Dacă vrea Dominic Fritz, eu mă carantinez cu el, dar ce facem cu timișorenii dornici de neatârnare, precum Alin Nica?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu există ca unul dintre demnitarii ce administrează Timișoara și județul Timiș să nu dorească binele entităților teritoriale pe care le au în responsabilitate, iar când s-au contrazis pe soluția care să aducă acel bine comunității, acești oameni politici n-ar trebui să mai aibă gânduri ascunse. De ce-ar mai avea, căci alegerile au trecut cu niște liberali gâfâind pe ultima sută de metri, lăsând țara cât mai liberă în fața pandemiei de Covid-19.

Chiar și atunci când statisticile pentru România ajungeau la peste 1000 de bolnavi pe zi, iar indicele pentru Timișoara la mia de testați era mai mare ca acum. Dominic Fritz, primarul urbei, a văzut binele orașului prin măsuri restrictive de tipul carantinării orașului. Alin Nica, președintele CJ Timiș, a văzut și el binele într-o abordare mai relaxată și chiar nu se poate spune că unul sau altul are sută la sută dreptate. Unul o fi având doar 99%.

Dacă Dominic Fritz ar fi fost patron Horeca, precis măsura carantinării unui oraș de talia Timișoarei deodată cu venirea primăverii, când se deschid terasele, nu este deloc un bine pentru afacere. La fel, dacă Alin Nica n-ar fi atât de liberal în viziune și carnet de partid, și-ar avea cartea de muncă ca medic la „Victor Babeș”, sigur nu așa ar vedea binele sub forma lăsării populației să se scalde în băi de mulțime odată cu venirea anotimpului frumos. Ca să nu mai vorbim de necazuri mai mari, cu bătrâni apropiați aflați pe patul de spital ca pe patul de moarte pentru că cineva care ia decizia a făcut deja boala, poate s-a și vaccinat, și are chef să se contrazică cu partenerul de alianță politică.

Din principiu, aș merge pe disciplina proverbială a neamțului și pe calculul de a face la vremea potrivită un sacrificiu mai mic pentru a evita mai târziu unul mai mare. Pentru asta, însă, nu e suficient să fii neamț ca primar, să vrei să procedezi precum un german sadea, mai trebuie multe, foarte multe, din păcate prea multe pentru o societate ca a noastră. Căci dacă nu ai conștiința aplicării regulilor, ba din contră, o ai pe cea a batjocurei la adresa legii, atunci degeaba institui tu carantina.

Ce ar presupune din punct de vedere al mișcării populației instituirea carantinei? Să fie permise deplasări doar pentru urgențe medicale, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijirea bolnavilor, transport de marfă, activități agricole, mersul la muncă, dacă lucrezi la un angajator din afara orașului (cu adeverință scrisă de la locul de muncă), pentru examene la facultate… Adică exact ca acum. Care ar fi diferența dintre acum și o Timișoara carantinată, dacă neamțul nu vine de la el de acasă și cu câteva tone de responsabilitate, conștiință pură, pentru cei care se constituie în vectori de răspândire a virusului înainte sau după carantină, de fapt oricând, că așa vor mușchii lor?

Nicio diferență, categoric! Cine știe să scrie va scrie o adeverință pe propria răspundere că nu știu cum salvează el omenirea. Cine știe să umble cu sau fără treabă va umbla, căci cineva undeva tot timpul se va găsi să suspine după ajutorul său de urgență. Cine știe să se simtă bine când altul se simte rău se va simți nestingherit bine, căci n-o să-i spună lui vreo autoritate ce să facă în democrație, iar dacă autoritatea aia se mai și ceartă public cu o altă autoritate, găsind argumente ca indisciplinatul să fie în continuare indisciplinat, sigur măsura de carantinare va fi luată degeaba. Spuneam că Alin Nica și Dominic Fritz nu ar mai avea motive să se comporte cu substrat electoral, căci nu mai sunt alegeri trei ani de acum înainte, dar uite că unii exact așa se poartă, căci le-am cere prea mult să se contrazică în ședințe, cu ușile închise, să ne arate nouă cum caută soluții, nu motive de ceartă.

Dominic Fritz oricum nu va putea face în Timișoara acea carantină la care se gândește cineva când se pronunță acest cuvânt tare. Dacă acum vedem cum concetățeni ai noștri poartă masca la alibi sau n-o poartă deloc, că beau o cafea într-un restaurant declarat forțat „terasă”, că se înghesuie magnetic pe unde e rost de înghesuială, pe cine se bazează Dominic Fritz să pună lucrurile la punct? Are polițiști care să aplice amenzi?

Dar polițiștii au atâtea procese verbale să sancționeze atâta lume, au atâtea pixuri și pastă pentru așa ceva? Dar voință au, când îl aud pe Alin Nica că n-ar fi nevoie de așa ceva? A mai văzut cineva vreun polițist să se ocupe de lucruri atât de „neimportante” în ultima vreme? Sau cumva primarul se bazează pe spiritul nostru civic și tehnicile noastre de autoapărare?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (martie 7th, 2021 at 22:42 )

D-le Sasu, pina nu demult citeam cu placere articolele d-voastra pentru ca vedeam in ele un jurnalist relativ echidistant , cu un stil placut. Chiar daca ati fost un critic acerb al orbului, era de remarcat stilul in care reuseati sa relatati multele „realizari” ale acestuia. De asemenea am remarcat inclinarea ( nu neaparat italica) a materialelor catre ceeace la vremea respectiva parea o alternativa la politica dimboviteana, pe nume usr.Ei bine, a trect perioada de acomodare de dupa alegeri si vad ca toata aceasta constructie politica poate fi caracterizata cu „afara e vopsit gardul,…” si aici imi exprim nedumerirea pentru modul in care continuati sa ramineti „italic” catre ei.

Adi a spus: (martie 9th, 2021 at 12:22 )

In afara de diferentele de mod de viata, de alcatuire a populatiei (studenti – tineri-teribilisti -transport in comun -multe altele) intre TM si orice alt oras muult mai „retras” nu sunt multe altele.
Deci inseamna ca in TM, preponderent boala se ia ori:
– in transportul in comun (dar troleibuzele si tramvaiele sunt cam goale)
– la munca – nu ai ce face, cei ce nu pot lucra de acasa trebuie sa mearga la munca, nu-i asa? Deci aici se poate interveni cu anularea permisivitatii fumatului, unde se socializeaza de regula mai strans, cu mancare pe baza de sandwichuri si nu in bucatarii stramte.
– la terase si restaurante. Hm, inclin sa cred ca aici e marea buba a timisorenilor. Aici e un loc unde am putea sa nu mergem si sa scadem rata de incidenta. Dar, stai, aici nu stam „bot-in-bot” unii cu altii, deic nu ar trebui sa ne imbolnavim! Oare nu va da de gandit?!? Sa fie cumva din cauza „curateniei”? A jegului si a modului de spalare a veselei?
Exemple: o terasa cu mancare faina pe malul Begai: tastatura de la tipul ce factureaza are un jeg probabil multi-milenar. Chiar credeti ca ar fi mai curat in bucatarie? Baia dintotdeauna a fost extrem de jegoasa, dezgustatoare la ei.
Alt exemplu: mic restaurant, mancare buna, in cladirea unei multinationale, tot pe malul Begai: spala paharele cu mana, cu un burete „vesnic” Aici macar toaleta sclipeste si dezinfectantii sunt la liber.
Din diferite articole, am invatat ca buretele de spalat vase, intr-o familie de 2-3 persoane, e mai murdat ca toaleta publica in a 4-a zi de folosinta! La cat timp schimba un restaurant buretele, dupa ce spala zeci de pahare pe zi?!? Te apuca greata! Chiar nu sunt masini de spalat la vanzare? E mult 500Eur, oricum se face economie din apa folosita.
Prin Unirii, m-am invatat minte: berea o cumpar doar la sticla, altfel paharul are urme, ori are gust de detergent: clar spalarea nu a fost facuta intr-o masina de spalat vase.
Americanii anul trecut au facut un studiu: 80% din cei cu Coronavirus au luat masa intr-un restaurant in ultimele 7 zile. E drept, poate fi si altceva din modul lor de viata.
Ceea ce vreau sa spune ca ar fi trebuit organizate controale mult mai stricte si mai dese, pentru ca acesti intreprinzatori sa respecte igiena si sa se limiteze incidenta bolii.
Si atunci si ei ar fi putut a ramana deschisi.
La fel, toti caratorii de mancare: cat de des isi spala gentile cu care duc mancarea?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
Top