O nouă dezbatere publică propusă de Primăria Timișoara stârnește controverse. Cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei susțin că terenul respectiv, care ar fi aparținut unui fost angajat al PMT, are interdicție definitivă de construire. Proiectul are însă toate avizele.
Primăria Timişoara organizează joi, 19 iulie, de la ora 14, o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective”, de pe str. Dumitru Kiriac nr.17A. Beneficiarul acestuia este SC Sedako Group SRL, proiectant fiind SC RD SIGN SRL. Cei interesaţi se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, până la data de 19 iulie, ora 12. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 5 minute pentru fiecare participant.
Dezbaterea publică în acest caz pare o formalitate, însă Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei susține că lucrurile sunt extrem de complicate. „Conform Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Timișoara și planșelor aferente de pe site-ul primariei, terenul care este supus dezbaterii publice are interdicție definitivă de construire. Conform RLU, reguli cu privire la forma şi dimensiunile terenurilor pentru construcții, aliniatul 9.10 spune că «suprafețele neconstruibile dintr-un teren sunt cele destinate pentru scopul de utilitate publică». Deși cei care au întocmit PUZ-ul fac referire la PLU, ei nu iau în considerare culoarea albă conform Legendei Planșei PUG-ului. Cvartalul menționat de pe strada Dumitru Kiriac nr. 17A are interdicție definitivă de construire, fapt știut și de cei de la Direcția de Urbanism. Solicităm clarificări”, spune Ilie Sîrbu, reprezentantul asociației.
Conform aceleiași surse, povestea parcelei pe care se intenționează construirea unui bloc este foarte încâlcită. „Din această parcelă retrocedată unei familii face parte și o bucată din strada Kiriac. Imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public. În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar”, susține Sîrbu. Neoficial, funcționarul public la care se face referire ar fi fost un fost șef al Băncii de Date Urbane din PMT. „Lucrurile enunțate de noi ar trebui verificate în amănunt, pentru a nu se încălca Regulamentul Local de Urbanism și nici legile. Noi avem suspiciunea că s-au produs fapte ilegale. Solicităm ca acest proiect de hotărâre să fie retras până se vor clarifica cele solicitate de noi”, mai spune reprezentantul Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei.
Proiectul, care propune ridicarea unui bloc pe un teren pe care, în prezent, se află un loc de joacă și niște garaje, este publicat de aproximativ două săptămâni pe site-ul PMT și are aviz de la Serviciul Juridic. În documentația atașată se regăsește și un răspuns al proiectantului la cele 12 sesizări depuse de asociațiile de proprietari Șagului 3, Șagului 5, Kiriac 14, Kiriac 12, Kiriac 7, Kiriac 3, scara B, C și D, Kiriac 5, Kiriac 15, bl. A8, Kiriac 13, Kiriac 16, Kiriac 20, bl. A28, și Kiriac 19. „Instituirea unilaterală de către o autoritate publică a funcțiuni de spațiu verde sau a altor funcțiun similar de interes public pe un teren proprietatea privată încalcă dreptul de proprietate privată (…) Insinuările tendențioase referitoare la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului în cauză fac apel la o analiză juridică, care excede competențele noastre profesionale. Din datele de care dispunem în prezent, regimul juridic asupra terenului este unul legitim și de necontestat (…) problemele care țin de gestionarea traficului auto și parcaje sunt chestiuni care exced PUZ în cauză. Acestea pot fi rezolvate printr-un studiu de trafic, întocmit la comanda și prin grija autorităților locale”, precizează reprezentanții proiectantului.
Comentarii prin facebook