Plenul Consiliului Local Timișoara se pregătește să fie din nou unul încins, la vot fiind supus proiectul de hotărâre referitor la funcționarea teraselor de vară din oraș. Propunerea inițială a fost primită cu reticență, atât de proprietarii de afaceri HoReCa, dar și de unii din clienți, așa că dezbaterea publică organizată pe această temă a fost una plină de piper. Unele propuneri au fost însușite, altele respinse de administrația care a lansat proiectul.
O parte din consilierii locali au fost de partea patronilor, considerând că propunerea lansată este una extrem de limitativă. De cealaltă parte, primarul Dominic Fritz spune că era nevoie de un asemenea regulament, pentru că ultimul a fost adoptat în 2011 când nu existau zonele pietonale care sunt acum. În plus, prin cerințele impuse se încearcă împăcarea și a celor care se plimbă și a celor care oferă un serviciu comercial și care stau la masă și mănâncă sau beau ceva.
„Actualul Regulament în vigoare este din 2011. În 2011 nu a existat zona pietonală în Timișoara. Asta înseamnă că avem un Regulament în vigoare care n u acoperă o bună parte din situațiile cu care ne confruntăm. Ce este important cu acest nou regulament: vorbim de terase pe domeniul public și vrem să găsim un echilibru între interesul proprietarului de terase de a exploata domeniul public, dar fără să devină acest domeniu public doar o extindere a unui spațiu privat. Deci trebuie să rămână în continuare un spațiu public, domeniul public care să poată fi folosit de toată lumea, indiferent dacă sunt clienți sau nu ai terasei. Asta înseamnă că nu permitem platforme, că restricționăm folosirea unor jardiniere ca să delimiteze terasele și ideea este efectiv să ai impresia că faci parte din spațiul public chiar și atunci când stai jos la o masă să mănânci sau să bei ceva. Bineînțeles că asta va aerisi centrul Timișoarei și am impus și niște reguli de culori, de materiale ca să ne asigurăm că va fi civilizat nu doar în Centrul Istoric, ci am extins aceste reguli și în celelalte cartiere istorice, Elisabetin, Fabric, Iosefin, pentru că vrem și acolo să creștem sectorul HoReCa cu niște reguli care respectă o activitate de alimentație publică civilizată. În același timp, am reglementat și partea cu orarul de funcționare unde știu că au fost și sunt multe discuții”, a spus marți, înaintea plenului, Fritz.
Printre schimbările adoptate se numără și schimbarea orei până la care vor putea funcționa aceste terase.
”În urma dezbaterii cu cei din HoReCa, propunerea cu care merg este ca până la ora 1 în Cetate, pe malul Begăi și în Complexul Studențesc și până la ora 11 în zonele rezidențiale să fie orarul de funcționare al teraselor. Cred că este un compromis bun, trebuie să găsim un echilibru între cei care vor să se distreze în spațiul public și cei care vor ca seara și noaptea vor să aibă liniște. Curent – aici important este să existe un proiect, să fie avizat, nu fiecare să se lege unde pot și să fie fire pe jos, dar acolo unde este voie, vor putea să se și branșeze”, a mai spus Fritz.
Comentarii prin facebook