Fenomenul Poli dispare deodată cu iluzia marelui stadion

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Iubitorii fotbalului alb-violet din Timișoara sunt ca pensionarii: nu se știe câți ani de fotbal performant mai prind în viață. Un meci de liga întâi să mai vadă măcar pe un stadion civilizat. Despre Poli poți vorbi în tot felul de licențe. I se potrivește și vorba aia cu ochii care nu se văd se vor uita. Păi, se uită în mare parte tot din rațiuni biologice, dar și logice, la urma urmelor. Sunt mai bine de 10 ani de când poliștii au fost împărțiți în mâncători de semințe la o echipă Poli fuzionată cu AC Recaș, care juca pe stadionul „Dan Păltinișanu”, iar echipa amatoare a Universității Politehnica a fost „împrumutată” de galerie pentru un parcurs moral, prin munca luată de jos, fără compromisuri, deși ele au mai fost făcute și girate de druckeri în multe cazuri până atunci. Rezultatul a fost unul discutabil și, din acest motiv, din când în când, ne mai apucăm și discutăm despre Poli. Tot mai rar. Ați observat, cred.

Numai că „împrumutul” Politehnicii unversitare a cam expirat nu din cauza comodantului, ci pe motiv de lipsă de resurse, de perspective ori chiar plictiseală din partea comoditarului. În acest punct, cei care ajungeam să ne temem că nu mai prindem multe luni de Poli în viața asta ne întrebam care ar fi soluția. Universitatea Politehnică nu mai poate ține echipa nici măcar în liga a doua, poate nici în a treia, primăria nu mai are în frunte un fan al ideii de implicare directă în fotbal, mai din principiu, mai de frica Curții de Conturi, iar oameni de afaceri din Timișoara nu sunt interesați să devină mici „gigi becali” ai zonei. Nu, revenirea lui Marian Iancu este o temă neserioasă, un subiect numai bun pentru revenirea giuleșteanului în atenția telemicrobiștilor.

Și-atunci ne întrebam pe bună dreptate ce e de făcut dacă niște oameni de afaceri ca „Frații Cristescu” nu vor să dea orașului o mică parte din ce au luat de la comunitate. Glumeam, firește. Dar despre oameni de afaceri de tipul monoinvestitor am putea vorbi fără miștocăreală folosind numele unui Dorel Șandor, de exemplu, sutimilionarul  timișorean prea atent cu buzunarul propriu pentru a încerca o asemenea aventură. Și ideea de un consiliu de sponsori mari, mijlocii ori mici a fost încercată și tot degeaba. S-ar ajunge la o cerșeală lunară pe bani de mâncare, cazare, de activități de subzistență, fără transferuri eficiente sau proiecte pe termen lung.

Și tot întrebându-ne despre cum, ce când o fi să fie, vine și răspunsul: când vom avea stadion nou. Este o condiție necesară, nu și suficientă, însă fără stadion nu putem vorbi de o echipă de fotbal Poli la nivel de primă divizie. Nu numai Poli, ci și Ripensia ori altă idee apărută pe plan local. În acest moment, patronatul în fotbalul timișorean este la nivelul ligilor inferioare. Primărie și mici investitori la Dumbrăvița, patron care gâfâie să țină și fotbal, și afacere, la Ripensia. Fără un proiect care să dea încredere multor oameni de afaceri sau unuia potent financiar și hotărât, fără varianta provizorie a primăriilor (permisă în țară, nu și în Timișoara), cu iluzia unui socios ca la Barcelona, funcționarea unei echipe de fotbal la nivel de primă divizie nu este posibilă.

Despre stadion se vorbește în Timișoara de mulți-mulți ani. Mult mai mulți decât s-a vorbit în Târgu Jiu, de pildă, unde factorul politic a rezolvat problema mult mai repede. La noi s-a luat pe linia corectă, normală. Demersul a fost încercat încă de acum două decenii. S-a propus un proiect, cu studii de fezabilitate, aprobări la Compania Națională de Investiții, cei care urmau să finanțeze arena, aprobări în guvern, amânări etc. Factorii locali povestesc cum merg ei să facă presiuni la guvern ca să știm noi cu cine să votăm la anul, dar și ei știu că merg degeaba. Nu există o aprobare nici măcar pentru dărâmarea stadionului vechi, să nu mai pierdem vremea când vor veni banii pentru cel nou. Dar vor veni?

„Ordinul de începere pentru Studiul de Fezabilitate s-a dat anul trecut in primăvară. E categoric o intârziere de aproximativ 10 luni… E nevoie si de un aviz de la Ministerul Finanțelor, pentru că e o investiție inclusă in Planul Național de Investiții publice, tot ce depășeste o anumita valoare, din câte stiu 100 milioane de lei, trebuie sa obțină acest aviz și să fie inclusă pe această listă natională, După ce se obține si acest aviz, se intră în Guvern si se adoptă hotărârea de guvern de alocare a finanțării. Din acel moment, noi putem sa ținem licițatia pentru demolare…”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș, proprietarul vechii arene.

Aș paria că bani nu vor fi acum pentru Timișoara fotbalistică. Ne trebuie nouă arenă de 30.000 de locuri când nu știm prin câte crize vom trece în timp de război?, se vor întreba unii. Nu mai bine facem niște drumuri, spitale, școli, avem pentru ce echipă să facem măgăoaia aia? Da, o facem să cânte Delia, să facem festivaluri ca la Cluj, dar cu fotbalul nu se știe când și cum. Ne-am obișnuit fără acea Poli din elita fotbalului, care să joace pe un mare stadion, în atenția publicului timișorean și național? Se poate spune și asta. Că putem trăi și fără Poli, însă va veni tineretul din urmă care habar nu va mai avea că a existat așa ceva, că zona de sud a orașului vibra sub energia galeriei din peluză din două în două săptămâni. Atunci va fi mult mai greu să readuci tradiția la viață.

Politicienii din Timișoara ar trebui să știe că aprobarea la București a unui stadion pentru Timișoara pe locul actualului „Dan Păltinișanu” e una dintre lucrările de licență pentru anul electoral 2024. Ar fi păcat să mai așteptăm patru ani, apoi alți patru pentru execuție și alții cine știe câți pentru reconstrucția echipei. Unii dintre noi n-o vom mai prinde în viață pe Poli!

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (martie 12th, 2023 at 09:40 )

Un singur cuvant: Romania!

Tiberiu Ramneantu a spus: (martie 12th, 2023 at 10:24 )

Cei care i-au susținut pe hoții Iancu și Robu nu merita și nici nu o sa mai vadă fotbal de prima liga la Timișoara. S-au acoperit prea multe furaciuni din bani publici și s-au adunat prea multe blesteme din partea celor păgubiți de tâlharii ăștia doi ca sa nu fie plătite într-un fel sau altul. Trebuie sa treacă timpul și sa dispară (într-un fel sau altul) toți cei care au susținut FC Timișoara și ACS Poli ca sa mai putem spera la ceva în orașul asta.

drucker a spus: (martie 12th, 2023 at 19:05 )

„Fenomenul Poli dispare deodată cu iluzia marelui stadion”

Gresit .

Fenomenul Poli a disparut odata cu infiintarea celor doua clone , ACS si ASU .
Ambele au aparut in urma intereselor personale ale fostului primar si a unei mici parti a galeriei , Druckeria .
Cele doua tabere vor ramane in istoria fotbalistica a Timisoarei , ca fiind groparele lui Poli a noastra, a tuturor , a miilor de polisti , a catorva generatii .

Remember Poli Timisoara .
Respect Commando Viola

Poli 21 a spus: (martie 12th, 2023 at 20:13 )

Respect pentru postarea lui drucker, cu mentiunea ca ASU a fost „opera” lui Serban si a psd-ului. Iar druckeria a fost ce care a reusit sa ingroape o echipa si o va ingropa si pe cealalta.

441 F a spus: (martie 13th, 2023 at 05:53 )

Fenomenul Timișoara dispare încet-încet, înlocuit de terciul cenușiu etnic, moral, economic etc. pe care ni-l compun vătafii cu mentalitate de secol XVII ajunși în fruntea trebilor.
Ca ironie, fostul rector al Politehnicii, ajuns apoi primar, ni se prezintă ca ultracinstit și performant + competent! Bine că n-a trimis la fuzionare și Coltermul, cu vreo brutărie din Recaș!
Rușine: mafia a trimis acasă 1/4 miliarde de euro când a fost decretată amnistia fiscală în Italia (și asta a fost doar o parte din profit!), iar un oraș cu vreo 300 – 400 mii de locuitori, nu-i în stare să construiască un stadion. Dacă și-ar face echipă de fotbal dispora oltenească din Banat, cred că lucrurile ar sta mult mai bine!

@Sasu a spus: (martie 13th, 2023 at 09:58 )

Distinsul creator de conținut pe acest site, domnul Sasu, este unul dintre cei care cu pasiune și ardoare au susținut cea ce el eronat numește „o echipă Poli fuzionată cu AC Recaș”. Aceea mizerie creată de domnul Lae (pe care acum creatorul de conținut nu îl mai iubește), cu sprijinul USL, nu a fost făcută prin nicio fuziune, ci prin furt, echipa din Recaș fiind mutată cu forța la Timișoara și rebotezată ACS Poli. Pe lângă domnul Lae, vinovați de letargia actuală sunt și cei care, cointeresați financiar, au făcut propagandă acelei pete de rușine de pe obrazul Timișoarei. Cei care au susținut mizeria doar pentru că le trebuia o echipă la „nivel înalt” nu sunt neapărat de vină cu ceva, ei reprezintă doar „electoratul” care înghite ofertele de campanie (indiferent de la care partid) la fiecare patru ani.

Jack a spus: (martie 13th, 2023 at 11:38 )

De la cine asteptati sa inteleaga fenomenul Poli, de la Fritz? Asta e ocupat cu parazile de homosexuali, n-are el timp de Ploi si fotbal.

Un USR-ist a spus: (martie 14th, 2023 at 12:50 )

Măi jegule, ( pardon jack ), ce le știi tu pe toate, ca un om mare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a disputat un nou derby. CSM Lugoj contra Corona Brașov, două echipe care se cunosc atât de bine au oferit un spectacol adevărat în etapa a 15-a a ligii de elită din voleiul feminin românesc. Au fost aproape două ore și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
Top