Un nou aşa-zis război a izbucnit recent între PSD şi PNL, după ce social-democraţii au anunţat în programul Guvernului Ciolacu, emanaţie a „rotativei”, impunerea unei taxe marilor companii în valoare de 1% din cifra de afaceri. La pachet, PSD a promis şi scăderea impozitării muncii. Cum ar veni, cele două partide se luptă ideologic acum pe principii, pe doctrine. PSD vrea să ia de la bogaţi ca să dea cadouri la săraci, în timp ce PNL ţine cu capitalul, cu investitorii. Dar să fie pe bune acest conflict sau o nouă modalitate ca cele două partide să-şi ţină suporterii în priză?
Nu-i un secret, PSD, partidul care „ţine” cu poporul, cu sărmanii, a fost/este controlat dintotdeuna de lideri putred de bogaţi, mai ales din interacţiunea cu bugetele naţionale sau locale. (Vă mai amintiţi de DIP, unul dintre cei mai bogaţi bugetari din istoria lumii, al cărui nume este gravat pe vitrina celui mai scump magazin de pe mapamond, aflat la Beverly Hills?). De unde şi partidul, tot din totdeauna, împreună cu ciomagele sale media (Ghiţă TV, Antena 3 etc) s-a aflat în avangarda luptei cu… anticorupţia. Acum PSD a identificat „duşmanii poporului”, care musai trebuie suprataxaţi, în marile companii, în special cele străine. Fiindcă – nu-i aşa? – poporul o duce rău nu din cauza unui guvern de impostori, ai cărui membri n-ar fi buni nici de administratori de bloc, ci din cauza firmelor străine. Şi a străinilor în general.
Hai să vedem însă cum stă prima treabă cu taxa de 1% pe marile companii. Nu trebuie să fii doctor în Economie la flatulenta academie securistă a lui Gabi Oprea, cum este orice socialist de Dubai care se respectă, ca să realizezi că, în România, orice taxă în plus se reflectă în preţuri, implicit în inflaţie. Şi asta în condiţiile în care România, sub un ministru PSD-ist al Finanţelor, are una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din Europa. Nu mai discut de împrumuturile colosale care se iau (11 miliarde de euro doar în luna ianuarie a.c.), şi care nu se regăsesc în investiţii, ci în buzunarele numeroasei clientele de partid, care parazitează toate instituţiile statului, sufocând mediul de afaceri. Plus punând combustie pe aceeaşi inflaţie. Aşadar populistul „cadou” PSD-ist pentru românii setoşi de sânge capitalist va însemna preţuri mai mari şi, în consecinţă, o şi mai mare pauperizare a populaţiei „cadorisite”. Nu mai discut aici de lipsă de seriozitate şi predictibilitate. Ce-i drept, inflaţia şi preţurile mai mari înseamnă mai mulţi bani la buget pentru aceeaşi clientelă de partid amintită.
Să vedem şi cum e cu scăderea taxelor pe muncă. O promite taman partidul care a crescut impozitarea contractelor part-time şi care a condus la pierderea a aproape 100.000 de locuri de muncă anul trecut. Cel puţin aşa spun PNL-iştii, admiţând implicit că sunt doar un prepuţ al guvernării, că ei au fost împotriva acestei impozitări, dar guvernul condus de preşedintele PNL a adoptat-o. O promite partidul care în aprilie 2022 a votat în parlament împotriva unui proiect PNL prin care contribuţiile sociale (CAS) scădeau de la 25% la 20%. Iniţial PSD a promis că va vota proiectul. Ulterior alăturându-se AUR şi UDMR (faină companie!), au votat contra, doar PNL şi USR votând pentru. Şi o spune partidul care a respins proiectul USR privind taxe zero pe salariul minim. Acum le promite românilor scăderea taxelor pe muncă. Cine îi crede?
Acelaşi partid, observând care este părerea românilor vizavi de pensiile speciale, a promis că le va desfiinţa, după ce tot PSD le-a şi inventat. De când a promis PSD că le va desfiinţa au apărut şi alte categorii care s-au abonat la aceste pensii, tot la propunerea PSD, precum aleşii locali, dar şi alte categorii de bugetari. Astfel, în 2022 au apărut 10.000 de pensii speciale în plus faţă de anul 2021. Pensia specială medie este de 14.000 de lei faţă de 1.300 cea pe bază de contributivitate. Un director din BNR a anunţat recent că, în acest ritm, pensiile speciale, acum la 0,85% din PIB, vor acapara, în doi-trei ani, 1,5% din PIB. Toţi aceşti bani în plus se dau tot din buzunarele românilor. Nu mai discut că, din cauza nedesfiinţării pensiilor speciale, România poate rata miliarde bune de euro prin PNRR. Important este că PSD le-a promis românilor „cadoul” desfiinţării acestor pensii, care în realitate s-a transformat în şi mai mulţi bani luaţi din buzunarele lor. Dar la Ministerul Muncii, cel care trebuie să se ocupe de reforma în domeniu, există un specimen ciudat pe care un om normal nu l-ar lăsa să aibă grijă nici de gazonul din faţa casei.
În final, o concluzie şi totodată un sfat: când PSD vă mai promite un cadou, aveţi mare grijă la buzunare!
P.S. Apropo de „competenţa” Guvernului. Au vrut să-i taxeze pe cei de la OMV Petrom şi au introdus o taxă pentru firmele din energie. Singura care scăpat a fost… OMV Petrom. Sigur, unii spune că poate nu-i prostie, ci hoţie.
Comentarii prin facebook