Timișoara va lua un al doilea credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, de această dată în valoare de 30 de milioane de euro. Banii, acordați pe 15 ani, vor fi folosiți pentru a acoperi partea de cofinanțare pentru două proiecte extrem de importante pentru oraș, reabilitarea integrală a zonei Piața Traian, respectiv pentru reabilitarea sistemului de termoficare al orașului.
Viceprimarul Ruben Lațcău, ”soldatul” trimis să lupte pentru susținerea unui proiect de hotărâre care se părea că va fi unul dificil de trecut, cel al aprobării contractării unui credit de la BERD, a fost extrem de convingător, ca dovadă proiectul a trecut cu vot pro în bloc. Spunem doar părea, pentru că opoziția totală al liberalilor manifestată public cu doar o zi înainte s-a dovedit a fi doar un foc de paie, până la urmă consilierii locali PNL au votat pentru susținerea semnării contractului de creditare. Spre deosebire de aceștia, voturile USR au fost susținute fără nici o ”ascundere” de către aleșii PSD.
”Laudatio”-ul proiectului a aparținut viceprimarului Lațcău, am aflat că banii contractați vor fi folosiți o parte, destul de mare, pentru zona Traian, iar altă parte pentru proiectul de termoficare. În ceea ce privește primul proiect, cel al regenerării urbane pentru zona Traian, acesta este estimat la 30 de milioane de euro, dar, jumătate din bani sunt cofinanțarea primăriei. Este vorba despre costuri neeligibile, municipalitatea dorește să schimbe și partea de sub trotuar, apă, canal, termoficare, cabluri electrice și de telecomunicații, iar unul dintre … vinovați, ar fi ADR Vest pentru că așa ar fi stabilit detaliile finanțării, ca acele cheltuieli subterane să nu fie fie acoperite de finanțarea nerambursabilă, mai spune Lațcău. În ceea ce privește reabilitarea sistemului de termoficare, aici contribuția de la guvern este de 50 de milioane de euro, iar cea a orașului, undeva la 15 – 16%.
Dezbaterea acestui proiect de hotărâre a fost extrem de liniștită, singurul consilier local care a discutat pe temă a fost fostul viceprimar liberal, Dan Diaconu, plus câteva sublinieri de la alt liberal, Simion Moșiu. Îngrijorările manifestate au fost legate mai puțin de costul finanțării, unul favorabil, la o dobândă bună, mai mult de gradul de îndatorare al orașului, și de durata creditării, una de 15 anii, care se adaugă la cea a creditului deja contractat din aceeași sursă, pentru finanțarea flotei de tramvaie noi.
Până la urmă proiectul a trecut absolut lejer, cu un număr maxim, de 24 de voturi pro, iar orașul va putea să ia un nou credit de la BERD.
”Ne bucurăm foarte mult că astăzi, în plenul de Consiliu Local a fost aprobat un proiect care ne va permite să ne mișcăm mult mai repede, atât cu investiția de peste 50 de milioane de euro pe care o facem din fonduri nerambursabile pentru a îmbunătăți rețeaua de termoficare a orașului, cât și pentru investiția de regenerare din cartierul Traian, cartierul Fabric, unde printr-un proiect de 150 de milioane de euro vom schimba peste 55.000 metri pătrați de spațiu public. Și aici vorbim nu doar de investiții de suprafață, nu doar schimbăm corpuri de iluminat sau suprafața de călcare, înlocuim asfaltul cu unul mai de calitate, dar înlocuim în întregime și întreaga gospodărie subterană din cartier. Și aceasta este și partea cea mai mare din suma care nu este eligibilă și care trebuie să fie suportată ca cofinanțare de bugetul local. Noi am aprobat astăzi acest credit de 30 de milioane de euro, care vine cu o dobândă extrem de avantajoasă pentru municipiu. Vorbim de o dobândă de 1 – 2% plus EURIBOR, deci o dobândă combinată de 3,6 – 3,7 la sută, o dobândă sub rata inflației din România, o dobândă apropiată de rata inflație din spațiul european. Rațiunea a a învins și am avut un a limitat în Consiliul Local 24 de voturi. Nu a fost niciun vot împotrivă, iar acest lucru este un semn bun, pentru că înseamnă că ne vom putea începe în acest an de lucrări din Piața Traian. ”, a spus Lațcău la finalul ședinței.
Comentarii prin facebook