Iarăși ne alungăm valorile

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Spun și eu ce spune toată lumea: că nu este bine să-i vorbești cumva pe medici, nici de bine, nici de rău, căci cine știe când ai nevoie de unul și n-ai la cine să apelezi. Eu am alte frici cu medici și asistente. Frica de ac, de analize de orice fel, vorba reclamei cu Maia Morgenstern, mai e frica de colapsul sistemului, frica de un exod al medicilor spre Occident, lăsându-ne pe noi pe mâna unora care, oricât de supercompetenți ar fi, te pot surprinde prin cât de lipsiți de etică sunt. Timișoara a dat două cazuri în ultimele luni, la Spitalul Municipal și la Cardiologie. Nu sunt judecate încă, prin urmare oamenii sunt nevinovați până la proba contrarie, căci așa zice la legea fundamentală.

Cu toate acestea, nu cred că există om pe pâmântul ăsta timișean să nu se întrebe de ce s-ar lua cineva fără motiv de un medic foarte competent. Jocuri politice? Nu zău? Poate că sunt și din astea, trăim în România, dar de ce primul nostru gând ar fi că un om nevinovat este victima unor mașinațiuni politice și nu ne-ar trece prin cap că același om, doctor „nevinovat”, poate a luat sau, mai grav, a cerut șpagă pentru un act medical? Care mai e probabilitatea ca un medic din vârful „lanțului trofic” să îți ceară ceva pentru un serviciu medical în România?

Probabilitatea a fost imens de mare pe vremea lui Ceaușescu, a continuat să fie așa în perioada de după revoluție în care postcomuniștii și postsecuriștii au făcut capitalismul așa cum l-au dorit ei, unul cam sudamerican. Apoi am dat de puțină emancipare odată cu intrarea instituțională în rândurile europenilor. Am avut parte de susținere financiară din partea UE, forul european a avut tot interesul să-și protejeze investiția în România și structurile de anchetă au început să devină mai eficiente. Așa „au căzut la datorie” unii miniștri mai de-o culoare politică, mari medici cărora salariile nu le mai ajungeau, săracii.

Da, congresele sunt scumpe, bibiotecile cu cărțile de specialitate costă, viața unui medic bun trebuie să aibă un standard și în Occident, dar și în România. Nimeni nu contrazice nevoia de confort al medicului român. Astfel că s-a ajuns la ridicarea salariilor poate nu la nivelul Europei bogate, dar miile de euro la ordinea zilei când vorbeai de lefurile celor mai școliți și performanți din sistem. Cei din vârf poate n-ajungeau la salarii cu cinci cifre în euro, dar nici departe nu erau, dacă pui cap la cap toate veniturile de la stat sau colaborarile în privat. Cu toate acestea…

Te întrebi de ce ar risca cineva care pleacă acasă cu patru-cinci-șase mii de euro să-și pună capăt profesiei atât de mizerabil? Poate nu ajunge la pușcărie, câtă vreme există și condamnarea cu suspendare, dar profesia îi va ajunge pe butuci și te întrebi de ce? Cum spuneam, fug de ac, fug de medici dintr-o anxietate cronică, prin urmare nu sunt de-al casei prin spitale, nu cunosc dedesupturile, mâncătoriile dintre ei, care e bun și care e hoț, care nu e șpăgar, dar are alte hibe, o fi afemeiat, vorbesc în principiu când opinez că doar generațiile vor duce cu ele și această meteahnă.

Pentru cei ce cred în vorba aia cu nesupăratul de doctori, căci cine știe când ai nevoie de ei, trebuie spus că cineva în numele lor, al cetățenilor, face treaba asta cu cei ce condiționează actul medical de primirea unor sume de bani. Procurorii anticorupție sunt plătiți de noi și trimit genul ăsta de persoane în judecată în numele avocatului public, spre binele public: salubrizarea sistemului și a societății în care funcționează el. Prin urmare, acei procurori îi vor vorbi de rău pe medici în fața judecătorilor, în numele nostru.

Unii doctori nu pun mâna pe plicul cu bani pentru că ar avea nevoie disperată de acei bani. Cred că o fac obsesiv, cu pasiune, ca o formă de control, de putere asupra cuiva, poate și ca o rafinare a „clientelei”. Cu siguranță, acum avem mult mai puțini dintre acești medici în sistem față de perioada comunistă. Marii profesori de atunci au lăsat însă prozeliți, în bine și în rău. Nu toți mai cred că ce-a făcut profesorul pe lângă lege e bine să mai facă și ei astăzi. Filtrul va cerne în timp. N-am avut acest timp. Cronometrul a pornit de abia prin 2004, în loc să-i dăm noi drumul imediat după 1990.

Cât timp mai avem medici cu această mentalitate ne vom mai întreba la internare cât trebuie să dai în stânga sau în dreapta. Cât mai avem pacienți care confundă dreptul la șansă, dreptul la viață, prin sistemul medical de acest fel, temându-se că unul normal, etic, moral, ar fi lipsit de interacțiune umană, de afecțiunea generată de oferirea unui plic cu mii de euro în halatul profesoral, sigur vom mai auzi din când în când și teoria conform căreia nu ne respectăm valorile, că ne alungăm specialiștii. Fie în Occident, fie în pușcărie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Dr. Schpaghausen a spus: (septembrie 30th, 2022 at 09:09 )

Un proverb african zice Totul e despre sex, iar sexul despre putere.
Așa și-n cazul ăstora, cel mai probabi, după cum spuneți: șpaga nu e pentru bani, ci pentru putere, pentru control asupra altora. Au avantajul că lucrează cu bisturiul și cu scule moderne pe care un șofer de ministru (în devenirea lui ca ministru-plin) nu prea poate să le manevreze. O nișă ca o țeavă: intri june dornic de parvenire și ieși milionar cu gușă, sictirit de sutele de asistente tăvălite prin gărzi, de vacanțele în Cancun, Bali, Machu Pichu etc., de modelele noi de Mercedes etc. Asta în caz că nu te-mpinge babacu-n breaslă, să continui căratul banilor cu sacoșa de la spital&cabinet, eventual și de la facultate, acasă.
(Odată, pe la începutul anilor 1990 am ajuns în comisia de admitere la Medicină, unde erau aproape toți șefii de disciplină. Subiectele erau trase la sorți și trebuia să rămânem închiși până se distribuiau subiectele (sau se termina examenul, nu mai țin minte). Atunci am văzut prima oară garderobe de la 2000 DM în sus, genți și pantofi din piele de crocodil, mape și genți având inscripționate numele unor mărci pe care le știam din cataloagele nemțești, care cu siguranță nu existau în magazinele din Timișoara. Discuțiile erau în mare parte despre locuri exotice, imobiliare, investiții.)
Cu toate acestea, cred că marea majoritate a medicilor nu (mai) ia șpagă.

Și mai e ceva în înțelegerea fenomenului șpăguirii: între cinste și jeg e un continuum, nu un hotar net. Șpăguirea e un fapt complex antropologic, rușinos și deci nestudiat la pudicii de români.

Victor a spus: (septembrie 30th, 2022 at 09:51 )

Bine ca pe Prof Gaspar care a Salvat mii de vieți (si de la cei mai Mulți nu a primit nimic ) , pentru ca a luat niște bani oferiți îl pui in închisoare si pe polițistul infractor de la Dumbravita care lua bani de la oameni , mai exact ii fura cu hârtii false , îl înșfaci dimineața si seara îl eliberezi , hotărând ca poate fi cercetat sub control judiciar.
Cu ce este profesorul mai periculos , dacă îl cercetezi in libertate???
Deci, dubla măsura…
când vezi astfel de lucruri nu te gândești ca e făcut intenționat pentru discreditarea sistemului medical???

Poli 21 a spus: (septembrie 30th, 2022 at 13:53 )

Victoras baiete. gaspar nu a luat niste bani oferiti de pacient ci a conditionat actul medical de primirea banilor, si asta de foarte multi ani.

@Victor a spus: (octombrie 4th, 2022 at 12:24 )

Tu lucrezi în sistem, așa-i? Profesorul tău persecutat poate să omoare oameni, nemernicule!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (16). Nicolae Robu înfundat şi mai tare în şleahta Cîrpaci de propria sa colaboratoare. RMN-uri gratuite pentru membrii clanului la spitalul primăriei

Fostul primar Nicolae Robu, a încercat, într-o conferinţă de presă să arate cum s-a luptat el cu clanurile de romi pentru a recupra de la acestea unele imobile. Ghinion! – vorba unui clasic în viaţă. Chiar cea pe care a invitat-o alături de el în conferinţa de presă, Olimpia Oprea, fostă directoare a Spitalului Municipal...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (16). Nicolae Robu înfundat şi mai tare în şleahta Cîrpaci de propria sa colaboratoare. RMN-uri gratuite pentru membrii clanului la spitalul primăriei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din nou pentru „finala” care poate duce în Liga 2. Vorbim de duelul dintre Politehnica, locul 2 în C8 şi campioana din C7, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii. „Acum începe spectacolul și emoția. Suntem la baraj! Miercuri, 22 mai, de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu la o societate comercială, situată pe DN 58 B, a fost găsit decedat lângă un canal de colectare. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului stabilind...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile”. Evenimentul are loc la Centrul Regional de Afaceri, Sala Banat, în 28 mai, ora 10. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Direcția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul primar Nicolae Robu, a încercat, într-o conferinţă de presă să arate cum s-a luptat el cu clanurile de romi pentru a recupra de la acestea unele imobile. Ghinion! – vorba unui clasic în viaţă. Chiar cea pe care a invitat-o alături de el în conferinţa de presă, Olimpia Oprea, fostă directoare a Spitalului Municipal...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (16). Nicolae Robu înfundat şi mai tare în şleahta Cîrpaci de propria sa colaboratoare. RMN-uri gratuite pentru membrii clanului la spitalul primăriei
Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în instituție, cu un contract de muncă, după ce a obținut o sentință favorabilă în instanță. Ea va fi colegă de departament cu un alt „dușman” al instituției, reangajat tot în urma unei decizii a instanței, Culiță Chiș, cel pentru care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș
Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani de la înființare. Aniversarea împlinirii celor opt decenii de la înființarea UVT va crea prilejul organizării unei serii de evenimente cu profil special, oferite de UVT în perioada 23-25 mai 2024, context în care comunitatea academică a UVT reia parcursul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate
În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire al Clinicii ORL, în prezent în etapa de retușuri după șantier, după semnarea contractului pe noul program de finanțare europeană. Clădirea cu parter și patru etaje, zece cabinete și două săli de tratament cu echipamente medicale de ultimă generație și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noile dotări pentru  clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni
Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi ghidate și tot atâtea minți captivate de trecut, istorie și tehnologie au descoperit Muzeul Tehnic UPT la cea de-a XX-a ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor! Pe 18 mai 2024, Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Departamentul ID/IFR și Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO
Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi acum dublat și de cel realizat pe Bega cu ambarcațiuni, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, a aprobat trecerea graniței către Republica Serbia, atât pe pista de biciclete, cât și pe apă pentru traficul cu ambarcațiuni. Granița va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună
După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea podului Muncii, care traversează Bega, în atenția Consiliului Local Timișoara apare din nou reabilitarea acestui obiectiv. Nu se va schimba nimic, în afară de suma alocată, care crește la 49 de milioane de lei. Realizat în 1913, acest pod este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei
Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au reținut un tânăr bănuit de săvârșirea infracțiunilor de furt în scop de folosință si conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat. În fapt, la data de 15 mai, polițiștii au fost sesizați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest
Top