Cultura niponă, foarte apreciată la UPT! Final de an festiv la Centrul Jutsu

O nouă serie de participanți încheie, în această săptămână, cursurile de limba japoneză organizate de Centrul Jutsu de la Universitatea Politehnica Timișoara, care a reușit să coaguleze deja o adevărată comunitate interesată de cultura japoneză.

O perioadă foarte potrivită pentru un bilanț al activităților, mai ales că tot acum s-a încheiat și UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi, un festival cu program bogat, apreciat atât de participanți, cât și de Ambasada Japoniei care, de altfel, are și o pagină dedicată acestuia pe site-ul său.

Kakehashi înseamnă „punte de legătură” în limba japoneză și acesta este și conceptul sub semnul căruia Centrul Jutsu a programat o săptămâna densă de activități educaționale, artistice și academice de o mare diversitate, menite să faciliteze atât dialogul intercultural, cât și schimbul atât de necesar de experiență tehnică și științifică.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a salutat participanții, subliniind interesul enorm de care s-au bucurat atât cursurile de limba japoneză organizate la UPT, cât și evenimentele culturale organizate de Centrul Jutsu.

Pe parcursul unei săptămâni întregi, Centrul Jutsu, condus de prof.dr. Camelia Nakagawara a organizat și desfășurat o serie de activități pentru publicul larg timișorean: recital de pian cu piese japoneze, expoziția de ikebana și kimonouri Kakehashi – Connecting Bridges, prezentarea „Japonia, locuri și peisaje și reprezentarea lor în artă: poduri faimoase”, filmul artistic – The Lines That Define Me (Liniile care mă definesc) – povestea unei transformări personale prin caligrafia cu pensula, o demonstrație și un atelier pentru public cu artista ikebana Monica Veress, seara jocului Uta-garuta, cu o demonstrație realizată de clubul de karuta afiliat Centrului Jutsu UPT, filmul anime „Suzume”, prezentat de Anime Culture Club din Cluj și altele.

Festivalul a fost onorat cu prezența chiar de ambasadorul Japoniei în România, Excelența Sa dl. Takashi Katae, care a susținut, în Sala Senatului UPT, o prelegere cu tema „Overview of Japan’s foreign policy and Japan-Romania strategic partnership”. În cadrul prezentării sale, distinsul oaspete a realizat o trecere în revistă a situației geopolitice mondiale actuale, subliniind faptul că țara sa este mai apropiată de valorile euro-atlantice, iar în acest sens a fost semnat, anul trecut, parteneriatul strategic între Japonia și România.

De asemenea, ambasadorul Japoniei în România a menționat companiile japoneze prezente în România, orașele înfrățite din cele două țări, legăturile culturale stabilite, arătând că prezența Centrului Jutsu la Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă o oportunitate pentru creșterea în continuare a relațiilor de colaborare pe linie de educație, cercetare, cultură și investiții economice. De asemenea, a avut loc un dialog cald al ambasadorului Japoniei cu cursanții din programul de limbă și cultură japoneză al Centrului Jutsu, pe care i-a încurajat să continue.

Punți de legătură au fost stabilite și prin conectarea online cu una dintre instituțiile nipone de învățământ superior de top, Universitatea Tohoku din Japonia, Institutul Internațional de cercetare IRIDeS, un institut specializat în prevenirea dezastrelor și înlăturarea efectelor acestora. Profesori și cercetători ai acesteia – Fumihiko Imamura, Miwako Kitamura, Orika Komatsubara – au prezentat o serie de fime documentare realizate de jurnalistul Michihiro Chikata, invitat special al festivalului, despre dezastrele petrecute în Japonia (cutremure, inundații, tsunami, accident nuclear), subliniind eforturile depuse pentru limitarea efectelor acestora.

De asemenea, au fost evidențiate lecțiile învățate în special după cutremurul și tsunami-ul din 2011, studiile apărute în domeniul managementului dezastrelor, studierea fenomenelor, reconstrucția fizică după dezastre, dar și necesitatea vindecării traumelor provocate de dezastre, inclusiv prin intermediul artei. Prezentările au fost urmate de o serie de întrebări adresate online de cadre didactice și studenți din Universitatea Politehnica Timișoara, prezenți la eveniment.

În încheierea UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi, după o săptămână densă, plină de evenimente care subliniază punțile de legătură dintre România și Japonia, Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit difuzarea, în premieră în România, a documentarului „Căderea regimului Ceaușescu”, prezentat chiar de realizatorul acestuia, jurnalistul și corespondentul special NHK (postul național de televiziune al Japoniei), Michihiro Chikata, care a vorbit despre experiența sa în 1989, când a venit în România în toiul Revoluției.

În pragul zilei naționale a României și a celebrării a 35 de ani de la Revoluție, evenimentul s-a dorit a fi o punte de legătură prețioasă între România și Japonia, oferind perspectiva japonezilor despre țara noastră și istoria ei tumultuoasă. În prezentarea documentarului, Michihiro Chikata a rememorat detalii despre cum a fost acesta realizat și a prezentat fotografii inedite care imortalizează evenimentele din 1989, primite de la numeroși români anonimi în acele zile. Un set de 160 de fotografii și cartea lui Michihiro Chikata despre evenimentele din decembrie 1989 au fost donate Universității Politehnica Timișoara.
Kakehashi – UPT Nippon Autumn Fest” a fost un eveniment finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Centru Jutsu de la Universitatea Politehnica Timișoara va organiza, și în 2025, atât cursurile de limba japoneză, cât și evenimente care să aducă mai aproape de timișoreni elemente ale culturii japoneze.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se lucrează la clădirile noului campus Lenau

Constructorul care se ocupă de noul campus școlar Lenau a început montarea sistemul termoizolant. În paralel, au loc lucrări de montare a tâmplăriei, precum și la suprafața acoperișului, unde vor fi amplasate panouri fotovoltaice și panouri solare pentru încălzirea apei. Totodată, în interior sunt executate finisaje. „Elevii, profesorii și părinții așteaptă mutarea în școală nouă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la clădirile noului campus Lenau
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

PNL cere variante soft pentru majorările de taxe și impozite

Așteptatul vot pentru votarea nivelului taxelor și impozitelor a intrat și în atenția Partidului Național Liberal. Grupul consilierilor locali PNL din CL Timișoara va depune două amendamente la proiectul de hotărâre privind modificarea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2025. Solicitările nu se referă la eliminarea plusului supus la vot, ci la impunerea unei variante…...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL cere variante soft pentru majorările de taxe și impozite
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Misiuni foarte grele pentru handbaliști, care au ajuns pe locul zece

Handbaliștii alb-violeți încheie anul 2024 cu primele două etape din returul Ligii Naționale. Poli SCM Timișoara vor juca joi și sâmbătă. Elevii lui Pero Milosevic au înregistrat trei înfrângeri și o remiză în ultimele patru partide. În prima rundă din partea a doua a campionatului, SCM Poli evoluează pe terenul formației CSM Focșani. Jocul este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Misiuni foarte grele pentru handbaliști, care au ajuns pe locul zece
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Marile orașe din Regiunea Vest pot accesa 45 de milioane de euro pentru proiecte de decongestionare a traficului rutier

Suma de aproape 44 de milioane de euro este disponibilă pentru primăriile marilor orașe din Regiunea Vest pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului. Acestea au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, Agenția pentru Dezvoltare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marile orașe din Regiunea Vest pot accesa 45 de milioane de euro pentru proiecte de decongestionare a traficului rutier

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Așteptatul vot pentru votarea nivelului taxelor și impozitelor a intrat și în atenția Partidului Național Liberal. Grupul consilierilor locali PNL din CL Timișoara va depune două amendamente la proiectul de hotărâre privind modificarea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2025. Solicitările nu se referă la eliminarea plusului supus la vot, ci la impunerea unei variante…...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL cere variante soft pentru majorările de taxe și impozite
Constructorul care se ocupă de noul campus școlar Lenau a început montarea sistemul termoizolant. În paralel, au loc lucrări de montare a tâmplăriei, precum și la suprafața acoperișului, unde vor fi amplasate panouri fotovoltaice și panouri solare pentru încălzirea apei. Totodată, în interior sunt executate finisaje. „Elevii, profesorii și părinții așteaptă mutarea în școală nouă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la clădirile noului campus Lenau
Echipa studioului britanic Lucid Creates a demarat montarea Portalului Libertății. La inițiativa Primăriei Timișoara, instalația luminoasă de mari dimensiuni este amplasată pe malul Begăi, în zona verde nou creată anul acesta, și va fi accesibilă publicului între 16 decembrie 2024 și 2 ianuarie 2025. Timișorenii sunt invitați să participe la inaugurarea instalației pe 16 decembrie,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe malul Begăi a început montarea Portalului Libertății
În luna decembrie, una dintre cele mai importante companii din România, cu activitate în dmeniul energiei continuă tradiția campaniei „Dăruiește Lumină”, oferind 1.000.000 kWh (electricitate și gaze naturale) către patru instituții sociale care îngrijesc vârstnici și copii. Una dintre acestea este Centrul Cristian Șerban din Buziaș. Ca și în anii trecuți, implicarea comunității este cheia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul Medical Cristian Șerban ”luptă” pentru un milion de kWh de energie. Vedeți cum puteți ajuta
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a semnat cu o societate de specialitate din Cluj contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar pentru construirea unui pasaj la intersecția dintre Calea Urseni, la intersecția cu Centura Sud.  Problema accesului dinspre Urseni spre Timișoara este mai aproape de a fi rezolvată. DRDP Timișoara a anunțat că a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a semnat contractul pentru proiectarea viitorului pasaj de la intersecția dintre Calea Urseni și Centura Sud
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, prim-vicepreşedinte USR, a declarat, miercuri, că USR va face parte din viitoarea guvernare, doar dacă aceasta este dispusă să îşi asume reforme. Printre instituţiile care trebuie reformate se numără şi serviciile secrete, a spus Fritz Dominic Fritz a afirmat că USR merge la negocierile privind formarea unui nou guvern “cu inimă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: USR intră doar într-un guvern dispus să facă reforme. Restructurarea serviciilor secrete
Consilierii locali ai PSD au pregătit o serie de amendamente pentru proiectul de taxe și impozite locale pentru anul 2025, de la Timișoara. Acesta a trecut fără a fi afectat prin dezbaterea publică de marți, iar joi intră la vot în CLT. Timișorenii plătesc cele mai mari taxe și impozite din România, iar acest lucru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aleșii locali ai PSD vor aplicarea unor amendamente la proiectul taxelor și impozitelor ale Timișoarei: ”Primăria Timișoara nu vine deloc în sprijinul oamenilor”
Miercuri, în jurul orei 12:45, polițiștii rutieri au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că pe Calea Lugojului din Timișoara a avut loc un accident rutier. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, un autocar cu pasageri fiind ieșit în afara părții carosabile. Din primele informații, conducătorului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident grav în Ghiroda. Mai mulţi răniţi, iar şoferului i se aplică manevre de resuscitare
La următoarea ședință de plen a Consiliului Județean Timiș va fi prezentată încetarea de drept a mandatului de consilier județean pentru Calescu Mihaela-Maria, reprezentanta Partidului Național Liberal. Aceasta și-a depus demisia din funcție, dar decizia vine în urma adoptării unei Hotărâri de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. Pe 16 decembrie, aleșii județeni vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un consilier județean liberal renunță de bunăvoie la postul câștigat la ultimele alegeri. În noiembrie primise un raport de incompatibilitate
Suma de aproape 44 de milioane de euro este disponibilă pentru primăriile marilor orașe din Regiunea Vest pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului. Acestea au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, Agenția pentru Dezvoltare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marile orașe din Regiunea Vest pot accesa 45 de milioane de euro pentru proiecte de decongestionare a traficului rutier
Top