Primele autobuze electrice realizate de compania Karsan din Turcia, cumpărate de Ministerul Dezvoltării cu bani europeni, au ajuns la Brașov și vor începe să circule pe străzile orașului. La Timișoara, inclusă în același lot de alocare cu Brașovul, acestea nu vin deocamdată, poate pe finalul anului s-ar putea întâmpla ceva în acest proiect.
Cu fonduri europene, Ministerul Dezvoltării a achiziționat 56 de autobuze în cadrul unui lot prin care au fost acordate aceste autobuze pentru Brașov și Timișoara. Valoarea totală a proiectului este de 226.186.213,64 lei, iar finanţarea nerambursabilă este în valoare de 184.977.159,38 lei. Contribuţia totală a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de 720.000 lei, iar a Municipiului Timişoara este de 178.407.663,64 lei. Ofertantul câştigător este a fost desemnată societatea Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S, produsul ofertat fiind autobuz electric articulat KRS 18 EV (Turcia), iar valoarea contractului pentru Timișoara este de 136.400.145 lei (fără TVA).
Dar, deocamdată Timișoara nu va primi noile autobuze. Brașovul a anunțat că primele două autobuze au ajuns în oraș și vor începe să circule. Restul autobuzelor vor sosi până în luna septembrie, vor fi înmatriculate și vor intra în cursă pe străzile orașului.
În ceea ce privește Timișoara, sosirea noilor autobuze mai are de așteptat. Posibil se va întâmpla ceva spre finalul anului, spun surse din cadrul primăriei. Autobuzele vin la pachet cu stații de alimentare electrice, iar deocamdată acestea nu există, nu au fost montate. Așadar, mai avem de așteptat până ne vom plimba cu autobuze eco.
Achiziția Brașov – Timișoara a fost împărțită în două loturi: Lotul nr.1-Brașov- 12 autobuze electrice cu lungimea de cca. 18 m,12 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă; Lotul nr.2- Timișoara -44 autobuze electrice, 44 staţii de încărcare lentă şi 15 staţii de încărcare rapidă.
Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puţin 130 de persoane, din care cel puţin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală.
Ofertantul câştigător este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S, produsul ofertat fiind autobuz electric articulat KRS 18 EV (Turcia), iar valoarea contractului pentru Timișoara este de 136.400.145 lei (fără TVA).
Asemenea autobuze au fost cumpărate de minister pentru mai multe orașe din România, Pe listă se mai află și Lugojul, din județul Timiș.
Comentarii prin facebook