Conform principiului ”niciun răspuns fără răspuns”, dialogul surd între Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș continuă pe tema noului centru de carantinare pe care se pare că nimeni nu și-l dorește. CJ Timiş răspunde municipalității, pasându-i responsabilitatea pentru funcţionarea centrului.
Cei din CJ Timiș le transmit colegilor de la primărie că ei nu au niciun centru de carantinare, ci au oferit un spațiu, la cererea Prefecturii. De acordarea de servicii, se ocupă primăria, în opinia instituției.
”La solicitarea prefectului Zoltan Nemeth prin adresa nr 7621/10.04.2021, CJ Timiș a pus la dispoziție spațiul destinat carantinării migranților situat în Timișoara str. Franz Liszt nr.3 etajul 5. Pentru ca transfugii să fie cazați, Primăria municipiului Timișoara trebuie să asigure hrana și paza migranților. Acordarea de servicii către migranți se poate realiza în baza unui protocol de colaborare interinstituțional care prevede responsabilitățile instituțiilor implicate, modul de desfășurare al activităților și armonizarea activităților instituțiilor. CJ Timiș nu are are un centru de migranți, ci a oferit un spațiu solicitat de Prefectură, în condițiile în care Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a anunțat creșterea extrem de ridicată a numărului de migranți (conform adresei nr 1502806/10.04.2021). Tot ca răspuns la solicitarea prefectului, pe lângă acordarea spațiului de cazare, CJ Timiș s-a angajat să asigure cazarmamentul necesar (paturi, saltele, lenjerie de pat, perne, pături, prosoape, mese, scaune), igienizarea la finalul unui ciclu de carantinare (14 zile) și a lenjeriei de pat, igienizarea la finalul unui ciclu de carantinare (14 zile) a spațiului destinat carantinării și prezența unei persoane specializate, în intervalul orar 08-16,30 zilnic venind în sprijinul instituției desemnate cu supravegherea persoanelor carantinate, respectiv a poliției locale. Spațiul aflat în discuție este în proprietatea publică a județului Timiș, în administrarea DGASPC Timiș și are aviz DSP. Spațiului i-a fost schimbată destinația din spațiu pentru furnizarea de servicii sociale în spațiu destinat cazării persoanelor puse în carantină în baza deciziilor DSP”, anunță CJT.
În anunțul – replică se mai precizează că cei de la DGASPC au fost însărcinați și au înaintat deja un protocol spre primărie, iar de ocupat de migranți, personalul de aici are în vedere doar copiii migranți.
”Ca spațiul să fie dat în folosință pentru punerea în carantină a migranților, în cadrul Hotărârii CJT nr 90/12.04.2021, articolul 3, se precizează: “pentru respectarea prevederilor HG nr 1103/2020 se însărcinează DGASPC Timiș să facă toate demersurile legale care se impun, inclusiv prin încheierea unor protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și Poliția Locală a Municipiului Timișoara în vederea asigurării hranei și a serviciiilor de pază. DGASPC Timiș, instituție aflată în subordinea CJ Timiș a preluat și continuă să preia sute de minori neînsoțiți din rândul migranților. Alături de DGASPC, în gestionarea fenomenului migrației, sunt implicate mai multe instituții, fiecare cu atribuțiile sale, prevăzute de legislația în vigoare”, mai transmit cei de la CJT.
Comentarii prin facebook