus: (noiembrie 1st, 2024 at 07:20 )

Pare mai degrabă campanie electorală. Fiindcă în rest există suficiente pârghii pentru a opri un abuz din partea primarului. În primul rând prefectul. Care nu e USR. Apoi justiția. Care în mod cert nu e infiltrată de către USR. Deci de ce vorbim aici?

Un USR-ist a spus: (noiembrie 1st, 2024 at 08:38 )

Amu `, problema e clară. Plâng că nu mai fac cașcaval cât vor. Pe de o prate,după ce termină cvartalul, își dau seama că nu au drumuri de acces, sau nu sunt destul de largi să treacă 2 ( doi ) bicicliști unul pe lângă altul, și fuga la Primărie, că ăștia au obligația de a drege și a face ( a se citi îndreptarea lucrurilor )…..
Pe de altă parte, trebuie studiată, la urma urmei și legalitatea demersurilor. Dar nu cred că a zis nimeni că totul este deja bătut în cuie……

NEW a spus: (noiembrie 1st, 2024 at 08:53 )

O intrebare am pentru aparatorii fanatici ai sfintei proprietati private, daca „mobelaru” cum isi spunea Momita Borna, face pe teren numai blocuri inalte cu drumuri inguste intre ele, tot primarul va fi de vina ca nu va face drumuri cu 5 benzi inspre scolile cele mai de fite, si parcari suspendate gratuite? Ca doar „mobelaru” face ce vrea muschii lui, iar trollul politic ataca ce-i cere conducerea filialei.
Unde era asociatia asta vocala cand se trecea patrimoniul la speculatori si clanuri? Pai, judecand dupa „silenzio stampa” de pana acum, oriunde ar fi fost, era… unsa bine.

Kata a spus: (noiembrie 1st, 2024 at 09:54 )

Fara a lua in discutie cum au ajuns proprietari niste “oameni de afaceri” pe terenuri care a au apartinut unor unitati militare si/sau ale unor fabrici comuniste, acei proprietari, prin schimbarea destinatiei vor avea enorm de mult de castigat. Fara schimbarea destinatiei terenul este unul industrial, iar prin schimbarea ei, devine un teren pe care se pot construi zgarienori. Ce incearca acum primaria, si se face asta peste tot in lumea democrata (nu seamana deloc, decat in mintea unor rau intentionati), se numeste urbanism, iar asta inseamna ca primaria nu vrea sa ne trezim ca avem zgarienori fara parcuri, scoli, gradinite si supermarket-uri. Ceea ce ar duce, nu doar la aglomerarea orasului (ca locuitorii vor fi nevoiti sa circule cu masina pentru necesitatiile zilnice), ci vor bloca, cel putin zona, daca nu orasul.

Ps. Acuzatia asta vine de la un reprezentant aBur, partidul care vrea sa nationalizeze fabrici…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup de la Monaco”. O investigație recentă arată cum Grindeanu și Simonis au beneficiat de zboruri private de lux, în valoare de zeci de mii de euro, finanțate de românii țepuiți de schema Nordis. Deși, în fața întrebărilor presei, ambii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Top