Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe taxarea clădirilor nerezidențiale. La Timișoara s-a ajuns, până la urmă, la un acord politic în urma căruia taxarea aplicată a fost puțin mai mică, iar în următorii ani procentul va continua să scadă. Alte primării din țară au decis să scadă semnificativ impozitarea la acest capitol, dar și la alte taxe și impozite.
La clădiri nerezidențiale, Alba Iulia a aplicat o cotă de 1,22% la nerezidențiale, față de 1,3 cât putea fi pus în mod normal. De asemenea, a fost eliminată o taxă turistică de cinci lei, despre care s-a decis că nu are niciun efect pozitiv.
O scădere semnificativă a fost aprobată la Pecica, în Arad, dar la taxarea proprietăților persoanelor fizice. Impozitul pe clădiri a fost redus cu 49%, iar cel pe terenurile intravilane, cu 37%.
Timișoara este în dezvoltare, iar aceasta necesită bani. Se realizează de ani buni investiții importante, au spus reprezentanții primăriei, sunt proiecte europene cu cofinanțări, iar aceasta necesită sume de la bugetul local, au motivat aceștia cererea de impozite mari.
Comentarii prin facebook