Proiectul unui ghișeu unic special destinat serviciilor de renovare al locuințelor dezvoltat de Primăria Timișoara va fi dat exemplu de bune practici în cadrul unei conferințe de specialitate, la București. Este un un ”ghișeu” online, nu unul fizic. Acest ghișeu unic oferă informații, îndrumare și consiliere celor interesați de renovarea locuințelor și de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.
Joi, în cadrul celei de-a șaptea ediții a conferinței Digitalizare și eficiență energetică, reprezentanții Primăriei Timișoara prezintă rezultatele obținute de municipalitate prin proiectul „PadovaFIT Expanded” – „ExpandingPadovaFIT! Home Solutions”. Acest proiect va fi diseminat ca exemplu de bună practică și la evenimentul național Creșterea eficienței energetice prin soluții financiare sustenabile – Mecanisme și instrumente financiare pentru operaționalizarea strategiilor și planurilor de acțiune în domeniul eficienței energetic, care va avea loc la București, în data de 4 aprilie 2023.
Prin implementarea proiectului, Timișoara a devenit singurul oraș din România care a dezvoltat un ghișeu unic (One-Stop-Shop – OSS) dedicat serviciilor de renovare a locuințelor. Acest ghișeu unic oferă informații, îndrumare și consiliere celor interesați de renovarea locuințelor și de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. De asemenea, acționează ca un hub informațional, conectând diversele categorii socio-profesionale implicate în procesul de renovare și reabilitare energetică: proprietari, finanțatori, furnizori de servicii, constructori, instituții publice etc.
Ghișeul unic poate fi accesat pe site-ul Primăriei Timișoara, la linkul: https://oss.primariatm.ro/, unde sunt oferite informații cu privire la toate etapele care trebuie parcurse în cadrul procesului de reabilitare energetică. Informațiile sunt structurate pe categorii de situații întâlnite în practică și pe categorii de beneficiari și persoane interesate. Secțiunea acoperă o gamă foarte largă de resurse, de la legislație la documente necesare, instituții implicate, modalități de finanțare etc.
De asemenea, conceptul OSS a fost integrat și ca parte a aparatului administrației publice locale, fiind gândit ca o componentă a Serviciului Informare și Consiliere Cetățeni – Direcția Relații Comunitare. Astfel, unul din ghișeele care funcționează la camera 12 îndeplinește și atribuții de informare și consiliere pe această tematică.
Până în prezent, ghișeul virtual a înregistrat aproape 1500 de vizitatori unici, dintr-un total de peste 2200 de accesări.
În cadrul proiectului „PadovaFIT Expanded” – „ExpandingPadovaFIT! Home Solutions”, Timișoara a avut ca parteneri Municipalitatea Padova (Italia) (lider de proiect), Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia), Sinloc – Sistema Iniziative Locali SpA (Italia), Sogesca S.R.L. (Italia), Forum per la Finanza Sostenabile (Italia), Climate Alliance (Belgia) și Agenția pentru Energie din Plovdiv (Bulgaria). Alături de Timișoara, orașele Smolyan și Vidin din Bulgaria vor dezvolta sisteme similare, pe baza experienței împărtășite de orașul Padova care a implementat deja sistemul la nivel local.
Comentarii prin facebook