UVT s-a supărat pe primărie. Contractul acordat Universității din Cluj considerat ”o insidioasă auto-sabotare a intereselor Timișoarei, produsă chiar din interiorul PMT”

Marilen Pirtea

Marilen Pirtea

Reprezentanții Universității de Vest Timișoara nu au primit cu bine vestea că cei de la Primăria Timișoara au acordat direct, fără licitație, un contract de cercetare a mediului școlar din oraș, către Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Universitarii ”locali” au aflat de contract din presă prin ceea ce consideră ”o știre relativ banală”.

O știre relativ banală, apărută în weekend, relatează despre o lucrare pe care Primăria Municipiului Timișoara (PMT) o acordă prin încredințare directă unui furnizor de studii educaționale. Probabil că relevanța scăzută a valorii acestei lucrări, încredințate unui furnizor din afara Timișoarei, Universitatea Babeș Bolyai (UBB), ar fi lăsat știrea în planul doi, însă obiectivul studiului ce urmează să fie realizat este unul semnificativ și anume „direcționarea eficientă a investițiilor publice, pentru dezvoltarea sistemului educațional”. Astfel, cităm din documentația contractului, „prin raportare la informațiile obținute prin realizarea studiului, investițiile viitoare în infrastructura educațională vor ține cont de necesitățile reale din municipiu și zona sa urbană funcțională, în funcție de nivelul de învățământ, gradul de ocupare a sălilor de clasă, condițiile minime de funcționare, corelat cu trendul demografic al fiecărui areal în parte”, spun cei de la UVT.

Acum, cei de la instituția educațională timișoreană par să fie supărați pentru că administrația locală a apelat la o universitate din afara orașului.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) se află de foarte multă vreme într-un parteneriat funcțional cu PMT, cu rezultate semnificative în foarte multe din domeniile de activitate ale celor două instituții. Tocmai pentru că UVT a reușit să seteze acest tip de parteneriat cu PMT instituția noastră este acum obligată să constate că în legătură cu realizarea acestui studiu de nevoi educaționale în preuniversitarul din Timișoara a apărut o contradicție din partea partenerului său PMT: administrația locală cheamă o universitate din afara orașului ca să realizeze o diagnoză prin care să fie identificate nevoile spre care se vor îndrepta resursele bugetului local destinat educației preuniversitare.”, mai spune UVT.

În sprijinul său, Universitatea de Vest înșiruie o serie de calități educaționale și științifice de care dispune.

UVT deține expertiză de calitate în domeniul politicilor pentru educație, astfel: la UVT sunt consacrate programele de studii de licență, masterat și doctorat în domeniul științelor educației, dar este binecunoscut și Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), care susține programele de studii de masterat didactic, printre mai multe tipuri de programe specifice, aceste studii de masterat fiind cele mai importante linii de pregătire și dezvoltare a carierei profesorilor din preuniversitar. De asemenea, la UVT funcționează de un deceniu și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în care sunt centralizate resurse și baze de date apreciabile, structurate prin proiectele și studiile asupra mediului preuniversitar pe care acest departament le-a realizat an de an, în cele zece județe ale macro-regiunii vest, departament condus de fostul Inspector Școlar General al ISJ Timiș, o personalitate apreciată a mediului școlar din Timiș, bun cunoscător al realităților din școlile orașului și județului. Nu în ultimul rând, din perspectiva tematicii studiului, la UVT funcționează Centrul de Dezvoltare Regională și Amenajare Rațională a Teritoriului, care reunește specialiști de calibru în domeniile dezvoltării și planificării teritoriale, sociologiei și geografiei umane”, este prezentarea realizată de UVT.

Mai mult, cei de la UVT spun că instituția poate oferi o diagnoză a mediului educațional local la un nivel de expertiză incomparabil mai bună față de oricare altă entitate cu competențe în domeniu, dar care nu este parte a comunității noastre. Această calificare se datorează bunei conectări la datele empirice care descriu comunitatea locală timișoreană, dar și expertizei în politici publice, confirmată în ultimii ani prin diverse parteneriate, inclusiv cu date care sunt direct utilizabile de către administrația locală (aici se poate exemplifica prin dezvoltarea proiectului Barometrul calității vieții în Municipiul Timișoara).

Nu înțelegem, de aceea, cum a fost posibilă o astfel de decizie, de încredințare a unei lucrări de studii educaționale către un furnizor de date exterior vieții orașului, atât timp cât UVT, care grupează o comunitate semnificativă, formată din peste 1000 de cadre universitare și peste 15 de mii de studenți, care dezvoltă zeci de proiecte de utilitate publică, în parteneriate strategice cu administrația și mediul de afaceri, este un partener deocamdată neglijat. Este perfect plauzibil să interpretăm decizia luată de administrația locală chiar și printr-o insidioasă auto-sabotare a intereselor Timișoarei, produsă chiar din interiorul PMT o ipoteză față de care mediul universitar timișorean își exprimă îngrijorarea cum, de altfel, este posibil și ca reprezentanții PMT să se fi adresat altfel decât instituțional unor membri ai comunității UVT. Trebuie să înțelegem că o colaborare eficientă se realizează atunci când comunicarea se face instituțional, la nivelul conducerilor instituțiilor implicate și nu printr-un mecanism de tipul „implicare personală”.

Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, spune despre atribuirea contractului colegilor săi din Cluj ca fiind o… scăpare.

Desigur, această scăpare produsă în decizia de față poată fi corijată chiar de către comunitatea academică, prin cooperare, iar UVT își dorește depășirea acestui moment de impas și consideră că poate să contribuie în mod real la conturarea viziunii de viitor pentru dezvoltarea Timișoarei, pe dimensiunea educațională, dar și în alte direcții strategice”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

 

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

dumbravitz a spus: (iulie 12th, 2022 at 10:44 )

Ce nu se intelege? Oamenii noi trebuie sa inlocuiasca „vechile sinecuri locale” cu sinecurile personale… care intamplator sunt pe la Cluj, Bucuresti samd. In Dumbravita s-a facut „restartarea culturii dumbravitene” cu tot sprijinul primariei tot sub bagheta magica a celor de la Cluj si Bucuresti ca Cismisoara era prea departe si nu e prea buna la nimic. Acolo mere banu gros acum (secret tip: intamplarea face ca domn primar are doua fiice care cica sint pe acolo)

I.G.-P. a spus: (iulie 12th, 2022 at 11:18 )

Dacă tot aveți un departament puternic și ați făcut cercetare, de ce nu scoateți din sertare un studiu similar și-l trântiți pe masa lui Fritz? Ca să economisiți banii pentru comunitate. Deși, școală ca la Cluj, unde rector e unul ca David, în domeniul din discuție, nu cred s-aveți!
Mai apoi, dacă nu e nimic ilegal, care-i problema, una morală? O problemă morală este ca rectorii să fie implicați politic și să folosească funcția rectorală o dată ca să urce pe calul politicii, și-a doua oară să se folosească de funcția politică pentru a câștiga nenumărate mandate de rector.
O privire din afară prinde mereu bine. În virtutea colegialității, cei din Cluj ar trebui să colaboreze cu cei din Timișoara. Dacă sunt colegi și nu sut concentrați pe burdușirea portofoliilor personale cu lucrări și citări – ceea ce, să fim sinceri, fac toți universitarii din RO.
N-am înțeles ce e rău în mecanismul de implicare personală? Dl libero-rector confundă implicarea cu traficul de influență? Dacă pune ghilimele, probabil că da și-atunci ar fi mai bine s-o spună pe șleau. În știință, metaforele și ghilimelele nu se prea folosesc. Șopârla, ca figură de stil, nu există în scrierea și exprimarea academică. Chiar când academicii coboară din turnul de fildeș între muritori, în gloată.

orwell a spus: (iulie 12th, 2022 at 12:10 )

Logoree electorala ieftina din partea UVT, din ce in ce mai politizata. UVT va fi analizata in studiu; nu are cum sa si faca studiul. A mai ratat o buna ocazie de a tacea. Politica si viata universitara se resping reciproc. De ce acest ghiveci grotesc tocmai la Timisoara?

eu a spus: (iulie 13th, 2022 at 10:05 )

Declaratii care se bat cap in cap. Primaria spune ca i-a invitat si pe cei de la UVT sa participe , oferta a fost publica, in presa si pe SEAP. Cica ar fi si discutat dar nu au vrut sa se implice. Si acum se plang ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc de la 240 de euro la o garsonieră până la 450 de euro la trei camere. Dacă în alte orașe mari din țară interesul pentru  casele  și apartamentele listate la închiriere s-a redus considerabil față de începutul lui 2023, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj SCRISOARE PASTORALĂ la sărbătoarea Învierii Domnului – 2024 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Preacucernici părinți, dragi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.  „Vrăjmașul cel din urmă care va fi nimicit este moartea.”  (I Corinteni 15, 26) Hristos a înviat!                                    Iubiți fii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului
Top