Dominic Fritz anunță despărțirea producției de energie termică de distribuție. Municipalitatea semnează direct cu abonații

Primăria Timișoara a găsit soluția ideală pentru a scăpa de pierderile din rețeaua de termoficare a orașului. Dominic Fritz a anunțat, miercuri, intenția de separare a producției de energie termică de distribuție, iar principalul scop al măsurii este ca municipalitatea să ”scape” de plata unei facturi pentru pierderile înregistrate de Colterm la sistemul de distribuție, adică rețeaua de țevi,

Nu va mai veni de Paști o factură cadou a spus Fritz, desigur referindu-se la afirmațiile consilierului local Roxana Iliescu, lansate în urmă cu două săptămâni. Așadar, abonații își iau adio de la relația cu Colterm, vor semna cu o nouă companie, una dintre cele înființate de municipalitate pentru a face investiții din fonduri europene nerambursabile, dar care, cel puțin deocamdată nu și-a atins scopul. Acum va fi ”reșapată” și va prelua distribuția de căldură și apă caldă.
Pentru primar, deși Colterm arată acum mult mai bine, odată ce a ajuns cu portăreii” la ușă, este tot un pacient bolnav.
Mă bucur că de când a intrat în insolvență, Colterm a reușit și anul trecut, din momentul intrării în insolvență, cât și anul acesta ca și anul trecut, să plătească certificatele verzi. Dar este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav, care nu se va face bine doar din inerție, ci este nevoie în continuare de niște decizii dificile, dar asumate. Prin urmare, vă anunț că în luna iunie expiră contractul de delegare cu care municipiul Timișoara a încheiat această înțelegere cu firma Colterm pentru producția și distribuția agentului termic din Timișoara. Și cu expirarea acestui contract este momentul potrivit să regândim tot acest ecosistem de termoficare în Timișoara și asta înseamnă că soluția pe care o propunem este ca la Colterm să se concentreze pe producție, adică pe activitatea de bază în cele două ceturi, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic a populației să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara. Asta are mai multe avantaje. În primul rând, aceste pierderi tehnologice de care s-a plâns Colterm foarte mult, pentru că într-adevăr rețeaua există, sunt anumite pierderi în rețea, rețeaua care este a a municipiului nu vor mai exista, ci Colterm va primi exact ce va vinde la poarta fabricii, municipiului. Și apoi este, în ghilimele, problema primăriei cum distribuie mai departe acest agent termic. În același timp, Primăria Timișoara va avea posibilitatea de a accesa alte fonduri pentru alternative la producție.
”Pacientul bolnav” e oricum în insolvență, deci nu poate lua fonduri europene nerambursabile”, spune primarul, care nu a precizat cât timp societatea care este a municipalității, exclusiv, va și rămâne în această insolvență.
Colterm, momentan fiind în insolvență, nu poate accesa, de exemplu, fonduri europene pentru retehnologizare. Această posibilitate este dată de către Primăria Timișoara, de aceea avem și un proiect de pus pentru cogenerare. Ca să putem folosi energia termică din această nouă sursă de producție avem nevoie de rețeaua de distribuție și tocmai de aceea cele două lucruri în viitor pot fi despărțite”, a mai spus Fritz.
El a deschis, cumva, cutia Pandorei, și a lăsat să se înțeleagă că nu e exclus ca o firmă privată să poată să devină furnizor pentru căldura orașului, lăsând Colterm să ardă cărbuni și să necesite veșnicele certificate verzi. Fritz crede că se dau prea mulți bani pentru subvenționarea companiei de termoficare.
”Asta înseamnă că putem investi și în alte tehnologii sau alte firme pot investi în alte tehnologii. Geotermie, biomasă, cogenerare și noi putem să cumpărăm de la mai mulți, chiar care vor să investească în această zonă. Încă o dată cred că este nevoie de o schimbare a sistemului. Doar anul acesta, Primăria Timișoara, din bugetul local, a dat 112 milioane de lei, adică 1.000.000 lei pe zi, subvenții pentru căldura. Aceste subvenții par să crească an de an și este o dinamică pe care trebuie să oprim, dar în același timp obiectivul nostru clar și asumat este să existe sistemul de termoficare în continuare în Timișoara. Tocmai de aceea facem acum acest pas natural. Încheiem un nou contract strict pentru producție cu Colterm și un alt contract pentru distribuție și furnizare cu noua companie a a primăriei. Avem deja de anul trecut înființate două companii. Una dintre ele o o pregătim acuma pentru a a putea prelua aceste acest serviciu. Un serviciu care va permite și un alt, să zicem mod de facturare, de relaționare cu clienții, de digitalizare, pentru că atunci când putem să începem de la un nou punct putem să și îmbunătățim serviciile pentru cetățeni”, a mai spus primarul.
Desigur, el a recunoscut că această nouă companie va însemna și salarii în plus, personal angajat, chiar și meșteri de reparat acele țevi, etc, deci cheltuieli. Chiar dacă rețelele au fost deja modernizate, pierderile tehnologice nu vor dispărea în neant, acestea vor exista în continuare, probabil la dimensiuni mai mici, dar tot vor trebui acoperite.
Conform primarului, ”fericită” va fi chiar compania Colterm, care nu va mai avea această pierdere tehnologică, că va vinde exact ce produse, la prețul respectiv, de producție, fără alte influențe. În opinia lui Fritz, pierderile tehnologice erau umflate, special pentru a acoperi și restul pierderilor, nu doar cele de pe rețele.
Nu e foarte clar clar, dar știm, știm foarte că aceste acest bilanț energetic și aceste pierderi au fost făcute în fiecare an tocmai ca să acopere toate pierderile la Colterm și în viitor le vom controla mult mai bine și pentru că nu le mai plătește altcineva. Dacă nu se elimină pierderile trebuie plătite o dată”, conform primarului.
Deocamdată, Fritz nu știe cât va costa toată această schimbare.
Acum, astăzi, este momentul în care am făcut acest anunț că contractul expiră la sfârșitul lui iunie. Pentru cele două noi contracte, unul pentru Colterm, alt contract pentru distribuție vor fi făcute, vor trebui făcute legal studii de fundamentare ș.a.m.d. Nu este rolul meu acum să scot din burtă astfel de cifre. Ce este clar este ca și orice schimbare și această schimbare va necesita o investiție, ca și orice schimbare și acest această schimbare necesită a un efort. Un efort chiar mare și din partea primăriei. Dar încă o dată, dacă nu rupem pisica și să rupem pisica înseamnă să rupem producția de la distribuție. Nu vom avea niciodată capacitatea de a investi în tehnologii noi, pentru că momentan Colterm”, a mai spus primarul.
El susține că primăria va putea să cumpere și de la alți furnizori, chiar privați, căldură, pentru că aceștia oricum nu ar fi lucrat cu o firmă în insolvență.
Oficialul a asigurat că societatea Colterm, nu va ”muri”.
Tocmai tocmai de aceea facem un nou contract de delegare de producție. Adică noi vrem să susținem Colterm și în continuare. Colterm poate să producă la un preț, bineînțeles concurențial. Dar e, nu. Lăsăm Colterm pe stradă, facem un nou contract, dar pe producție. Colterm va fi cel mai puternic jucător deocamdată în această schemă”, a mai menționat Dominic Fritz.
Primarul spune că decizia de acum este una, deocamdată politică, dar fundamentată economic, pe care și-o asumă.
Dacă credeți că putem să supraviețuim încă o iarnă, pur și simplu mergând mai departe ca și până acuma. Dacă credeți că dacă am dat acuma 1.000.000 lei pe zi din banii timișorenilor 1.000.000 lei. Cât puteam să investim în noi școli, putem să investim în noi terenuri de sport.
Această ”tăiere” între distribuție și producție nu înseamnă și falimentul Colterm, unul rapid,” spune primarul.
În primu rând noi ne-am asumat mai mult decât o dublare a prețului de la Colterm. Deci Colterm momentan are venituri dublu față de ce a avut acum 2 ani și doi la mână, Colterm tocmai se plânge de pierderi prin faptul că ei sunt responsabili de rețeaua de distribuție. Deci noi pentru Colterm tocmai asta vrem să facem. Pierderi pe care Primăria le plătește sau nu . Momentan noi am aprobat o treime din aceste pierderi, deci Primăria nu trebuie să le plătească, Primăria nu are obligație legală să le plătească și dacă are bani Primăria să le să le plătească. Este o altă întrebare. Deci încă o dată veniturile de la Colterm au crescut tocmai pentru că și-a asumat Primăria Timișoara să crească atât subvenția, să dubleze atât subvenția cât și prețul pe care îl plătesc abonații. Și doi la mână o să scadă foarte, foarte mult pierderile pe care le are Colterm, pentru că momentan 40% din ce produce Colterm se pierde efectiv în pământ și în viitor, în viitor, Colterm va primi 100% pentru ceea ce produce, ceea ce pentru Colterm este un avantaj clar, deci veți vedea cu siguranță că vor scădea și prețurile”, a mai declarat Fritz.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Ioska a spus: (mai 3rd, 2023 at 20:30 )

Adica vom schimba ceva.
Ca nu prea stim ce sa facem.
Si o sa platim ceva mai mult ot caldura. Nu stim cu cat.
Amatorism pur.
Sau metoda try and fail aplicata pe buzunarele timisorenilor
Tare trist

Ion a spus: (mai 4th, 2023 at 07:33 )

Deci adio caldura la iarnă, bine măcar ca neati anunțat acum ca sa ne putem pune centrala.

Alex a spus: (mai 4th, 2023 at 22:19 )

Multe Placute Suedeze pentru nenorocitul asta de neamt ! Ne.a tinut in frig, in mizerie, gunoi, cu iarba de 1 m, a atentat la steagul Romaniei, ne.a daramat chioscurile de ziare, rulotele Agil, a inchis gradina zoologica, si.a batut joc de Catedrala un simbol al orasului punand in fata ei tot felul de idiotenii, carusele de balci, schele, etc, a distrus parcurile, au disparut toate aranjamentele florale din oras, jardiniere etc . A blocaf santiere, se formeaza ambuteaje in trafic din cauza lucrarilir fara nici o logica facute haotic, a pus taxa pe toate parcarile care erau si au fost facute sa fie folosite GRATUIT de timisoreni, a pus taxa de parcare in locuri unde nici nu exista parcare amenajata sau macar un marcaj…sau cel putin sa fie maturata marginea drumului. Un impostor impreuna cu o gasca de derbedei, analfabeti si repetenti si.au batur joc de Timisoara in ultimul hal, imi este rusine sa le arat orasul prietenilor si rudelor care vin din strainatate sa ne viziteze anual, le este scarba de ce vad in ultimii 3 ani si se intreaba mirati cum de au putut oamenii sa aleaga un nimeni in locul unui profesor universitar care chiar a facut multe si a lasat multe in urma lui ! Sa va fie rusine celor care l.ati votat pe acest nemernic ! Daca l.as intalni pe strada ca as fi in stare sa il scuip intre ochi ! Un gunoi ordinar si un nesimtit !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele florale. Florăriile Horticultura vă aşteaptă cu aranjamente pascale și specii variate de plante la ghiveci. Sunt atât plante colorate, precum Kalanchoe, Guzmania, Saint Paulia, cât și plante decorative prin frunze, precum Dracaena, Philodendron, Sansieveria și multe altele. Prețurile încep de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto
În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1 mai, s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad. Totodată, ieri dimineață, în jurul orei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră
Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Top