Prelungirea carantinei din Timișoara ar putea ajuta temporar Ambulanța Timiș. Directorul acesteia, Iancu Leonida, spune că s-a ajuns ca 70% din activitatea totală să fie dedicată exclusiv acestei probleme medicale.
Situația la Ambulanță era tot mai dificilă, spune Leonida, de cinci luni de zile presiunea pe angajați este imensă. Orice problemă legată de coronavirus înseamnă că primul contact al pacientului bănuit de infectare este cu oamenii de la Ambulanță.
„Mă bucur că s-a introdus carantina. Serviciul de Ambulanță era la capătul puterilor din mai multe motive. Unul ar fi acela că este sub o presiune imensă de aproximativ cinci luni. Solicitările s-au dublat în această perioadă. În ultima lună, activitatea noastră dedicată Covid se învârte în jurul cifrei de 70 la sută din totalul activității. Noi suntem primii care intrăm în contact cu pacientul covid, atât prin recoltări, unde avem un procent de 93% de pozitivi. Dacă numărul de recoltări la noi este de 400 pe zi, înseamnă că a doua zi vor fi 370-380 de cazuri pozitive numai de la noi. În plus, noi ducem pacienții pozitivi care doresc la evaluare la Victor Babeș, adică 80-100 pe zi”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, Iancu Leonida.
Cum activitatea este atât de mare, se ajunge în situația în care la unitățile de primiri urgențe să nu mai fie locuri într-un anumit moment. Iar atunci pacienții rămân în ambulanțe. Din acest motiv, instituția a fost nevoită să cumpere noi tuburi de oxigen, pentru a asigura sprijinul pentru pacienții cu probleme.
„Am fost pregătiți zilele trecute cu tuburi de oxigen, am achiziționat în plus tuburi de oxigen, pentru a le putea transporta la ambulanțe în caz că vor rămâne pacienții ore în șir în autosanitare. Situația a fost foarte gravă, au fost câteva ore pe muchie de cuțit. Ne-a trecut glonțul pe la ureche, n-aș vrea să mai trăim așa ceva, să sperăm că reușim să scădem trendul pentru că altfel o să trăim niște momente de groază. Nu cine să trăiască și cine să moară, ci cine să ajungă la spital și cine nu. Ambulanțele dacă rămân în curtea spitalelor, toată activitatea medicală este compromisă. Eu sper să nu ajungem aici”, mai spune șeful Ambulanței Timiș.
Comentarii prin facebook