Cei care cumpără cadouri pentru copii de Moş Nicolae sau de Moş Crăciun sunt sfătuiţi de responsabilii de la Protecția Consumatorului să cumpere jucării şi dulciuri doar din magazine specializate sau din locuri autorizate.
În cazul jucăriilor, instrucţiunile şi avertismentele trenuie să fie în limba română, iar în cazul dulciurilor, etichetele trebuie să conţină denumirea produsului, numele şi adresa producătorului/ ambalatorului/distribuitorului/importatorului.
După achiziţionarea unei jucării, părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului. De asemenea părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate, au transmis reprezentanții ANPC.
Recomandările pentru cei care cumpără jucării sunt următoarele: să achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care veţi avea nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
să alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
trebuie să aveţi în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească pe copii;
să verificaţi dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria;
să verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.
Achiziţionarea dulciurilor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificate starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.
Etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.
Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.
Sursa: g4media.ro
Comentarii prin facebook