Consilierii locali, conducerea primăriei Timișoara, șefii de la Colterm, cu toții au căutat soluții pentru compania de termoficare. Rezolvarea, încă așteptată

Consilierii locali timișoreni au avut un al treilea plen în doar două zile, de această dată au vorbit între ei despre situația Colterm, fără a fi luată absolut nicio decizie sau a se găsi o soluție fiabilă pentru a duce mai departe activitatea societății. De o parte s-au aflat consilierii locali, care au avut opiniile lor, care mai de care mai diverse și … interesante, de cealaltă parte au fost conducătorii societății de termoficare și reprezentanții administratorului judiciar.

Ședința de consiliu local a fost provocată și convocată de Roxana Iliescu, consilierul local Pro România, permanent interesată de soarta Colterm, după ce administratorul judiciar a atenționat municipalitatea că ar fi în întârziere de plată. A adunat destul semnături de la colegi și a convocat ședința.

Discuția s-a axat pe certificatele verzi, de fapt certificate de poluare. Trebuie cumpărate, cum facem să nu le cumpărăm, de unde vin banii, cine le cumpără, cum să dea banii primăria.

Cuvântul de debut i-a aparținut primarului Dominic Fritz care a vrut să lămurească aleșii despre ce și cum e cu Colterm și cu acele certificate. A făcut-o cu un discurs destul de lung, el menționând că, de fapt, aceste discuții despre societatea de termoficare au un caracter politic.

„Impresia mea este că, de mult timp, discuțiile despre Colterm au devenit destul de sterile și politice și s-au îndepărtat de baza tehnică și legală. Problema este foarte complexă. Astăzi vreau să vă prezint cum funcționează sistemul certificatelor și cum a evoluat în ultimii ani. În al doilea rând, vreau să discutăm despre cum poate transfera Municipiul Timișoara bani către societatea Colterm. În al treilea rând, vom discuta despre soluțiile legale când nu avem cash la îndemână pentru a extinde o perioadă de rambursare pentru anumite datorii. În al patrulea rând, voi spune ce riscuri operaționale văd în fiecare dintre soluții. (…) Toate deciziile pe care le luăm sunt încercări de a face sens din dilemele legale și financiare cu care suntem prezentați. Zboară foarte multe informații, acuze, chestii de penal. Plec de la presupunerea că asta este adevărat pentru noi toți care suntem la masa Consiliului”, a fost opinia primarului.

El a încercat să arate că piața acestor certificate verzi a devenit una viciată, în care prețurile au ajuns la un nivel lipsit de realitate. Mai precis, de la sub cinci euro în 2017, s-a ajuns la 93 de euro în prezent, a arătat Fritz, care a subliniat că nu e normal să fie același nivel în România, ca și în alte țări cu putere economică mai mare.

„În șase ani, prețul a crescut de 20 de ori. Eventual o companie care a creat un nou vaccin, sau o inteligență artificială nouă poate suporta așa o creștere. Pentru o companie ca a noastră, asta înseamnă în valori reale că în 2017 am plătit 700.0000 de euro, iar anul acesta ar trebui să plătim 20 de milioane de euro. Această creștere de douăzeci de ori nu poate fi susținută de nicio companie sănătoasă. (…) Noi ca primărie nu putem cumpăra certificatele în locul Colterm”, a justificat Fritz poziția municipalității.

Poziția primarului nu a fost pe placul colegului său viceprimar, Cosmin Tabără, care a spus că aceste certificate trebuie cumpărate și a menționat că trebuiau cumpărate când erau ieftine nu acum când sunt cu câteva zeci de euro mai scumpe.

„Anul acesta, un certificat CO2 era 75 de euro, iar astăzi ajunge la 90-100 de euro bucata. Dacă managementul ar funcționa la un alt nivel, certificatele ar putea fi cumpărate la un preț mai bun. Modalități de plată sunt. Vă dau exemplul Oradiei, care cumpără anual aceste certificate”, a fost răspunsul lui Cosmin Tabără.

La capitolul soluții… aproape nimic nou. Primarul cu variantele sale, legale, consilierii locali cu ideile lor de a rezolva problema, iar administratorul judiciar, cu altele, și mai și.

În ceea ce îl privește pe Fritz, el a vorbit de subvenții și de banii acordați pentru compensarea pierderilor. Edilul șef spune că e deja o problemă că s-ar fi depășit suma de 75 de milioane subvenție și anul trecut, probabil el a încadrat și pierderile tehnologice, apa care curge prin țevile ciuruite în pământ, din țevile care aparțin municipalității și care au fost date în … locație de gestiune Colterm.

„Există și o problemă de legalitate dubioasă: avem un aviz de la Consiliul Concurenței prin care se impune un plafon de 75 de milioane de lei pe care îl putem da ca subvenție anuală. Noi am sărit de acest plafon și am notificat Comisia Europeană asupra acestui lucru, iar acum așteptăm răspunsul. Probabil, CE ne va spune că din moment ce nu am respectat regulile pieței libere, Colterm va trebui să ne dea banii înapoi. Anul acesta am bugetat 165 de milioane de lei, deci Colterm ar putea cumpăra aceste certificate. Problema e că obligația este până la finalul lui aprilie, și noi am bugetat acești bani până la finalul anului. Colterm va avea nevoie de bani pentru a încălzi spitalele, școlile, locuințele. Legat de cash-flow, avem două soluții. Prima variantă este cea a unui credit, care poate fi luat doar pentru investiții, fiind ilegal să fie luat pentru funcționare. A doua este printr-o cesiune de creanțe”, a spus Dominic Fritz.

Deci, primarul a venit cu lecția făcută, el deja analizase ceva soluții, de care a vorbit în a doua parte a ședinței dedicate vorbitului și analizei, fără găsirea soluțiilor concrete.

Supărat a fost Dominic Fritz și pe Guvern, care subvenționează jumătate din prețul cărbunelui, dar nu și gazul, iar cărbunele înseamnă și certificate verzi adunate pentru poluarea produsă, dar statul nu acoperă și jumătate din prețul acestor certificate.

„Guvernul, anul acesta, și nu vreau să mă plâng, ne subvenționează termoficarea într-o mică măsură. 50% din prețul cărbunelui este suportat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării. Este o situație absurdă, în care Guvernul ne stimulează să mergem pe cărbune. Problema e că nu ne achită nici măcar jumătate din prețul certificatelor”, e opinia primarului.

Soluția majorării capitalului social a fost lansată de Marius Cârceie, care reprezintă administratorul judiciar, dar a fost respinsă de Fritz, care a menționat că nu poate fi aplicată pentru că societatea e în insolvență. Bogdan Alic, un alt reprezentant al firmei de insolvență a menționat că chiar primăria a indus această stare. Acum e timpul să rezolve problema certificatelor.

„Societatea Colterm a intrat în insolvență la cererea debitoarei, cu aprobarea CLT. Sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună să asigurăm aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Nu vreau să intru în chestii tehnice. Dacă nu se face majorare de capital, dacă nu se dau bani, faceți un împrumut. Trebuie să găsim o soluție”, a spus Bogdan Alic.

Cristian Amza, administratorul special al societății a menționat că Colterm e în pericol de faliment dacă nu cumpără certificatele, un faliment posibil dar nu obligatoriu, decizia fiind la mâna Ministerului Mediului.

„Dacă nu se vor lua aceste certificate, Agenția Fondului de Mediu are dreptul, nu și obligația, de a solicita falimentul Colterm. Lucrurile se vor desfășura în curs de 4-5 luni. În momentul actual nu există o soluție care să înlocuiască Colterm până la începutul următorului sezon. Nicio soluție nu poate fi pusă în practică mai devreme de doi ani de zile, toate sunt pe termen mediu și lung”, conform lui Cristian Amza.

Concluzia… a lipsit, cert este că fiecare dintre cei prezenți a tras concluzia sa, fără ca viitorul Colterm să fie unul ”certificat” după două ore de vorbit.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (februarie 8th, 2023 at 07:27 )

Au cautat,dar……nu au gasit! Pacat !

Bogdan a spus: (februarie 8th, 2023 at 10:36 )

Domnule primar, aceste certificate verzi trebuiau luate de când ați preluat mandatul și trebuiesc luate și acum pentru a evita scenariul de anul trecut când ați lăsat Timișoara fără căldură. Singurul ce a argumentat punctual pentru soluționarea problemei și a fost clar și concis în ajutorul Timișoarei este Cosmin Tabără!

Stiv stiv a spus: (februarie 9th, 2023 at 20:44 )

Ar trebui sa va bata cu bota la copie pe toti consilieri de kkt care numai din furt și jaf trăiți!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își pune în palmares noi premii remarcabile. În acest weekend, Mădălian Stanca tocmai a devenit Campioană Europeană la Culturism și Fitness. Studenta minionă din orașul de pe Bega a reușit această performanță la numai o săptămână după ce și-a adjudecat două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc de la 240 de euro la o garsonieră până la 450 de euro la trei camere. Dacă în alte orașe mari din țară interesul pentru  casele  și apartamentele listate la închiriere s-a redus considerabil față de începutul lui 2023, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își pune în palmares noi premii remarcabile. În acest weekend, Mădălian Stanca tocmai a devenit Campioană Europeană la Culturism și Fitness. Studenta minionă din orașul de pe Bega a reușit această performanță la numai o săptămână după ce și-a adjudecat două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania
În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie, care va fi ridicat la Timișoara. Pe lângă specializările clasice, acesta va avea și un centru pentru transplant medular și afereză de celule stem. Conform ministrului, noul Institut ar urma să fie ridicat, ”pe locul clădirii-fantomă”. ”Construim Institutul Regional de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem
În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc de la 240 de euro la o garsonieră până la 450 de euro la trei camere. Dacă în alte orașe mari din țară interesul pentru  casele  și apartamentele listate la închiriere s-a redus considerabil față de începutul lui 2023, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române. Şi la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară
În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada Independenței din municipiul Caransebeș, acolo unde a avut loc un incendiu într-o garsonieră situată la parterul unui imobil tip P+1. La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt, pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș, cu două autospeciale de stingere cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu
Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele din cadrul etapei a VI-a din play-off şi play-out. Reamintim, în play-off și play-out, echipele au intrat cu punctele acumulate în sezonul regular. În turneul care determină formațiile care merg în barajele de promovare se joacă în sistem tur, retur,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul
Top