Despre japonezi ce poți să spui? Că sunt un popor de pescari când nu sunt războinici, că sunt fanatici ai muncii ca Nicolae Robu, istoria îi prinde în mare vrajbă cu chinezii, care la rândul lor sunt guralivi și râgâie după mese. Rușii sunt bețivi, fură ceasuri și violează tot pe unde-i prinde războiul. Când nu se aruncă în aer, arabii sunt meșteșugari, ca multe alte popoare din orient. Grecii pe vremuri erau înțelepți, acum nu prea. Romanii erau și educați, și războinici, ceea ce nu putem spune despre italienii că ar excela azi. Despre spanioli, englezi și portughezi vorbești ca despre niște cuceritori, iar despre nemți că sunt ca stânca în disciplina lor, că știu cu șurubul și cu tehnica în general. Ungurii? Gătesc bine. Despre români ce să spui? Că sunt descurcăreți, supraviețuitori, ca șnaiderul de bucătărie. Nu sunt nici prea harnici, nici prea leneși. Nu le place să respecte regulile la ei acasă. Când pleacă, mai de rușine, mai de nevoie, o fac, dar acasă legile le sunt făcute pentru a fi încălcate. N-ai fi zis că sunt infractori funciarmente, cum spune ministrul Sănătății, dar după ce vezi cine îi conduce o mai poți contrazice pe doamna?
Poporul care a dat votul majoritar unui partid care n-are altă preocupare decât să creeze confort infractorilor cum poți să-l povestești în lume? Că e prost? Nu, nu e prost. E needucat fiind victimă unor orânduiri mai vechi sau mai moderne care nu-i putea oferi altceva mai bun, dar nu e prost în sensul unuia pe care nu-l duce capul cronic. Dar ce poți spune despre poporul care se pregătește să dea iarăși cel mai mare procent în alegerile viitoare aceluiași partid (cel mai probabil, în ciuda prezicerilor din sondaje) care s-a ocupat de infractori ca fiind principalul său bazin electoral? Întrebați un alegător PSD dacă e deranjat că partidul preferat apără corupții? Nu-l deranjează și asta se va vedea în neparticiparea la referendumul împotriva penalilor. Chiar așa, cum vorbești despre un popor care trebuie întrebat oficial, printr-un buletin de vot, dacă vrea sau nu să fie condus de infractori? Un olandez a fost întrebat așa ceva vreodată?
Firește că nu toți românii sunt infractori. Când generalizezi faci cu siguranță o greșeală, dar cu toții știm ce a vrut să zică doamna ministrul Sănătății Sorina Pintea. Nici evreii nu toți sunt buni târgoveți și buni afaceriști. Poate că găsești unul îngrămădit și habarnist la de-astea, însă nu greșești să spui generic că evreul e bun la negoț. Așa și românul. Nu toți suntem infractori, ba chiar foarte mulți, cei mai mulți, nu suntem. Dar nici nu prea murim de nerăbdare să ne facem ordine în relația noastră ca popor cu patima furtișagului, cu beneficiul vicleniei. O lăsăm așa și nu ne deranjează.
Dacă un lider al opoziției zicea că suntem conduși de infractori, iar un filosof ți-o spunea că oglinda noastră ca popor e clasa politică ce-o avem, nu era același lucru cu ce-a remarcat Sorina Pintea? Ba da, dar nu se inflama lumea atâta. Nu e corect să îi faci pe români infractori din punct de vedere statistic, nu e corect politic să abordezi acest subiect în campania electorală, dar nu e nici tare greșit când cineva pune în felul ăsta degetul pe rană. Dacă spunea Sorina Pintea că „n-am întâlnit om care să aibă o mai slabă aderență la valori ca românul” era mai elegant, dar tot acolo bătea. Căci cochetăm cu infracțiunea când nu iubim regulile, nu ne plac legile, ne supărăm când cresc amenzile. De ce? Simplu, pentru că n-am avea de gând să respectăm normele de conviețuire între noi și nu ne place sancțiunea. Astea toate ce-s? Nu valori? Neaderența la acestea nu la infracțiune sau contravenție duce de cele mai multe ori? Dar a zis-o Emil Cioran, nu Sorina Pintea. Pe el nu se supără nimeni.
Comentarii prin facebook