Dacă nu era Antena 3, cu siguranţă am fi pierdut un colosal eveniment editorial, cum rar se mai întâmplă în Timişoara. În paranteză fie spus, Antena 3 le dă acum o straşnică palmă celor care spun că televiziunea în cauză se ocupă doar de promovarea şi apărarea infractorilor, corupţilor şi securiştilor, adică cei după chipul şi asemănarea patronului Felix. Uite însă că dă poporului şi cultură! Şi ce cultură! Mă refer aici la lansarea celei de-a şaptea cărţi a prodigioasei autoare Maria Grapini: “Un destin comun, Europa şi România”.
Nu e un secret, Maria Grapini şi-a câştigat o binemeritată celebritate naţională prin eforturile constante pe care le-a făcut pentru upgradarea limbii române. Unii cârcotaşi s-au grăbit să spună că e vorba de o cu totul altă limbă, grapineza, existând şi o aplicaţie de traducere din limba română în grapineză. Dar nu e deloc aşa, Grapini utilizează o limbă română îmbunătăţită. Dincolo de titanica ei muncă pe tărâm lingvistic, Grapini este însă şi o prolifică autoare de cărţi. Cum am arătat mai sus, tocmai a scos-o pe a şaptea.
Faţă de primele şase cărţi pe care le-a scris singură (mă rog, doar cu ajutorul Wikipedia, dar voi reveni), de această dată scriitoarea a apelat la ajutorul profesorului timişorean Nicolae Ţăran. Din păcate, aşa cum foarte bine a subliniat Antena 3, din cauza pandemiei şi restricţiilor în vigoare, lansarea a fost destul de restrânsă, doar câteva persoane participând la evenimentul organizat în cabinetul eurodeputatei. Probabil, dacă nu erau restricţiile, chiar şi Sala Olimpia era neîncăpătoarte pentru un asemenea eveniment cultural.
Ce-şi doreşte Grapini cu noua sa carte? „Ceea ce pun eu în această carte este responsabilitatea instituţională şi responsabilitatea oamenilor politici care ne conduc de a negocia cu instituţiile europene încât să nu fim cu dublu standard”, a afirmat autoarea la lansare, potrivit site-ului Antena 3. A completat-o şi Nicolae Ţăran, supărat că Uniunea Europeană nu-i valorifică preţioasele sale sfaturi. „Noi am pus în evidenţă câteva lucruri pe care comisia europeană, nu înţeleg, de ce nu le ia în seamă. De exemplu, există o politică agrară comună dar nu există o politică demografică comună. Acesta este un mare semn de întrebare. Dorim o Europă comună? Se pare că nu”, a subliniat coautorul Nicolae Ţăran, care a devenit cunoscut şi prin analizele sale eurosceptice şi filoruse apărute în “Vocea Rusiei”.
Şi fiindcă eram datori cu o revenire. Dincolo de limba grapineză, Maria Grapini a făcut în trecut furori şi în privinţa plagiatului. Ea a scris cu ceva ani în urmă un roman de dragoste, cu tentă autobiografică, despre o “recunoscută femeie de afaceri din România”, roman în care a copiat la greu întregi pasaje din… Wikipedia şi Info Travel Grecia
Comentarii prin facebook