Iubitorii de film din Timişoara sunt aşteptați să descopere, între 21 şi 23 februarie, o retrospectivă de şase filme clasice de la Il Cinema Ritrovato din Bologna, cel mai important festival de cinema de patrimoniu din lume, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat de Ceau, Cinema! şi Institutul Italian de Cultură. Filmele, realizate de mari cineaşti precum italienii Vittorio de Sica, Ermanno Olmi şi Lina Wertmüller, armeanul Serghei Paradjanov şi portughezul Manoel de Oliveira, vor fi proiectate în versiuni restaurate, iar proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio.
Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul cinema studio tm.ro.
Prin retrospectiva Il Cinema Ritrovato on Tour la Timişoara, susţinută de Institutul Italian de Cultură, Ceau, Cinema! inaugurează un cineclub regulat, care va propune retrospective lunare în perioada de dinaintea celei de-a 12-a ediţii a festivalului, ce se va desfăşura între 16 şi 20 iulie.
“Suntem bucuroşi că putem aduce în premieră şi la Timişoara prestigiosul program Il Cinema Ritrovato on Tour. Este o onoare să putem da startul noului proiect Ceau, Cineclub! cu o selecţie captivantă de filme de la cel mai mare festival din lume dedicat cinematografiei de patrimoniu. Mulţumim Institutului Italian de Cultură şi directoarei Laura Napolitano pentru sprijin şi parteneriat”, spune echipa Ceau, Cinema!
Filmele vor fi introduse de curatorul programului, criticul de film Călin Boto, alături de directorul artistic al Ceau, Cinema!, Ionuţ Mareş. Publicul este invitat să participe la dezbateri la finalul proiecţiilor.
“În fiecare vară, de 38 de ani, cinefilii din toată lumea își dau întâlnire la Bologna pentru a sărbători experiența unică a vizionării colective a unor filme clasice. Il Cinema Ritrovato este o bijuterie a producției culturale italiene, un festival care propune restaurări și redescoperiri surprinzătoare ale unor filme, amintindu-ne de valoarea patrimoniului nostru cinematografic și de importanța restaurării și conservării acestuia. Institutul Italian de Cultură din București este încântat să colaboreze încă o dată cu Cineteca din Bologna pentru a aduce o versiune itinerantă a acestui festival și în România, la București și, de anul acesta, și la Timișoara, cu o selecție eclectică de filme, care se vrea și un omagiu adus personalității lui Marcello Mastroianni, la 100 de ani de la nașterea acestuia”, afirmă Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București.
Selecția de filme e pentru toate gusturile.
“Ieri, azi, mâine” (1963), o comedie populară a cuplului actoricesc Marcello Mastroianni – Sophia Loren, va deschide retrospectiva vineri, 21 februarie, de la ora 19:00. “Este un triptic de scurtmetraje regizate de marele cineast Vittorio de Sica, trei roluri ale lui Mastroianni care surprind în detaliu acea sensibilitate actoricească elegantă, macho și, totodată, băiețesc-fâstâcită care a făcut epocă în cinemaul de pretutindeni”, îl descrie curatorul Călin Boto.
“Călătorie spre începuturile lumii” (1997) al legendarului cineast portughez Manoel de Oliveira este ultima apariție pe ecran a lui Marcello Mastroianni, în rolul unui regizor care poartă amintirea unui secol de viață, istorie și cinema. Filmul, câştigător al premiului FIPRESCI la Cannes, va închide retrospectiva, duminică, 23 februarie, de la ora 20.00.
Publicul timişorean e invitat, de asemenea, să (re)descopere alți doi importanți cineaşti italieni, prin două filme emblematice. “Il posto” (1961), tandrul coming-of-age al unui tânăr proaspăt angajat care se împiedică pe drumul către maturitate, este considerat capodopera lui Ermanno Olmi. “Duși de val” (1974), realizat de Lina Wertmüller, prima cineastă nominalizată la un Oscar pentru regie, este o romanță improbabilă cu conștiință de clasă.
Ultimele pelicule care completează programul retrospectivei sunt două filme mai puţin cunoscute ale marelui cineast armean (născut în Georgia) Serghei Paradjanov, al cărui centenar a fost celebrat de asemenea în 2024. “Andrieș” (1954) este un film pentru copii făcut de Serghei Paradjanov (împreună cu Yakiv Bazeljan) în Ucraina și Moldova sovietice la începutul carierei, în timp ce scurtmetrajul “Frescele Kievului” (1966) este compus din hipnoticele teste de cameră ale unui proiect neterminat al regizorului.
Retrospectiva Il Cinema Ritrovato on Tour la Timişoara este organizată de Ceau, Cinema! şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti. Parteneri ai evenimentului sunt Cineteca di Bologna, Cinema Studio.
Comentarii prin facebook